Izvor: shutterstock.com/Antonio Guillem

Luminiri – navlake za zube bez brušenja: Prednosti, postupak i cena

Sadržaj teksta

Želite osmeh po meri. Želite zube koji su besprekorni kao osmeh holivudskih zvezda. Ali, ne želite invazivan tretman estetske stomatologije. Navlake za zube bez brušenja poznate i kao luminiri ili no prep viniri mogu vam ostvariti ove želje.

Luminiri su svestrani. Mogu rešiti više problema odjednom. To znači da činite jedno dugoročno ulaganje u vaše zube.

U nastavku možete saznati šta su luminiri, kako se razlikuju od klasičnih zubnih vinira, koliko koštaju i druge važne činjenice. Nastavite da čitate kako biste saznali da li vam ove zubne navlake bez brušenja mogu pomoći sa kozmetičkim problemima vaših zuba.

Šta su luminiri?

Luminiri su tanke porculanske ljuspice, unapred napravljene i oblikovane, koje se jednostavno mogu pričvrstiti na vaše zube, tačnije samo na prednju površinu zuba. Oni predstavljaju neinvazivnu i brzu estetsku tehniku za transformaciju veličine, izgleda, oblika i boje zuba.

Luminiri su izuzetno tanki – debljina im je manje od pola milimetra, što je otprilike kao debljina kontaktnih sočiva. Izrađeni su od porcelana ili mešavine porcelana koja može da imitira boju vaših prirodnih zuba.

Za njihovo lepljenje na zub se koriste najsavremenije vrste cementa što omogućava snažno povezivanje luminira i zubne gleđi.

Navlake za zube bez brušenja
Izvor: shutterstock.com/bezikus

Ono što je najvažnije je da se pri izradi i postavljanju ovih zubnih nadoknada potpuno izbegava oštećenje ili uklanjanje bilo kog dela zuba, što objašnjava naziv “non-prep” viniri.

Nasuprot tome, tradicionalne zubne krunice ili fasete zahtevaju brušenje prirodnih zuba, uključujući i zdravo zubno tkivo.

Kako vam luminiri mogu pomoći?

Luminiri se koriste za rešavanje oštećenih ili prebojenih zuba.

Hajde da zajedno otkrijemo kako sve luminiri mogu da vam pomognu:

1. Luminiri mogu učiniti vaše zube beljim

Luminiri se najčešće koriste za izbeljivanje zuba i poboljšanje osmeha. Da li su vaši zubi požuteli ili prebojeni? Zubi mogu biti prebojeni određenom hranom koju konzumiramo, poput crnog vina ili kafe.

Pušenje takođe trajno menja boju zuba. U nekim slučajevima, neki lekovi takođe mogu trajno uništiti boju vaših zuba. Ako ste prošli kroz lečenje kanala korena, pogođeni zub možda više nije tako beo. Takav mrtav zub, bez živca, često menja boja i u nekim slučajevima postaje mnogo tamniji od ostalih zuba. Dentalni no prep viniri mogu da pomognu prikrivanjem prebojenosti. 

Luminiri vam mogu pomoći čak i ako vaši zubi nisu prebojeni. Ako vam se ne sviđa prirodna boja vaših zuba, mogu vam pomoći da postignete svetliju nijansu.

2. Luminiri mogu obnoviti oštećene zube

Da li imate zub koji je fizički oštećen zbog karijesa ili pucanja? Luminiri bi mogli da vam pomognu da povratite originalan izgled zuba. 

Luminir je jedna od najmanje invazivnih opcija za razmatranje. Oni se mogu odmah primeniti kako bi se poboljšao izgled zuba.

Međutim, imajte na umu da funkcionišu samo kada je oštećenje manje. Za ozbiljno oštećene zube može biti potrebna krunica.

3. Luminiri mogu smanjiti vidljivost razmaka između zuba

Razmaci između zuba mogu se pojaviti ili prirodno ili zbog nedostajućih zuba. Zubi koji su izbočeni ili su rotirani takođe mogu imati neprivlačne razmake. Luminiri mogu pomoći u smanjenju vidljivosti ovih razmaka u manjim slučajevima.

