Izvor: shutterstock.com/Studio Romantic

Kamenac na zubima: Kako nastaje i kako se skida zubni kamenac

Sadržaj teksta

Kada je reč o čestim problemima poput nakupljanja zubnog plaka (naslaga na zubima), vaša svakodnevna oralna higijena predstavlja samo deo rešenja. Redovno održavanje oralne higijene, može efikasno da ukloni samo meke naslage zubnog plaka.

Međutim, ukoliko plak ostane prisutan na zubima, krunicama, mostovima i protezama, može doći do procesa mineralizacije koji rezultira stvaranjem zubnog kamenca. Prisustvo kamenca na zubima može imati negativne posledice po vaše oralno zdravlje, stoga je važno redovno ga uklanjati.

U ovom članku ćete saznati sve o zubnom kamencu, kao i o najboljim i najlakšim načinima  za skidanje kamenca sa zuba. 

Kako nastaje kamenac na zubima?

Čak i kada ste uvereni da je vaša briga o oralnoj higijeni besprekorna, važno je da zapamtite da su bakterije uvek prisutne u ustima.

Kada se kombinuju bakterije, šećer i proteini iz hrane koju jedemo, formiraju se naslage na površini zuba. Ove naslage su zapravo zubni plak koji se postepeno nakuplja tokom dana i ima meku strukturu. 

Problemi nastaju kada se ove meke naslage ne uklanjaju tokom dužeg vremenskog perioda, jer postoje delovi u usnoj šupljini koji su teško dostupni i stoga se teško mogu očistiti. Vremenom, minerali iz pljuvačke (gingivalne tečnosti) uzrokuju kalcifikaciju zubnog plaka i njegovu transformaciju u tvrdi zubni kamenac.

Postoje dve vrste zubnog kamenca:

 1. Supragingivalni kamenac – nalazi se iznad ivice desni, na kruničnom delu zuba. Najčešće na gornjim šesticama, jer su tu izvodni kanali pljuvačnih žlezda, i na unutrašnjoj strani donjih prednjih zuba. Može biti žute ili tamnije boje i vidljiv je na površini zuba.
 2. Subgingivalni kamenac – nalazi se ispod ivice desni, na korenu zuba i teže je dostupan. Obično nije vidljiv golim okom osim ako desni već nisu povučene. Ovaj tip kamenca je uglavnom smeđe ili crne boje. Veoma je štetan jer direktno dolazi u kontakt sa površinom desni, što može izazvati jaču upalu i brži gubitak vilične kosti.

Formiranje zubnog kamenca zavisi od nekoliko faktora:

 1. Sastava pljuvačke – Kod osoba čija pljuvačka sadrži visoku koncentraciju kalcijuma, fosfora i drugih minerala, dolazi do ubrzanog nastanka zubnog kamenca. 
 2. Promene pH vrednosti pljuvačke – Ako pljuvačka postane kisela, to može dovesti do povećanog taloženja mineralnih soli i stvaranja zubnog kamenca.
 3. Stanja koja otežavaju adekvatno čišćenje zuba – U slučajevima kada su zubi nepravilno raspoređeni, postoje neadekvatne plombe ili druge oralne nepravilnosti, teže je temeljno očistiti sve površine zuba. 
 4. Održavanje oralne higijene.

Koje su negativne posledice zubnog kamenca?

Prisustvo zubnog kamenca može otežati proces četkanja zuba i upotrebu zubnog konca. To može dovesti do promene boje i pigmentacije zuba, neprijatnog zadaha i pojave karijesa na zubima.

Svako nakupljanje zubnog kamenca može imati štetne posledice po vaše oralno zdravlje. Razlog za to leži u činjenici da bakterije prisutne u zubnom kamencu mogu iritirati i oštetiti desni, te ih mehanički pritiskati, što tokom vremena dovodi do progresivne bolesti desni.

Najmanje ozbiljan oblik bolesti desni poznat je kao gingivitis, odnosno upala desni. Obično se može zaustaviti i reverzibilan je ako redovno četkate zube, koristite zubni konac, ispirate usta antiseptičkom vodom ili koristite oralni tuš i redovno posećujete stomatologa.

Međutim, ukoliko se ne ukloni zubni kamenac, situacija može da se pogorša do te mere da se između desni i zuba formiraju džepovi koji se inficiraju bakterijama. Ovo stanje se naziva parodontitis i može dovesti do oštećenja kosti i tkiva koje zube drže na svom mestu.

Kako se skida kamenac sa zuba?

