Fiksna proteza

dovodi vaše zube i vašu vilicu u savršen sklad.
Da li ste znali da estetske nepravilnosti, krivi zubi u stvari dovode do funkcionalnih nepravilnosti koje mogu značajno narušiti vaše zdravlje?
Trajno rešenje svih problema sa krivim zubima, jeste fiksna proteza.
Fiksna proteza
dovodi vaše zube i vašu vilicu u savršen sklad.
Da li ste znali da estetske nepravilnosti, krivi zubi u stvari dovode do funkcionalnih nepravilnosti koje mogu značajno narušiti vaše zdravlje?
Trajno rešenje svih problema sa krivim zubima, jeste fiksna proteza.

ZAŠTO FIKSNA PROTEZA?

Trajno rešenje svih problema sa krivim zubima, jeste fiksna proteza.

ugrađenih fiksnih proteza

ocena na Google

ocena navidiku.com (4,7)

ZAŠTO TREBA NOSITI FIKSNU PROTEZU I KOJI SU TO BENEFITI?

KADA SE JOŠ KORISTI FIKSNA PROTEZA?

Fiksna proteza se jako često koristi i u pretprotetskoj pripremi, kada nakon terapije fiksnom protezom stavljamo bezmetalne krunice. Takođe u pripremi prostora za ugradnju implanta, ali i onim slučajevima gde dovođenjem zuba u idealan položaj izbegavamo ugradnju implanta na mestima gde je pre fiksne proteze postojao prostor.

KAKO TEČE PROCES PLANIRANJA I STAVLJANJA FIKSNE PROTEZE?

Prvo i osnovno jeste klinički pregled gde je obavezno doneti ortopan snimak i još jedan snimak koji se zove profilni telerentgen.

Tada se i uzimaju otisci gornje i donje vilice. Nakon detaljne analize modela i ovih snimaka odlučujemo se da li će biti nekih intervencija pre postavljanja fiksne proteze, kao što su popravke zuba, vađenje zuba ako je potrebno (najčešće umnjaka nekada i četvorki), ili možda neka pretpriprema mobilnom protezom ili drugim mobilnim aparatima dok se ne stvore uslovi za postavljanje fiksne proteze.

Nakon odluke doktora ortodonta da dodatne intervencije nisu potrebne i da može da se odmah postavi fiksna, dogovaramo termin kada se postavlja fiksna proteza, što je u praksi obično za 5 dana.

Dolazite u zakazani termin i ceo proces stavljanja fiksne proteze traje oko sat vremena. Bravice koje se lepe na zub mogu biti metalne ili keramičke. Od materijala dakle zavisi da li će proteza biti metalna ili takozvana estetska.

vinko žerjav
vinko žerjav
2022-12-22
The best dental ordination on the world... 🙂 Very kindly, gently and friendly.... Recomend to everyone...
Ranko Radojevic
Ranko Radojevic
2022-12-07
Beyond professional service, quality work, and so very helpful and friendly staff. My smile, and with it a lot of aspects of life, changed 100% after a very satisfyingly good work on new implants and ceramic crowns. There hardly is a better and more caring person to be as professional and supportive as Dr. Katanic. Greatest recommendations!
Biljana Marinovic
Biljana Marinovic
2022-11-29
Пресрећна сам што постоји млади тим изврсних стручњака на челу са докторком Тањом која је невероватно посвећеник своме послу,пуна знања и одговарна у сваком тренутку рада.Према пацијентима,нисам видела боље опхођење. Све препоруке од срца.
Ksenija Jovanovic
Ksenija Jovanovic
2022-11-29
Čuvari mog zdravlja i osmeha! Verujem im godinama!
Djordje Vucic
Djordje Vucic
2022-11-21
Tanja je pre svega sjajna osoba, vrlo je lako dogovoriti se sve sa njom. Odličan zubar, za nas plašljive jako pažljiva i strpljiva. Kod nje dolazim godinama. Ugradio sam i implante, bezmetalne krunice i sve je na svom mestu. Sve preporuke 😃
Dragan Stefanovic
Dragan Stefanovic
2022-11-08
Bezbolne intervencije uz vrhunsku stručnost kao i sjajnu atmosferu.
Biljana Vodjevic
Biljana Vodjevic
2022-11-07
Kod Tanje u ordinaciju čovek ulazi srećan jer zna ko će ga dočekati i koliko će biti zadovoljan kada završi❤️
Jelena Zeljković
Jelena Zeljković
2022-11-05
Uvek rado dolazim. Veoma profesionalno osoblje, a sa Tanjom znam da sam u sigurnim rukama 😊
Srđan Mačak
Srđan Mačak
2022-11-04
Svaka preporuka za tim, cela porodica je redovna na pregledima. Super zubar u nasem kraju.

STA JE TO MOBILNA PROTEZA?

Za razliku od fiksne proteze koja je aktivna 24h i ne skida se, mobilne proteze kako sama reč kaže se skidaju. Stavljaju se uglavnom kod mladjih pacijenata, i to sa mešovitom denticijom, kada su prisutni i mlečni i stalni zubi, u periodu aktivnog rasta deteta.

