Izvor: shutterstock.com/Depiction Images

Upala nepca u ustima: Razumevanje, simptomi i tretmani

Sadržaj teksta

Gornji deo usne šupljine, poznat kao nepce, prekriven je osetljivom sluzokožom, koja trpi svakodnevno habanje i kidanje. Ponekad, ova izloženost može dovesti do problema kao što su otok ili upala.

U tom kontekstu, značajno je napomenuti da upala nepca u ustima može da se javi na prednjem (tvrdom nepcu) ili zadnjem delu (mekom nepcu) usta, izazivajući nelagodnost i bol.

Nastavite sa čitanjem kako biste saznali više o tome šta može izazvati oticanje ili upalu gornjeg dela usta, kao i o tome šta možete preduzeti kako biste adekvatno lečili ovo stanje.

Zašto nepce otiču? [Glavni simptomi upale nepca u ustima]

Nepce predstavljaju gornji deo usne šupljine, koji razdvaja usta od nosa. Sastoji se od tvrdog prednjeg dela, koji je sastavljen od kostiju, i mekog zadnjeg dela koji nema skeletnu podršku i završava se mesnatom izbočinom poznatom kao uvula, odnosno resica.

Na upalu nepca mogu da utiču različiti faktоri, a većina slučajeva se može rešiti neinvazivnim tretmanima. Međutim, u retkim situacijama, upala može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Zato je prvi korak ka razumevanju otečenog nepčanog luka prepoznavanje njegovih simptoma.

Ova pojava se manifestuje kroz različite znake koji mogu biti neprijatni i, u nekim slučajevima, bolni. Najčešći su oni koje predstavljamo u nastavku:

 • Bol, crvenilo i iritacija nepca: Jedan od najuočljivijih simptoma otečenog nepca jeste bol u gornjem delu usne šupljine, koja može varirati po intenzitetu. S druge strane, nepce može postati crveno i otečeno, što može otežati hranjenje i gutanje.
 • Pojava čireva: Najčešći uzroci upale nepca su aftozni čirevi ili oni izazvani groznicom na ustima. 
 • Dehidracija: Dehidracija može dovesti do suvih usta, a ako se ne preduzmu odgovarajuće mere za oporavak, to može rezultirati upalom nepca.
 • Teškoće pri gutanju: Isto tako, ova upala može izazvati teškoće pri gutanju hrane ili tečnosti.
 • Peckanje ili svrab: Neki ljudi doživljavaju peckanje ili svrab.

Uzroci koji dovode do upale nepca u ustima

Oticanje nepca može biti neugodno iskustvo, a prepoznavanje uzroka može biti presudno za pravilno lečenje.

Evo pregleda nekoliko faktora koji mogu doprineti ovom stanju:

Infekcije

Viralne ili bakterijske infekcije, kao što su prehlada ili tonzilitis, mogu uzrokovati upalu nepca. Ovi mikroorganizmi napadaju tkivo nepca, izazivajući oticanje i nelagodnost. Simptomi uključuju crvenilo, bol i ponekad groznicu.

Nadražaji

Izlaganje nadražajima kao što su duvan, alkohol ili začinjena hrana može dodatno da pogorša stanje upale nepca. Ovi nadražaji mogu izazvati reakciju u tkivu nepca, dovodeći do pojačane otečenosti i nelagodnosti.

Alergije

Alergije na hranu ili okolinu, retko i na pastu za zube, mogu izazvati upalni odgovor u nepcu. Kada organizam reaguje na alergene, može doći do oticanja nepca. Osobe s alergijama često doživljavaju svrab, crvenilo i otežano disanje.

Trauma

Direktna povreda usta ili nepca, poput opekotina ili povreda hranom, može rezultirati upalom. Oštećenje tkiva može dovesti do oticanja, a ponekad i krvarenja. Traume su često povezane s bolom i osetljivošću.

Autoimune bolesti

U retkim slučajevima, autoimune bolesti mogu pokrenuti upalu i u ustima i u nepcu. Imunološki sistem napada sopstvena tkiva, uključujući i tkivo nepca, što dovodi do dugotrajne upale. Ovi slučajevi često zahtevaju pažljivo praćenje i specifične tretmane.

Prepoznavanjem uzroka oticanja nepca, omogućava se brza dijagnoza i pravovremeno angažovanje stomatologa ili lekara. Na taj način, može se precizno odrediti optimalan pristup lečenju koji će najefikasnije rešiti problem.

Loše totalne ili parcijalne proteze mogu dati promene na napcu. Nažalost, i neka ozbiljnija stanja, sistemska oboljenja daju simptome na nepcu.

