Izvor: shutterstock.com/REDPIXEL.PL

Folije za ispravljanje zuba: Odlično rešenje za korekciju položaja zuba

Sadržaj teksta

Da biste postigli savršen osmeh i održali dugotrajno zdravlje zuba, ključni faktori su pravilan raspored zuba i usklađen zagrižaj.

Gubitak čak jednog zuba može ozbiljno narušiti funkciju čitavog sistema usta i lica. Svaka zamena je samo zamena i nikada ne može biti identična originalnom zubu, stoga se s velikim trudom zalažemo za očuvanje prirodnog stanja zuba i kada god možemo za njegovo poboljšanje.

Uz tradicionalne fiksne proteze koje su do sada dominirale u rešavanju ovog problema, nevidljive folije za ispravljanje zuba, poznate i kao zubni alajneri, dobijaju sve veću važnost. One pružaju estetski prihvatljivo rešenje za ispravljanje krivih, nagnutih, rotiranih, preklopljenih, raštrkanih, zgusnutih i nepravilno raspoređenih zuba, uz značajno veći komfor.

Šta su folije za ispravljanje zuba?

Terapija pomoću providnih folija za ispravljanje zuba je moderna metoda koja omogućava korigovanje manjih nepravilnosti u zagrižaju i položaju zuba.

Ove folije se izrađuju od providnog i tankog medicinskog poliuretana koji se individualno prilagođava zubima svakog pacijenta. Cilj terapije je da pacijentu obezbedi niz providnih folija koje će vremenom ispravljati njegove nepravilne zube.

Na osnovu stepena korekcije koji je potreban, pacijent dobija određeni broj alajnera koji će postepeno pomaknuti zube u željeni položaj. Naravno, što su zubi više iskrivljeni, biće potrebno više folija.

Invisalign alajneri deluju blagim pritiskom na zube kako bi ih lagano pomerali u željeni položaj. Folije se nose 22 sata dnevno i menjaju se svakih 14 dana novim setom koji nastavlja proces pomerenja zuba.

Providne folije za ispravljanje zuba omogućavaju jednostavan i udoban način života tokom korekcije, a najbolje od svega je što su gotovo neprimetne! Ceo proces može da traje od šest meseci do dve godine, u zavisnosti od složenosti slučaja.

Koje probleme sa zubima mogu da reše folije za ispravljanje zuba?

Pokazano je da je tretman providnim aparatima efikasan u lečenju raznih vrsta dentalnih malokluzija i posebno je dobar za slučajeve koji zahtevaju proširenje.

To uključuje, ali nije ograničeno na:

  • Krive zube,
  • Iskošene zube,
  • Pacijente sa pomerenim središnjim linijama.

Međutim, kod dentalnih stanja koja zahtevaju ispravljanje ozbiljnih dentalnih anomalija ili skeletnih poremećaja tradicionalni tretman fiksnim ortodontskim aparatima je mnogo uspešniji.

Kako funkcionišu providne folije za ispravljanje zuba?

Proces ispravljanja zuba uz pomoć folija se sprovodi putem serije uklonjivih, providnih plastičnih proteza napravljenih od polutvrdog materijala posebno dizajniranog da nežno pomera i postavlja zube u pravilan redosled primenjujući blagi pritisak na njih.

Naime, nakon uzetog otiska prvo se analizira, a onda se, pomoću specijalnog softera,  kompjuterski izračunava koliko je folija tačno potrebno za svakog pacijenta posebno.

Takođe, softver omogućava da se izračuna koliki će se zubi tačno pomerati, pa prema tome na koliko treba menjati folije.

Izvor: Youtube/Digimax Dental Marketing

Za razliku od drugih uređaja za ispravljanje zuba, ove folije deluju na celokupnu površinu zuba. Sile koje se primjenjuju su slabije, ali konstantne, što smanjuje rizik od oštećenja potpornih struktura zuba (parodoncijuma) i razgradnju okolne vilične kosti.

Kada je pomeranje zuba samo nekoliko milimetara, folije su čest izbor. Međutim, u slučaju ozbiljnijih nepravilnosti, alajneri za zube se koriste tek nakon fiksne ortodontske terapije, odnosno nakon uklanjanja fiksnih proteza.

Postupak korišćenja providnih folija je veoma jednostavan. Folija se lagano stavlja i pritiska preko zuba. Skida se za vreme obroka, uz temeljno pranje zuba pre vraćanja, radi smanjenja rizika od nastanka zubnog kamenca, upale desni i oštećenja samih folija.

Koje su glavne razlike između zubnih alajnera i fiksne proteze?

Kada ljudi razmišljaju o ispravljanju zuba, uglavnom razmatraju dve opcije – providne izmenjive folije ili fiksne proteze.

Providne folije za ispravljanje zuba predstavljaju dobar izbor za one koji žele diskretan i praktičan način za ispravljanje zuba. Međutim, obično su efikasne samo za blage do umerene probleme i neće biti dovoljno učinkovite za ozbiljnije slučajeve.

