Izvor slike: Shutterstock/Josep Suria

Vodič za zubne krunice: Vrste, prednosti i cene

Sadržaj teksta

Zubne krunice su već dugo rešenje za vraćanje izgleda i funkcije oštećenog zuba. Ove presvlake u obliku zuba doprinose obnovi oštećenih zuba i poboljšavaju estetiku osmeha.

Kada vam stomatolog predloži da vam je potrebna zubna krunica, mogu vam pasti na pamet dva pitanja: Koja je vrsta zubne krune najbolja za mene? I, koja je cena toga?

Ovaj kratak vodič će vam pomoći da shvatite različite vrste zubnih krunica i njihovu cenu.

Šta su zubne krunice?

Vaši zubi se tokom vremena mogu oštetiti iz različitih razloga, kao što su karijes, povrede ili samo korišćenje. Kao rezultat, zubi mogu izgubiti svoj oblik ili veličinu. 

Za obnovu oštećenih zuba, zubne krunice su popularno rešenje, koje se postavljaju preko zuba poput dobrog šešira.

Zubne krunice vraćaju oblik, veličinu, snagu i izgled zuba. One se cementiraju na zub i klasifikuju se prema materijalu koji se koristi za njihovu izradu. Danas se u stomatologiji koriste keramičke i metalokeramičke krunice.

Keramičke krunice su potpuno napravljene od keramike, dok metalokeramičke krunice imaju metalnu osnovu preko koje ide keramika.

Metal se koristi zbog svoje otpornosti na habanje i lakog spajanja sa keramikom, što značajno smanjuje cenu izrade u poređenju sa krunama celim od keramike.

Da li vam je potrebna zubna krunica?

Nakon detaljnog pregleda tokom prve posete, stomatolog će proceniti vaš konkretan slučaj i preporučiti mogući plan terapije. 

Ali, da bismo bolje razumeli u kojim situacijama je ugradnja zubne krunice uobičajena, evo nekoliko najčešćih razloga:

 • Zaštita oslabljenog zuba (moguće od karijesa) od pucanja ili kako bi se očuvao oslabljeni zub ako su mu delovi ispucali.
 • Obnova polomljenog ili ozbiljno istrošenog zuba.
 • Prekrivanje i podrška zubu sa velikim plombama, kada nije ostalo mnogo od vašeg zuba.
 • Prekrivanje zuba koji su drugagačiji od ostalih ili rotirani.
 • Nakon ugradnje zubnog implanta, krunica se postavlja preko,
 • Prekrivanje zuba koji su tretirani endodontskom terapijom (lečenje korena).

U saradnji sa stomatologom, odabraćete najbolji materijal za vaše potrebe uzimajući u obzir različite faktore, poput lokacije zuba, vidljivosti zuba prilikom osmeha, položaja desni, opterećenja koje zub trpi, preostalog prirodnog zuba, vaših želja i finansijskih mogućnosti.

Vrste zubnih krunica

Postoji nekoliko vrsta zubnih krunica koje se razlikuju po materijalu od kojeg su napravljene, a najčešće se koriste metalokeramičke ili bezmetalne krunice.

Izbor odgovarajućeg materijala za vašu krunicu zavisi od vaših individualnih potreba i karakteristika, kao i od specifičnih faktora kao što su položaj zuba, izazovnost slučaja, i zdravlje desni.

Bezmetalne krunice su prava revolucija u stomatologiji, a najpopularniji materijal za njihovu izradu je cirkonija, koji ima izvanredne estetske karakteristike. Transparentnost i prelamanje svetla ovog materijala gotovo su identični prirodnim zubima.

Dodatne prednosti cirkonijum krunica za zube su:

 1. Biokompatibilnost (ne izazivaju alergijske reakcije)
 2. Visoka izdržljivost (smanjen rizik od lomljenja)
 3. Brzo izrađivanje (bez dugotrajnog uzimanja otiska, proces se ubrzava pomoću skenera i CNC mašina)
 4. Čvrstoća i dugotrajnost
Razlika između metalokeramičkih i bezmetalnih krunica

Koje su prednosti bezmetalnih zubnih krunica?

Bezmetalne zubne krunice omogućavaju da veštački zubi izgledaju potpuno prirodno – po boji i obliku. Nemaju sivo metalno jezgro, karakteristično za metalokermačike krunice, koje lomi svetlost na drugačiji način i čini da zubi izgledaju tamnije.

