Izvor: shutterstock.com/Phoenixns

Ispravljanje zuba: Kada se preporučuje fiksna a kada mobilna proteza

Sadržaj teksta

Izuzetni su napori uloženi u razvoj tretmana i tehnika za ispravljanje zuba, prelazeći dug put od prvih verzija tradicionalnih metalnih proteza. 

Danas su raspoložive različite vrste ortodontskih aparata (proteza), ali najoptimalniji izbor zavisi od stanja samih zuba pacijenta, kao i od uzrasta. Generalno, postoje dva osnovna tipa proteza – fiksne proteze i mobilne proteze

U ovom članku ćemo razmotriti koja opcija između fiksne i mobilne proteze bi mogla da odgovara vašim stomatološkim potrebama.

Koji su najčešći razlozi za nošenje ortodontskog aparata?

Korišćenjem proteza kod dece i odraslih postižu se precizni i optimalni rezultati u oblikovanju zubnih lukova, pozicioniranju zuba i odnosima među vilicama.

Kao rezultat, dobija se pravilna funkcija oralnog sistema te idealna estetika lica i osmeha.

Međutim, kako odabrati pravu protezu za optimalnu terapiju ispravljanja zuba?

Postoje tri osnovna razloga zbog kojih stomatolog ili ortodont preporučuju nošenje proteze:

 1. Ispravljanje krivih ili preklapajućih zuba: Kada su zubi nepravilno postavljeni ili rastu jedan preko drugog, kod tzv. teskobe.
 2. Zatvaranje praznina između zuba (dijastema): Ako postoje praznine između zuba koje želite da zatvorite.
 3. Rešavanje malokluzije ili lošeg zagrižaja: Kada se gornji i donji zubi ne preklapaju pravilno, za šta ortodonti kažu da nisu u prvoj klasi.

Važno je napomenuti da ako su zubi već oštećeni karijesom, prisutna je bolest desni ili su urađeni opsežni stomatološki zahvati, možda nošenje proteze neće biti moguće odmah. Za stavljanje bilo koje vrste proteze potrebno je da svi karijesi budu sanirani, kao i desni.  

U slučajevima kada se sa protezom ne postiže mnogo ili je iz drugih razloga onemogućeno stavljanje, razmatraju se druga rešenja poput krunica ili faseta (vinira) kao opcija za rešavanje problema estetike.

Nekada i proteze služe kao priprema za kasnije protetske radove, odnosno stavljanje krunica ili faseta, ili čak ugradnju implantata.

Mobilne proteze

Mobilne proteze nalaze široku primenu uglavnom kod mlađih uzrasta, ali je moguća i kod svih starosnih grupa. Lako se uklanjaju i mogu se nositi tokom noći, te uklanjati pre obroka i sličnih aktivnosti. Njihova svrha je da, kroz određeni period, isprave i zube ali i vilice.

Mobilne proteze za decu

Mobilne proteze za decu izrađuju se od metalnih žica i akrilata. Deca ih obično nose noću, dok su zubi i vilice u fazi rasta. Stoga se savetuje da prvi pregled za proteze bude oko šestog ili sedmog rođendana, kada su u ustima prisutni i mlečni i stalni zubi.

Početak nošenja ove vrste proteze zavisi od specifičnog problema koji je potrebno rešiti. Ponekad se sa upotrebom proteze može početi već sa šest godina, ali nekad je to potrebno i kasnije.

Kod devojčica, to je često oko desete godine, a kod dečaka oko dvanaeste godine, kada zubi rastu najbrže.

Akrilatni deo proteze se pravi po otisku i prilagođava nepcu, dok se žice postavljaju na zube. Nekad se mobilne proteze nose kao priprema za fiksnu protezu.

Invisalign prozirne folije

Korišćenje prozirnih folija za ispravljanje zuba postaje sve popularnije. Poznate i kao nevidljive proteze, ove plastične folije se prilagođavaju obliku zuba i tokom vremena pomažu u ispravljanju njihovog položaja.

Izvor: shutterstock.com/Proxima Studio

Ne mogu tretirati veoma teške slučajeve kao što to mogu fiksne proteze, ali su veoma korisne za blage do umerene slučajeve kod osoba koje žele da imaju ravnije zube.

Glavne prednosti su udobnost, gotovo neprimetnost pri nošenju, te mogućnost skidanja i čišćenja po potrebi.

Funkcionalne proteze

Iako funkcionalne proteze nisu prave proteze, koriste se pre započinjanja tretmana radi korekcije položaja zuba i lošeg zagrižaja (gde je donja vilica pomaknuta unazad u odnosu na gornju).

Ovi ortodontski aparati se sastoje od dva odvojena elementa koji deluju zajedno kako bi korigovali zagrižaj i popravili profil lica.

Dvostruka proteza, ili monoblok, je tip ortodontskog aparata koji sprečava zatvaranje usta ukoliko nisu u ispravnom položaju. Ovo vremenom utiče na adaptaciju vilice i zagrižaja na ispravan položaj.

Funkcionalne proteze se najčešće preporučuju deci dok se vilica još uvek razvija. Na osnovu procene ortodonta i odrasli mogu da budu kandidati za nošenje ovog tipa proteze.

Fiksne proteze za zube

Fiksne proteze za zube su, kako im naziv kaže, specijalni ortodontski aparati koji zahtevaju postavljanje i uklanjanje od strane ortodonta. Ceo tretman postavljanja obično traje oko jedan sat.