Ipak, imajte na umu da luminiri ne eliminišu razmake između zuba. Ovaj postupak može samo da pomogne u smanjenju vizuelne pojave manjih razmaka. Ako je razmak posledica nedostajućeg zuba, možda će vam biti potreban implantat, ne luminir. Uglavnom se zatvaraju takozvane dijasteme, odnosno razmaci između gornjih i donjih prednjih zuba.

4. Luminiti mogu ispraviti neravne ili krive zube

Luminiri mogu ispraviti neravne ili krive zube. Ako imate kriv zub koji vam stvara nelagodnost, u tom slučaju, luminir će jednostavno biti postavljen na taj zub kako bi izgledao manje krivo.

Ovaj postupak je jednostavan i neće promeniti način na koji vaš zub funkcioniše. Štaviše, može ga štititi od budućeg propadanja.

Krivi zubi i prostori između takvih zuba su teško dostupni za čišćenje, zaostaje hrana, upaljene su desni. Stavljanjem luminira i zuba u dobar položaj upravo to sprečavamo.

Kada je reč o nizu neravnih zuba, zahvaljujući njihovoj sposobnosti oblikovanja, luminiri mogu transformisati više zuba kako bi izgledali savršeno poravnani. Sve ovo se postiže bez potrebe za invazivnim procedurama. Dakle, možete dobiti blistav osmeh uz minimalan napor i bez obaveze nošenja bravica.

Kako se postavljaju luminiri?

Postupak postavljanja luminira je jednostavan i bezbolan u poređenju s većinom drugih kozmetičkih stomatoloških zahvata. Takođe, proces je brz.

Luminiri se uglavnom postavljaju na prednje zube, idealno na više njih istovremeno. Obično se primenjuju na osam do 10 prednjih zuba koji se vide pri osmehivanju.

Kako smo već naveli, nema potrebe za pripremom ili brušenjem zuba. Luminiri se postavljaju isključivo radi estetike na zdrave zube.

Drugim rečima, samo zdravi zubi, bez karijesa, upala desni ili infekcija, mogu biti kandidati za postavljanje luminira.

Proces postavljanja luminira bez brušenja obično zahteva samo dve posete ordinaciji, što znači da ceo postupak može biti završen u dve posete.

Prilikom prvog dolaska, obavi se stomatološki pregled i uzme otisak zuba za izradu luminira. Takođe se uzima u obzir i zagrižaj pacijenta, kao i potreba za laserskim oblikovanjem desni.

Nakon toga, tokom sledeće posete, luminiri se cementiraju na zube i procedura je završena.

Kada se ne preporučuju luminiri?

Luminiri jesu odlična opcija ali postoji puno situacija u kojima se ne preporučuju. Evo nekoliko takvih situacija:

 • Velike nepravilnosti u polozaju i obliku prednjih zuba: Ako su prednji zubi vrlo nepravilno postavljeni ili imaju ozbiljne probleme sa oblikom, luminiri možda neće pružiti dovoljno dobre rezultate. Iako postoje slučajevi kada se no prep viniri mogu uspešno koristiti nakon korekcije nepravilnog položaja pomoću folije za ispravljanje zuba.
 • Upala desni (gingivitis): Pacijenti koji imaju gingivitis ili bilo kakve probleme sa zdravljem desni prvo treba da reše te probleme pre nego što razmišljaju o postavljanju luminira. Upala desni može otežati njihovo postavljanje i dovesti do komplikacija.
 • Preveliki zubi: Ako su zubi već previše krupni, dodavanje no prep vinira može ih učiniti još većim i debljim. To može rezultirati estetskim problemima i neprirodnim izgledom.
 • Oštećeni zubi: Ako su zubi ozbiljno oštećeni, imaju velike plombe ili nedostaje zdrava supstanca na koju bi se luminiri mogli lepiti, postoji veći rizik od njihovog otpadanja nakon postavljanja. U ovim situacijama može biti potrebno razmotriti alternativne tretmane kao što su krunice.

