Izvor: shutterstock.com/aslysun

Prednosti (i nedostaci) dentalnih implantata

Sadržaj teksta

Ugradnja dentalnih implantata je jedna od najpopularnijih stomatoloških procedura za obnavljanje zuba koju pacijenti danas traže. 

Iako je napredak tehnologije učinio zubne implante pouzdanom opcijom za zamenu izgubljenih zuba, ipak ne odgovaraju svima. Zato je važno pažljivo razmotriti prednosti i mane pre odlučivanja da li je ovakav vid restauracije zuba prikladan za vaše oralno zdravlje.

U ovom blogu, istražićemo prednosti i nedostatke dentalnih implantata u odnosu na druge metode zamene zuba kako biste, zajedno sa svojim stomatologom, mogli da donesete pravu odluku za sebe.

Šta je zubni implant?

Zubni implant je titanijumski šraf ili cilindar koji se ugrađuje u kost vilice i sa njom srasta, predstavljajući zlatni standard u nadoknadi nedostajućih zuba. 

Postupak ugradnje implanta sastoji se iz dve faze:

  1. Ugradnja implanta u zubnu kost, gde se tokom oseointegracije stvaraju čvrste veze između implanta i vilične kosti. Nakon zarastanja, implantat funkcioniše kao prirodni koren i pruža stabilnu podršku za protetski rad.
  2. Postavljanje krunica na implantat, koje se povezuju suprastrukturom.

Dentalni implanti omogućavaju zamenu jednog ili više zuba u vilici, a postupak je veoma lak i bezbolan za pacijenta.

Koje su prednosti zubnih implanta u odnosu na druge zamene?

Zubni implanti su izuzetno izdržljivi i pružaju prirodan izgled i osećaj kada su prekriveni krunom. Ali, koje su to glavne prednosti zubnih implanta u odnosu na dostupne alternative za zamenu zuba?

Prevencija daljeg gubitka vilice

Kada izgubite zub, vaša vilica prestaje da bude opterećena na tom mestu u ustima, što tokom vremena, a najčešće u prvih šest meseci, dovodi do razgradnje i resorpcije dela koštanog tkiva. Međutim, dentalni implanti mogu da pomognu u sprečavanju ovog procesa.

Očuvanje preostalih zuba

Za razliku od drugih opcija za obnavljanje zuba, poput mostova, stavljanje implantata zuba ne zahteva nikakve izmene zdravih okolnih struktura. Kada vam nedostaje zub, okolni zubi mogu da se pomere prema praznom prostoru i izazovu probleme sa zagrižajem i žvakanjem.

Ugradnja implanta može da popuni prazninu i očuva zdravlje okolnih zuba sprečavajući njihovo pomicanje, kao i brušenje okolnih zuba za stavljanje mostova.

Bolja stabilnost

Pružaju superiornu stabilnost pri žvakanju hrane, što znači da pacijenti mogu da jedu, razgovaraju i smeše se sa samopouzdanjem, znajući da se njihov implantat neće pomerati ili ispasti.

Bolja estetika

Dentalni implantati pružaju mnogo prirodniji izgled u poređenju sa tradicionalnim mostovima ili potpunim protezama. Oni su dizajnirani da oponašaju izgled prirodnih zuba, bez žrtvovanja funkcionalnosti ili udobnosti. Ugradnjom implantata možete dobiti i holivudski osmeh kakav želite.

Dugovečnost

Koliko traju zubni implantati? Dentalni implantati mogu da traju decenijama ako se dobro održavaju. Dugotrajniji su od drugih zamena za nedostajuće zube i imaju stopu uspeha iznad 97% tokom prvih 10 godina. Za razliku od totalnih proteza i mostova koji se vremenom troše i zahtevaju zamenu, dentalni implantati mogu trajati mnogo godina sa minimalnim promenama u kvalitetu.

Koji su nedostaci dentalnih implantata?

