Upala desni: Koji su uzroci i kako lečiti gingivitis

Sadržaj teksta

Ako su vam desni osetljive ili natečene, možda imate upalu desni, poznatu i kao gingivitis. Ovo stanje nastaje usled nakupljanja plaka duž desni i ispod njih, što može biti primećeno pojavom krvi na četkici za zube ili prilikom konzumiranja tvrdih namirnica kao što su jabuke.

Gingivitis je početni stadijum oboljenja desni, ali ukoliko se ne leči, može napredovati i dovesti do parodontopatije, ozbiljnijeg stanja koje karakteriše loš zadah, razmaci između zuba i desni, pa čak i gubitak zuba. Početak tretmana u ranoj fazi je izuzetno važan u sprečavanju progresije upale i razvoja parodontitisa.

Evo kako da je sprečite ili, ako već imate upalu desni, lečite i održati usta zdravim.

Šta uzrokuje upalu desni?

Upalu desni može uzrokovati prisustvo bakterija u plaku. Plak je mekani, lepljivi i gotovo nevidljivi sloj proteina i bakterija na zubima, koji se vrlo lako pretvara u kamenac kada se u njega natalozi kalcijum iz pljuvačke.

Ako se ne preduzima ništa, pored bakterija koje izazivaju infekciju, kamenac dodatno mehanički iritira i pritiska desni i izaziva krvarenje desni.

Nažalost, nakon nekog vremena kamenac više ne možete ukloniti u kućnim uslovima i tada se morate obratiti stomatologu.

Upala je obično reverzibilna, ali može se proširiti na dublje koštano tkivo kada je prisutna hronično.

Neki faktori koji snažno doprinose povećanom riziku od razvoja gingivitisa:

 • Loša oralna higijena,
 • Pušenje,
 • Genetika, 
 • Trudnoća,
 • Dijabetes,
 • Lekovi poput steroida, određenih vrsta antiepileptika, terapijskih lekova protiv raka, specifičnih blokatora kalcijumskih kanala i oralnih kontraceptiva,
 • Neprvilnost u rasporedu zuba i zagrižaju gde je i oralna higijena dosta otežana.

Kako prepoznati znake upale desni? 

Upala zubnog mesa obično počinje sa blagim simptomima koji se mogu pogoršati ako se ne potraži pomoć stomatologa na vreme. Prvi indikator upale desni obično je krvarenje prilikom četkanja zuba i upotrebe zubnog konca.

Upala desni

Ostali simptomi često prođu neprimećeni, ali evo nekoliko znakova koji ukazuju na uznapredovalu inflamaciju:

 • Zubno meso menja boju od ružičaste do crvene kao krv.
 • Desni postaju otečene, bolne i krvare čak i pri najmanjem dodiru tokom pranja zuba.
 • Oseća se izražena osetljivost i bol u desni.
 • Prisutan je neprijatan zadah.
 • Osećaj pritiska u desnima.
 • Dolazi do povlačenja desni (što može omogućiti dalje širenje infekcije na tkivo i viličnu kost).

Često se događa da pacijenti obrate pažnju tek kada primete krv na jastuku i svežu krv u ustima, što ukazuje na poodmaklu fazu upale desni.

Brzina oporavka od inflamacije desni zavisi od uzroka i ozbiljnosti simptoma, stoga je važno reagovati već na prve znake upale. Ukoliko se ne započne sa lečenjem, upala desni može nastaviti da se širi i uzrokovati ozbiljne probleme po opšte zdravlje.

Upala desni – lečenje

Upala desni može biti reverzibilna ukoliko se adekvatno tretira u početnim fazama. Svakako preporučujemo da se briga o stanjima koja prouzrokuju probleme i upalne procese desni poveri stručnjacima.

Lečenje upale parodontalnih tkiva varira u zavisnosti od uzroka koji je doveo do razvoja bolesti. Parodontalne bolesti se leče profesionalnim tretmanima parodontalnih džepova i prilagođenim čišćenjem zuba. Ponekad je potreban antibiotik za upalu desni, ukoliko to preporuči stomatolog.

Hajde da detaljno vidimo šta obuhvata profesionalno lečenje upale desni:

 • Uklanjanje dentalnog plaka i kamenca,
 • Upotrebu antiseptičkih rastvora sa hlorheksidinom radi eliminacije bakterija koje su izazvale upalu,
 • U ozbiljnijim slučajevima se izvodi kiretaža gingivalnih džepova, uz primenu lasera ili standardnih kireta, u lokalnoj anesteziji, uz ispiranje desni rastvorom vodik peroksida.

Ako postoje faktori rizika poput dijabetesa, pušenja ili drugih, važno je identifikovati ih i kontrolisati ili eliminisati radi poboljšanja tretmana.

Zbog bakterija koje mogu proći i iz desni, a ne samo iz korena zuba mogu nastati zubni apseci i endoparodontalne lezije koje se leče endodonstkom terapijom. Ali, isto tako, kada je oko zuba izgubljeno mnogo kosti usled procesa ili usled velikog stepena parodontopatije preporučuje se vađenje zuba. Ipak, i nakon vađenja moguće je ugraditi zubni implant.