Najčešće se koriste metalne bravice, koje su napravljene od hirurškog čelika, zbog čega se još nazivaju i čelične proteze.

Izvor: Youtube/AvA Orthodontics & Invisalign

Ove tradicionalne proteze su najstariji i najpoznatiji oblik ortodontskih aparata. Iako je napredak postignut u vezi sa ovom vrstom aparata, metalne proteze i dalje predstavljaju često korišćeno sigurno i efikasno rešenje za ispravljanje zuba.

Metalne proteze su takođe najpristupačnija opcija za korekciju zuba i mogu se koristiti za lečenje čak i najozbiljnijih ortodontskih problema. 

Pored metalnih bravica, postoje još i:

 1. Proteze za keramičkim bravicama (estetske proteze), koje su slične metalnim protezama, ali su providne ili u boji zuba. Umesto metala, nosači su izrađeni od keramičkog materijala, dok su žice i dalje metalne. Ove proteze su manje uočljive i udobnije, ali zahtevaju relativno duže nošenje od metalnih.
 2. Lingvalne proteze, koje se postavljaju iza zuba, što ih čini nevidljivim, funkcionišu slično metalnim protezama, ali su postavljene na unutrašnjoj strani zuba. Ove proteze su pogodne za pacijente kojima je estetika važna, ali zahtevaju više vremena za ispravljanje zuba i skuplje su i ne mogu se staviti kod svakog pacijenta.
 3. Samoligirajuće proteze, koje koriste sistem kliznih nosača umesto gumica. Podešavanje je lakše, a terapija traje kraće. Međutim, ove proteze nisu prikladne za svakog pacijenta, skuplje su i zahtevaju posebnu negu.

Od čega zavisi cena mobilne i fiksne proteze?

Cene aparata za ispravljanje zuba mogu da variraju u zavisnosti složenosti dentalnog problema pacijenta i od vrste aparata.

Mobilne proteze, koje se često koriste u mešovitoj denticiji, plaćaju se unapred. Dodatni troškovi mogu nastati ako je potrebno dodati neki element u protezu, popraviti oštećeni dio ili izraditi novi aparat u slučaju gubitka starog. 

Cena fiksne proteze se utvrđuje nakon dijagnostikovanja ortodontskog problema. To pokriva sve troškove lečenja, od trenutka postavljanja fiksnog aparata do kraja terapije.

Cena varira u zavisnosti od vrste bravica – metalnih ili keramičkih, gde keramičke bravice povećavaju ukupnu cenu.

Evo koje su prosečne cene proteza za ispravljanje zuba u Srbiji:

 • Metalni fiksni aparat – Cena ovog aparata se kreće u rasponu od 750 do 850 evra.
 • Metalni samoligirajući aparat – Za ovu vrstu aparata cene se kreću od 700 do 900 evra.
 • Keramički (estetski) fiksni aparat – Cena ovog aparata se kreće od 900 do 1100 evra.
 • Keramički (estetski) samoligirajući aparat – Za ovu vrstu aparata cene se kreću od 900 do 1.100 evra.
 • Folije za ispravljanje zuba (jedan otisak) – Cena folija za ispravljanje zuba se kreće od 100 do 150 evra.
 • Dečji aparat – Za dečje aparate cene se kreću od 250 do 350 evra.

Svakako je preporučljivo da posetite ortodonta kako biste dobili tačniju procenu cene i informacije o mogućnostima plaćanja i finansijskim opcijama.

Podrška u ispravljanju zuba i zagrižaja

I fiksni i mobilni zubni aparati se koriste da bi se ispravili nepravilno raspoređeni zubi i uspostavio normalan kontakt između gornje i donje vilice.

Nepravilno postavljeni zubi ili loš zagrižaj mogu uzrokovati probleme pri žvakanju hrane, a potom i probavne tegobe. Takođe je onemogućena pravilna oralna higijena, jer je uz sav trud teško dostupna mesta kod iskrivljenih zuba teško očistiti.

Ako se suočavate s takvim poteškoćama, važno je da znate da nikad nije kasno da preduzmete nešto u vezi s tim.

Takođe, ukoliko primetite da vaše dete pokazuje predispozicije za buduće probleme sa zubima ili zagrižajem, preporučujemo da ga što pre odvedete u stomatološku ordinaciju.

Stomatolog će vam preporučiti fiksni ili mobilni aparat za ispravljanje zuba ili nepravilnog zagrižaja.

Često postavljana pitanja i odgovori

Da li fiksna proteza boli?

Komfor pri nošenju proteze može biti donekle narušen, s obzirom da se proteza oslanja na sile koje ispravljaju zube. Osećaj nelagodnosti je najizraženiji nakon sesija zatezanja žica, ali postepeno nestaje kako zubi usvajaju pravilnu poziciju.

Koliko dugo se nosi fiksna proteza?

Vreme potrebno za nošenje fiksne proteze varira i zavisi od specifičnih problema koje treba rešiti. Ukoliko je potrebno samo blago podešavanje zuba, proteza bi mogla biti potrebna 12 meseci. Međutim, češće se fiksna proteza koristi za rešavanje kompleksnijih problema, a to može da potraje od 18 do 24 meseca, ponekad čak i duže.

Da li je moguće izbeljivanje zuba dok se nosi proteza?

Apsolutno nije preporučljivo izbeljivanje zuba za vreme nošenja proteze.Tek nakon skidanja proteze moguće je uraditi ovu proceduru.