U tom periodu je najlakše uticati na rast i razvoj vilica, jer proteza stimuliše rast vilica u pravom smeru.

Pošto postoje različite boje proteza kao i dizajn, deca su jako motivisana da ih nose iako se roditeljima tako ne čini. Zato im ni ne predstavlja problem da im objasnimo da iako se skidaju, u toku dana treba da se što duže nose. Naša preporuka je da bismo dobili željene rezultate, da se proteza nosi celu noć i bar 5h dnevno.

Kada se mobilne proteze koriste u pretpripremi, one dovedu zube u povoljniji položaj i značajno skrate vreme nošenja fiksne proteze.

ŽELITE DA SE VAŠA PROTEZA NE VIDI (INVISALIGN)?

Zato postoji Invisalign, jedan od najmodernijih sistema za ispravljenje zuba. To su ustvari providne folije za ispravljenje zuba. Kako se stomatologija sve više digitalizovala tako je i pre 20 godina u SAD-u počela aktivna primena ovih folija za ispravljanje zuba.

Nakon dijagnoze i uzimanja otisaka modeli se skeniraju i kompjuterski se izračuna kako i za koliko će se pomeriti zubi i prema tome se prave fiolije koje se menjaju kako se zubi pomeraju.

Pacijent dobija set folija (prosecno 7-10 po vilici) koje menja sam kod kuće jer i sam primećuje kada su se zubi pomerili. Najveća prednost ovih folija je što je omogućena mnogo bolja oralna higijena nego sa fiksnom protezom, ne primećuju se i smanjeni su dolasci kod zubara.

Iako se ne vide, nisu svemoguće, predstavljaju alternativu fiksnoj protezi, jer se sa njom mogu ispraviti manji deformiteti i nepravilnosti u položaju prednjih zuba (naročito teskoba).

Folije se nose cele noći i što vise vremena u toku dana.

NAŠ TIM STOMATOLOGA

Doktor stomatologije
Tanja Katanić

Osnivač – doktor stomatologije

10+ godina iskustva
Doktor stomatologije
Marija Đurđević
Doktor stomatologije
10+ godina iskustva

CENA FIKSNIH PROTEZA

750€
po vilici
METALNA FIKSNA PROTEZA
Cena metalne fiksne proteze po vilici je 700 evra.
1000€
po vilici
ESTETSKA FIKSNA PROTEZA
Cena estetske (bele) fiksne proteze po vilici je 1000 evra.
110€
po vilici
INVISALIGN FOLIJA
Cena jedne Invisalign folije po vilici je 110 evra (za ispravljanje je potrebno 7-10 folija).
* U cenu proteze su uključene sve kontrole od početka do kraja nošenja fiksne proteze kao i zamene gumica i žica. Cena folije koja se nosi nakon završene terapije fiksnom protezom je 100 evra po vilici.
Nemojte čekati da se zubi sami isprave, jer neće. Ne zaboravite na sve probleme koje nose teskoba, ili deformiteti vilica, učestale karijese, krvarenje desni, bolove u zglobu. Nereagovanjem možete trajno oštetiti i ostale zube, a onda nam samo preostaju rešenja kao što su vađenje određenih zuba i protetski radovi kao i zubni implanti.
Ne zaboravite, već od dečijeg uzrasta se vidi da li je potrebno da se proteza nosi ili ne.
PS. Fiksna proteza je trajno rešenje za vaš savršen osmeh, a takođe čuva i produžava život vaših zuba. Što pre krenete u ispravljanje vaših zuba to ćete pre doći do željenog rezultata. Za kratko vreme ćete primetiti razliku, a to će vam biti siguran pokazatelj da radite pravu stvar.
NAJČEŠĆA PITANJA
Za održavanje oralne higijene sa fiksnom protezom potrebno je malo više vremena, ali jako brzo se pacijenti priviknu, jer ih motivišu jako brzo vidljivi rezultati. Higijena mora biti besprekorna. Sve što treba je da pratite naša uputstva, da koristite pored vaših četkica dodatne četkice namenjene samo za fiksne proteze, kao i sva dodatna sredstva, kao što je aparat waterpik.
Dužina terapije, odnosno vreme nošenja varira od težine deformiteta, u manjoj meri od starosti pacijenta, kao i od individualnog odgovora na terapiju. U proseku terapija traje od 1 do 3 godine.
Postavljanje proteza apsolutno ne boli. Blagi bolovi, ili bolje rečeno prolazne neprijatnosti se mogu javiti dan dva nakon postavljanja fiksne i nakon menjanja žica na kontrolama.
Nakon skidanja fiksne proteze obavezno se nose retencione folije, ritejneri, obično isti vremenski period koliko i proteza. Ritejneri učvršćuju zube koji su se pomerili fiksnim aparatom, i osiguravaju trajnost rezultata izuzetno ih je bitno nositi.
Nema ograničenja u godinama.