Važno je da se pre donošenja odluke o no prep vinirima konsultujete sa stomatologom kako biste dobili preporuke i razmotrili sve faktore koji mogu uticati na uspeh ovog tretmana u vašem specifičnom slučaju.

Luminiri vs. viniri: Koja je razlika?

Osnovna razlika između klasičnih keramičkih vinira i vinira bez brušenja leži u načinu pripreme zuba.

 • Klasični keramički viniri: Pre postavljanja ovih vinira, zahteva se brušenje cele prednje i polovine bočnih površina zuba. Uklanja se do jedan milimetar zubne gleđi. Zatim se ovi brušeni delovi popunjavaju specijalnim cementom kako bi se viniri pričvrstili na zubnu krunicu.
 • Viniri bez brušenja (luminiri): Ovde nema potrebe za brušenjem. Luminiri se direktno lepe na zube, ne smanjujući debljinu gleđi. To je značajno jer je gleđ najotporniji deo zuba i važno je očuvati je što je više moguće.

Ipak, luminiri se retko rade, samo jedan u milion, dok su viniri mnogo češći. Ključna razlika je u debljini, gde su luminiri tanji (0,2 mm) u poređenju sa vinirima koji su deblji (0,5 mm ili nešto više). Ovo čini vinire boljim izborom za pokrivanje većih nesavršenosti zuba.

Upravo zbog svoje debljine viniri su takođe čvršći i trajniji, što ih u odnosu na luminire čini dugoročnijim rešenjem.

Za postavljanje luminira ne morate pripremati zube i neće se ništa odstranjivati sa vaših zuba. Međutim, za vinire se minimalno uklanja zubna supstanca, ali to nije agresivno i doprinosi postizanju savršenog osmeha, što je u eri estetike veoma bitno.

Iako su razlike suptilne, viniri često donose veće zadovoljstvo pacijentima jer uspešno prekrivaju više nesavršenosti u odnosu na luminire.

Koliko košta postavljanje luminira u Srbiji?

Cena no prep vinira po zubu varira od klinike do klinike i od grada do grada. Na primer, cena luminira u Beogradu se kreće između 190-250 evra po zubu, dok u Nišu varira od 150-220 evra, a u Novom Sadu je u rasponu od 180-240 evra po zubu.

Ova raznolikost cena uglavnom proističe iz izbora materijala i proizvođača, jer na tržištu postoje različiti kvaliteti i opcije, ali i od stomatologa koji radi.

Sam proces izrade luminira je izuzetno složen. Često zahteva upotrebu skupih i sofisticiranih uređaja i materijala, uz napredno razumevanje njihove proizvodnje kako bi se postigli visoki standardi u trajnosti i estetici.

Sve ove faktore treba uzeti u obzir kada razmatrate cenu no prep vinira. Ipak, treba da gledate širu sliku i shvatite da je odluka o ulaganju u savršen osmeh zapravo dugoročna investicija u sebe i vaše lično samopouzdanje.

Luminiri: Savršen osmeh bez bolnih tretmana

Navlake za zube bez brušenja, poznate kao luminiri ili no prep viniri, nude brojne prednosti za one koji žele poboljšati izgled svojih zuba bez invazivnih tretmana. Ovi tanki porculanski slojevi omogućavaju transformaciju veličine, izgleda, oblika i boje zuba na brz i neinvazivan način.

Luminiri su svestrani i mogu rešiti različite estetske probleme, uključujući:

 • Prebojene zube,
 • Zubi sa belim ili braon flekama (hipo ili hipermineralizovani zubi)
 • Oštećene zube,
 • Razmake između zuba,
 • Neravne ili krive zube, pa čak i dati nov život starim krunicama.

Cena luminira u Srbiji možda deluje visoka, ali ne zaboravite da je ovo dugoročna investicija u lično samopouzdanje i estetsko zadovoljstvo. 

Svakako, pre nego što donesete odluku, obavezno se konsultujte sa stomatologom kako biste dobili personalizovane preporuke i pažljivo razmotrili sve faktore koji mogu uticati na uspeh ovog tretmana.