Jednom kada se zubni kamenac formira, samo stomatolog u stomatološkoj ordinaciji može da ga ukloni sa zuba.

Postupak uklanjanja kamenca sa zuba može da se izvede ručno ili pomoću ultrazvuka. Metoda ultrazvuka je najefikasnija i najčešće korišćena. Jedina kontraindikacija za ultrazvučno skidanje kameca je ugrađen pejsmejker kod pacijenta.

Kamenac na zubima
Izvor: shutterstock.com/Alex Mit

Ručna metoda se povremeno koristi nakon ultrazvučnog skidanja kako bi se kamenac očistio iz teško dostupnih delova zubnog niza.

Ultrazvučno uklanjanje kamenca podrazumeva primenu kombinacije vode pod pritiskom i oscilacija koje stvaraju vibracije na radnom delu instrumenta. Ultrazvučni instrumenti se koriste za skidanje kamenca sa zuba, dentalnog plaka i pigmentacija.

Zapravo, uklanjanje zubnog kamenca često je korak pred profesionalno izbeljivanje zuba kako bi se postigao maksimalan efekat.

Uobičajeno je da proces uklanjanja zubnog kamenca traje oko 15 minuta po vilici, pri čemu se dužina tretmana može razlikovati u zavisnosti od količine nakupljenog kamenca.

Kako sprečiti pojavu naslaga na zubima?

Najbolji pristup za suzbijanje kamenca, kao i za sve ostalo, je njegova prevencija. 

Evo nekoliko mera koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od pojave zubnog kamenca:

 • Redovno perite zube, dva puta dnevno, koristeći pastu koja sadrži fluor.
 • Barem jednom dnevno čistite prostore između zuba pomoću konca za zube i/ili interdentalne četkice.
 • Povremeno koristite antibakterijsku tečnost za ispiranje usne duplje.
 • Obavezno posetite zubara na svakih 6 meseci radi kontrola i eventualnog čišćenja zuba.
 • Jedite namirnice koje sadrže minimalnu količinu šećera, poput celera, koji pomaže u uklanjanju preostale hrane i neutralizaciji kiselina u pljuvački koja izazva razvoj bakterija.

Preventivni stomatološki pregledi i održavanje oralne higijene su najefikasniji načini za očuvanje oralnog zdravlja. Ukoliko želite da proverite stanje svojih zuba, slobodno nas kontaktirajte.

Često postavljana pitanja

Koliko košta skidanje kamenca sa zuba?

Cena skidanja kamenca sa zuba varira u zavisnosti od lokacije i stomatološke ordinacije. Uobičajena cena u privatnim ordinacijama je oko 3000 do 4000 dinara za obe vilice sa poliranjem zuba.

Važno je napomenuti da je cena relativno niska u poređenju s mogućim komplikacijama koje neuklonjen kamenac može izazvati po zdravlje vaših zuba. Redovna poseta zubaru na svakih šest meseci se preporučuje kako bi se izbegle komplikacije, bez obzira na to da li imate očigledne probleme sa zubima.

Da li skidanje kamenca boli?

Skidanje kamenca sa zuba se obično ne smatra bolnom procedurom, iako neki pacijenti mogu osetiti osetljivost ili nelagodu tokom intervencije. Osećaj je često individualan i može varirati kod svakog pacijenta, ali sevajuće senzacije obično brzo nestaju nakon uklanjanja kamenca.

Da li je normalno osećati osetljivost zuba nakon uklanjanja zubnog kamenca?

Da, osetljivost zuba nakon uklanjanja zubnog kamenca je uobičajena. Osetljivost je rezultat izloženosti spoljnoj sredini vrata zuba, koja je do tada bila prekrivena zubnim kamencom, a najčešći uzrok nelagodnosti je hladnoća. Osetljivost se može ublažiti nanošenjem specijalnih pasta za zube namenjenih smanjenju preosetljivosti zuba, uz konsultaciju sa stomatologom.

Kako skinuti kamenac sa zuba prirodnim putem?

Možete da isprobate prirodna sredstva poput sode bikarbone, limuntusa, belog sirćeta, vodonik peroksida, jagoda i soli za skidanje kamenca sa zuba kod kuće. Međutim, važno je napomenuti da ove metode treba koristiti s oprezom jer mogu oštetiti zubnu gleđ ili izazvati iritaciju desni. Takođe, važno je naglasiti da ove metode ne mogu da zamene profesionalno uklanjanje kamenca sa zuba.