Izvor Youtube/Triangle Dental Reading

Prevencija ponovnog nastanka upalnog procesa se, kod kuće, postiže redovnim pranjem zuba i upotrebom interdentalnih četkica ili oralnog tuša nakon obroka.

Redovnim stomatološkim pregledima i profesionalnim čišćenjem zubnog kamenca moguće je na vreme ukloniti bakterije i osigurati zdrave desni.

Upala desni ispod proteze

Problemi s upaljenim desnima ispod proteze često se javljaju kod pacijenata koji nose totalne ili parcijalne proteze. Ova neugodna situacija obično nastaje neposredno nakon postavljanja proteze, kada su potrebne uzastopne korekcije radi prilagođavanja novog protetskog aparata pacijentu. 

Ovde je važno da pacijent odmah reaguje na prve simptome nelagodnosti ili “žuljanja” proteze kako bi se izbegla ozbiljnija oštećenja tkiva i smanjio bol i nelagodnost. Prva korekcija obično donosi značajno olakšanje, jer stomatolog oslobađa deo proteze koji vrši nepravilan pritisak, čime se smanjuje opterećenje na sluzokožu.

Drugi potencijalni uzrok problema s upaljenim desnima ispod proteze može biti prisustvo kandide, gljivice iz roda Candida albicans. Prisustvo ove gljivice može se lako utvrditi uzimanjem brisa, a sumnja se na kandidu kada je jezik pacijenta ili drugi delovi sluzokože usne duplje prekriveni beličastim ili žućkastim naslagama. 

U slučaju dijagnoze kandide, pored terapije za sluzokožu usne duplje, neophodno je temeljno očistiti i protezu, koristeći varikin rastvor prema preporuci lekara.

Ako se sprovede odgovarajuća terapija, ali sluzokoža (desni) i dalje pokazuje znakove inflamacije, preporučuje se detaljnija analiza kako bi se utvrdio tačan uzrok i pružila odgovarajuća terapija. 

Upala desni: Zaključak

Upala desni, ili gingivitis, započinje kao neugodan, ali često ignorisan signal vašeg tela da nešto nije u redu. Uzrokovana akumulacijom plaka, ova naizgled bezazlena iritacija može eskalirati u parodontopatiju, ozbiljno stanje koje nosi rizik od gubitka zuba. 

Rizici povezani sa ovim stanjem su brojni i variraju od loše oralne higijene do genetskih faktora i pušenja. Ovi faktori rizika vrebaju u pozadini i čekaju da oslabe vašu odbranu i ugroze zdravlje vaših desni.

Srećom, lečenje upale desni je moguće. Od uklanjanja plaka do antiseptičkih ispiranja, metode su različite i prilagođene vašem stanju. Teži slučajevi mogu zahtevati intenzivnije pristupe, ali cilj je uvek isti: obnoviti i očuvati vaše oralno zdravlje.

Kako da zaštitite svoje desni i osigurate njihovo zdravlje? Prevencija je ključ. Usvajanje zdravih navika i redovni stomatološki pregledi nisu samo preporuke – oni su temelji za dugoročno zdravlje vaših usta.

Često postavljana pitanja

Koliko traje upala zubnog mesa?

Ako simptomi kao što su krvarenje desni, oticanje, bol i neprijatan zadah ne nestanu u roku od tri dana, to može ukazivati na prisutnost upale zubnog mesa. Kratkotrajna osetljivost desni može se javiti zbog zaostalih ostataka hrane u međuzubnim prostorima ili prilikom upotrebe zubnog konca nakon dužeg vremenskog perioda. 

Ova kratkotrajna osetljivost obično prolazi za jedan do dva dana. Svi simptomi koji traju duže od navedenog zahtevaju hitnu pažnju stomatologa. Dakle, ako vaša upala desni potraje duže od nedelju dana, posetite stomatologa radi detaljnog pregleda, dijagnoze i preporučenog plana lečenja.

Koje su posledice stalne upale desni?

Stalna upala desni može izazvati povlačenje desni, što dovodi do izlaganja korena zuba. To može uzrokovati osetljivost na toplo ili hladno, kao i neprijatnost prilikom pranja zuba. Glavna uloga zubnog mesa je pružanje potpore i zaštita zuba od nadražaja. 

Kada zubno meso izgubi tu funkciju, može doći do pojave zuba koji se klimaju, s povećanim rizikom od ispadanja. Takođe, zubna kost postaje podložna propadanju i povlačenju zbog prisutnosti velikih kolonija bakterija. Sve ove promene ukazuju na važnost pravilnog održavanja oralne higijene i lečenja upale desni kako bi se sačuvalo zdravlje zuba i desni.

Šta je dobro za jačanje desni?

Za jačanje desni važna je redovna oralna higijena, uključujući pranje zuba dva puta dnevno i korišćenje interdentalne četkice. Posetite stomatologa svakih šest meseci, jedite hranu bogatu vitaminima, prestanite pušiti i ograničite unos šećera. Za preciznije informacije ili specifične preporuke, najbolje je konsultovati se sa stomatologom, jer on može pružiti savete prilagođene vašim individualnim potrebama i stanju oralnog zdravlja.