Zubni implanti mogu promeniti život ljudima koji pate od gubitka zuba, ali postoji nekoliko nedostataka ovog postupka. To uključuje sledeće:

Cena

Cena implanta zuba je nešto viša od drugih stomatoloških tretmana, poput mostova ili proteza. Tako recimo, jedan zubni implant može da košta oko 600 evra, dok most sa četiri zuba može koštati od 500 do 900 evra. Međutim, iako je ugradnja zubnih mostova jeftinija od ugradnje implanta, iskustva pokazuju da su implanti u većini slučajeva daleko bolje i kvalitetnije rešenje.

Nisu svi pogodni kandidati

Nisu svi kandidati pogodni za zubne implante. Faktori kao što su zdravstveno stanje pacijenta, stanje kostiju i desni, pušenje, mogu da utiču na uspeh implanta.

Dugotrajan proces

Postupak ugradnje zubnih implanta je dug. Sastoji se od više poseta u periodu od tri do šest meseci bez dodatnih intervencija. Ako se pojave komplikacije tokom postavljanja ili ako su početni rezultati nezadovoljavajući, dodatne posete mogu biti potrebne.

Da li su zubni implanti skloni karijesu i zubnim bolestima?

Implanti se smatraju najkvalitetnijim rešenjem za nadoknadu izgubljenih zuba. Za razliku od prirodnih zuba, implantati ne mogu dobiti karijes.

Međutim, okolna tkiva, uključujući desni i kosti, su i dalje podložni infekcijama i oboljenjima koje mogu uticati na zdravlje implanta.

Upalni procesi koji utiče na tkivo oko implanta mogu dovesti do gubitka kosti i konačno do gubitka samog implanta. 

Zbog toga je higijena usne duplje ključna u održavanju zdravlja i funkcionalnosti implantata. Redovne posete stomatologu, uključujući i profesionalno čišćenje implanta, takođe su važne kako bi se sprečile bakterijske infekcije.

Ugradnja dentalnih implantata
Izvor fotografije: Shutterstock/Vecton

Da li su dentalni implanti prava opcija za vas?

Dentalni implanti su doneli revoluciju u stomatologiju pružajući dugoročnu zamenu za nedostajuće ili oštećene zube. Zahvaljujući njima, pacijenti više ne moraju da se oslanjaju na privremene stomatološke proteze poput mostova ili proteza.

Međutim, zubni implanti ima svoje mane – mogu biti skupi i zahtevaju vreme da se potpuno integrišu u vilicu.

Zato su razumevanje prednosti i prepoznavanje potencijalnih rizika ključni za donošenje informisane odluke o dentalnim implantima.

Ukoliko razmišljate o nadoknadi zuba implantatom, pozivamo vas da zakažete pregled putem našeg sajta ili nas jednostavno pozovete. Naš tim stručnjaka će vam rado pomoći da dobijete prelep osmeh koji zaslužujete!

Često postavljana pitanja

Koliko dugo traje procedura ugradnje implanta?

Postupak ugradnje implanta obično traje između 30 i 60 minuta po zubu. Nakon toga, potrebno je nekoliko meseci za proces zarastanja i integraciju implanta sa okolnom koštanom strukturom.

Da li je proces ugradnje bolan?

Implantati se obično ugrađuju pod lokalnom anestezijom, tako da pacijenti ne osećaju bol tokom procedure. Nakon operacije, mogu se javiti blage nelagodnosti i otok, ali se to obično ublažava uzimanjem propisanih lekova za bol i primenom hladnih obloga.

Koliko dugo će implantati trajati?

Implantati mogu da traju mnogo godina, pa čak i celog života, ako se pravilno održavaju. Redovni stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje implantata ključni su za dugotrajnost i uspeh ovog zahvata.

Koliko koštaju dentalni implanti?

Cena dentalnih implanta zavisi od brojnih faktora, uključujući broj implanta koji se postavljaju, kvaliteta materijala i složenosti zahvata. Pre početka procedure, stomatolog će proceniti vaš slučaj i dati vam procenu troškova.