Metali koji se koriste u klasičnim krunama mogu izazvati alergijske reakcije, povlačenje desni i promene boje.

Bezmetalne krunice, sa druge strane, ne izazivaju nikakve alergije i ne iritiraju desni. Dodatno, kod bezmetalnih krunica se ne javlja crna prebojenost iznad krunice, koja je nakon nekog vremena nošenja česta pojava kod metalokeramičkih krunica.

Još jedna prednost bezmetalnih krunica je što zahtevaju manje oblikovanja zubne supstance u odnosu na klasične krunice, što znači da je zahvat manje invazivan i manje traumatizujući za vaše zube.

Ukoliko se za izradu koristi cirkonijum, zubi se mogu obojiti u gotovo bilo koju nijansu, pa vaši zubni niz može da izgleda savršeno prirodno i savršeno kao holivudski osmeh.

Koji problemi se mogu javiti sa zubnom krunicom?

Prvi znaci da vaše navlake mogu predstavljati problem su loš zadah, povlačenje desni, upala i krvarenje ili bol u zubu. Iako nisu česti, ako se pojave, jako je važno da što pre posetite stomatologa, otkrijete uzrok i rešite problem.

Postoji još nekoliko problema koje biste mogli da iskusite tokom vremena sa zubnom krunom, uključujući:

Neugodnost ili osetljivost

Neposredno nakon cementiranja krunice, pa i nekoliko dana posle, možete osećati prolaznu osetljivost. Ako zub na koji je cementirana krunica još uvek ima u sebi živac, možete imati  osetljivost na toplotu i hladnoću. 

Ako do toga dođe, preporučuje se da perete zube pastom za osetljive zube. Bol ili osetljivost koja se javlja kada grizete obično znači da je kruna previsoko na zubu. Ako je to slučaj, nazovite svog stomatologa. Ovaj problem se lako rešava.

Alergijska reakcija

Metali koji se koriste za izradu zubnih krunica često su mešavina nekoliko metala. Možete imati alergijsku reakciju na metal.

Da li je bitno koju vrstu zubne krunice ugraditi?

Iako nema striktne podele kada je u pitanju upotreba različitih vrsta zubnih krunica, postoji niz preporuka koje mogu produžiti njihov vek trajanja.

Takođe, treba uzeti u obzir navike poput škripanja zubima i tip zagrižaja pacijenta.

Čak i kod bezmetalnih krunica, primenjuje se selekcija između čvršćeg cirkona i estetski lepših, ali manje otpornih litijum disilikatnih keramika.

Kada je reč o tretmanu tamno obojenih zuba ili livenim nadogradnjama, izbegava se upotreba litijum disilikatnih krunica, a preferiraju se krunice od cirkona.

Vrste zubnih krunica
Izvor slike: Shutterstock/sujit kantakat

Koliko dugo traju zubne krunice?

Prosečno trajanje zubnih krunica iznosi između pet i 15 godina. Životni vek krunica može da zavisi od stepena njenog izlaganja “trošenju i kidanju”, koliko dobro poštujete higijenu usta i lične navike vezane za vaša usta.

Ove navike mogu uključivati stvari poput:

 • Škrgutanja ili stiskanja zuba,
 • Žvakanja leda,
 • Griženja noktiju i usana
 • Korišćenja zuba za otvaranje pakovanja.

Koliko koštaju zubne krunice?

Cena zubne krunice zavisi od različitih faktora, jer se navlake za zube prave prema individualnim potrebama pacijenta i svaki slučaj je jedinstven. Takođe, možete odabrati materijal od kojeg će vaša navlaka biti izrađena.

Tako se, recimo, cena privremene krunice kreće od 20 evra, dok su cene za trajne navlake u rasponu od 110 do 300 evra. 

U današnje vreme, kada razmišljate o izboru navlake za zube, važno je uzeti u obzir njen kvalitet, a ne samo cenu.

Na duži rok, isplativije je uložiti u kvalitetnu navlaku nego kasnije popravljati probleme sa zubima uz više poseta stomatologu. Važno je pronaći odgovarajući odnos između kvaliteta i cene kako biste bili zadovoljni postignutim rezultatima.