U poređenju sa fiksnim protezama, pružaju veći nivo udobnosti jer se manje sredstava za pričvršćivanje nalazi na zubima, što smanjuje rizik od ogrebotina ili povreda na obrazima i usnama.

Iako se često veruje da tretman providnim izmenjivim folijama ne zahteva nikakvo pričvršćivanje na zube, većina slučajeva ipak zahteva upotrebu kompozitnih pričvršćivača koji su obično boje zuba.

S druge strane, fiksne proteze su pogodnije za širi spektar ortodontskih problema i efikasnije su u ispravljanju ozbiljnijih nepravilnosti. Naime, moguće je da providne folije za ispravljanje zuba neće postići ono najfinije i najpreciznije ispravljanje i zavrsšnu obradu koje fiksne proteze mogu da pruže.

Koliko dugo traje ispravljanje zuba folijama?

Trajanje tretmana Clear Alignerima zavisi od ozbiljnosti vašeg dentalnog stanja. Što su zubi neproporcionalnije postavljeni, to će biti potrebno više zubnih alajnera, a time će se produžiti i trajanje tretmana.

Veoma motivisani pacijenti koji redovno nose svoje folije najmanje 22 sata dnevno mogu da ih promene svake dve nedelje. Dakle, motivisan pacijent može da doprinese skraćenju trajanja tretmana.

Tretman može da traje nešto duže ako su potrebne dorade. Dorade mogu biti neophodne kada postavljeni ciljevi terapije nisu u potpunosti postignuti, čak i kada je pacijent završio nošenje poslednjeg alajnera.

U takvim slučajevima, vaš ortodont će morati ponovo da uzme otisak i digitalni snimak zuba kako bi napravio nove folije koje ćete nositi za postizanje željenog rezultata.

Folije za ispravljanje zuba: Neprocenjiva dugoročna investicija

Folije za ispravljanje zuba i dalje ostaju važan i popularan “alat” u arsenalu ortodonata. Kada ortodont da preporuku za ispravljanje malokluzije, uzimajući u obzir troškove, estetske brige i efikasnost propisanog tretmana, to je definitivno u najboljem interesu pacijenta.

Savršeno raspoređeni zubi su neprocenjiva investicija, ne samo za poboljšanje samopouzdanja i postizanje savršenog osmeha, već i za očuvanje zdravlja vaših zuba i desni. Pravilan zagrižaj je osnova za lakše održavanje oralne higijene i predstavlja važnu odbranu od karijesa i bolesti desni.

Zato nemojte odlagati odluku o ispravljanju zuba!

Napravite prvi korak i zakažite pregled i konsultaciju. Tako ćete biti sigurni da ste dobili stručni predlog koji je najbolji za vaše individualne potrebe, bilo da se radi o providnim folijama za ispravljanje zuba ili fiksnim protezama.

Često postavljana pitanja

Koliko košta folija za zuba?

Cena folije za ispravljanje zuba zavisi od težine vašeg slučaja i kompleksnosti pomeranja zuba. Cena jedne folije se kreće od 110 -140 evra. Nakon obavljenog pregleda i sastavljanja izveštaja na osnovu detaljne analize, određuje se individualni plan terapije koji uključuje određeni broj setova folija za nošenje.

Kada mogu početi sa korišćenjem zubnih folija? Postoji li minimalna starosna granica?

Ne postoji ograničenje u vezi sa starosnom granicom kada je u pitanju ispravljanje zuba providnim folijama. Sve dok imate zdrave zube i desni, možete se podvrgnuti tretmanu za ispravljanje zuba!

Kada mogu da očekujem vidljive rezultate?

Alajneri za zube blago pomeraju zube, a vidljivi rezultati se mogu primetiti već nakon prvog seta od tri para alajnera, koji se zamenjuju svake nedelje ili svake druge nedelje. Ponekad je potrebno koristiti više setova alajnera da bi se postigao potpun efekat.

Koliko dugo traje proces ispravljanja zuba folijama?

Uobičajeno, period ispravljanja zuba folijama varira od osam do 12 meseci, uzimajući u obzir individualne faktore. Da biste postigli najbolje rezultate, ključno je da se striktno pridržavate plana terapije koji je propisao stomatolog. Preporučuje se nošenje ortodontskih aparata (alajnera) u skladu s uputstvima, što podrazumeva minimalno nošenje od 16-18 sati dnevno.

Da li postoje druge vrste dentalnih folija?

Da. Postoje takozvani okluzalni splintovi koji imaju sličan izgled kao folije, a njihova svrha je zaštita zuba od oštećenja koja mogu nastati usled škripanja zubima (bruksizma). Takođe se razlikuju i tzv. retencioni aparati ili retencione folije (folije za zube posle proteze) čija je svrha održavanje postignutih rezultata nošenjem fiksne proteze ili folija za ispravljanje zuba. Pored navedenih, postoje i folije za kućno beljenje.