Takođe, oticanje nepca se javlja kao posledica procesa na zubu.

Lečenje upaljenog nepca u ustima

U većini slučajeva, upaljeno nepce se može uspešno tretirati kod kuće ili jednostavno sačekati da samo prođe. Naime, česte povrede izazvane opekotinom ili traumom obično će se samostalno izlečiti u narednim danima.

Kada su u pitanju čirevi ili afte, bitno je istaći da obično nestaju sami od sebe, mada se lekovi takođe mogu koristiti kako bi se ublažila ozbiljnost ili smanjila učestalost njihovog javljanja.

U situacijama dehidratacije ili poremećaja elektrolita, preporučljivo je povećati unos tečnosti, pritom izbegavajući konzumaciju alkoholnih pića.

Iako većina situacija s upaljenim nepcem ne zahteva posebnu stručnu intervenciju, preporučuje se da se konsultujete sa svojim lekarom opšte prakse ili stomatologom ukoliko:

 • Osećate bol koja ne prolazi s lekovima, 
 • Upala traje duže od nedelju dana bez jasnog uzroka, ili 
 • Ako je upala praćena dodatnim simptomima,
 • Ako postoji otok koji je bolan, bilo da je pod prstima tvrd ili mekan.

Na kraju, upaljeno nepce u većini slučajeva ne bi trebalo smatrati ozbiljnim razlogom za zabrinutost, budući da pacijenti obično postižu potpuni oporavak u roku od nekoliko dana.

Ipak, u slučaju potrebe za dodatnim tretmanom, postoje različite opcije. Neki od uobičajenih tretmana uključuju:

 • Antibiotike: Ako je upala uzrokovana bakterijskom infekcijom, mogu se prepisati antibiotici za borbu protiv nje.
 • Antiinflamatorni lekovi: Lekovi poput ibuprofena mogu ublažiti bol i smanjiti upalu.
 • Ispiranja usta: Ispiranja sa posebnim rastvorima mogu pomoći u smanjenju iritacije i podsticanju zarastanja.
 • Lokalna nega: Izbegavanje iritanata, održavanje dobre oralne higijene i pridržavanje dijete koja podrazumeva meksu hranu, bez kiselog, začinjenog i ljutоg mogu ubrzati oporavak.
 • Lečenje osnovnih bolesti: Ako je oticanje nepca povezano s autoimunom bolešću, tretiraće se lečenjem osnovne bolesti.

Upala nepca u ustima: Zaključak

Upala nepca u ustima često izaziva nelagodnost i bol u gornjem delu usne šupljine, pod uticajem različitih faktora poput infekcija, nadražaja, alergija, trauma i autoimunih bolesti.

Iako suočavanje s ovim stanjem može predstavljati određene teškoće, većina pacijenata postiže potpuni oporavak u svega nekoliko dana. Brza dijagnoza i adekvatno lečenje su značajni u prevazilaženju ovog stanja.

Uz podršku stomatologa ili lekara možete očekivati da ćete se u kratkom vremenskom periodu vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima s osmehom na licu.

Ne zaboravite da redovno održavate dobru oralnu higijenu i pridržavate se preporuka stomatologa kako biste osigurali dugoročno oralno zdravlje. 

Često postavljana pitanja

Zašto dolazi do upale nepca u ustima?

Upala sluzokože koja oblaže nepce, poznata kao palatinitis, javlja se usled različitih faktora, uključujući traumu, bakterijske, virusne i gljivične infekcije u ustima, disfunkciju zgloba vilice i prisustvo leukoplakije (stanje koje uzrokuje beličaste čvrste mrlje na sluzokoži usta, desni ili drugim delovima usne šupljine). 

Zašto se oseća bol u gornjem delu usne šupljine?

Različiti mikrobi koji izazivaju bolesti ulaze u šupljine, izazivajući upalu krajnika, crvenilo tkiva i neprijatan osećaj u usnoj šupljini. Pored toga, kroz usta prolaze simpatički, kranijalni i trigeminalni (prenosi senzorne informacije iz lica prema mozgu) nervi. Upala bilo kog od ovih nerava može da dovede do osećaja bola u gornjem delu usne šupljine.

Kako se ublažava upala nepca u ustima?

Kada su gljivice uzročnici upale nepca, pacijentima se prepisuju odgovarajući lokalni preparati. Među najefikasnijim se smatraju rastvor i gel hlorheksidina. Kod intenzivnih bolova, bez obzira na uzrok upale, preporučuje se kombinacija određenih proizvoda.