Izvor: shutterstock.com/Yuriy Maksymiv

Zašto umnjak boli dok raste? [Koliko traje bol i kako ga smanjiti?]

Sadržaj teksta

Bol u vilici može biti prvi znak da vas muče umnjaci. Pritisak od ovih zuba u zadnjem delu usta, poznatih i kao treći molari ili osmice, može biti bolan dok pokušavaju da probiju desni, izazivajući oticanje i osetljivost. 

Takođe na tim delovima gde umnjaci pokušavaju da niknu, otežano je čišćenje, zaostaje hrana, dopuštajući da se dodatno i bakterije razvijaju.

Nastavite da čitate da biste saznali više o tome kako ublažiti bol umnjaka.

Koji su simptomi rasta umnjaka?

Rast umnjaka može izazvati različite simptome, pri čemu bol nije jedini. 

Drugi pokazatelji rasta umnjaka obuhvataju:

 • Bol u području oko umnjaka: To je čest simptom umnjaka koji raste. Intenzitet bola može da varira.
 • Oticanje desni: Desni zbog rasta umnjaka postaju bolne, crvene i osetljive na dodir.
 • Osetljivost zuba: Zbog pritiska na susedne zube rast umnjaka izazva njihovu osetljivost.
 • Problemi sa žvakanjem: Rast umnjaka može otežati normalno žvakanje hrane.
 • Neprijatan zadah: Infekcija ili upala u okolini umnjaka mogu dovesti do neprijatnog zadaha.
 • Povišena temperatura: U retkim slučajevima, infekcija u području umnjaka može prouzrokovati povišenu temperaturu i groznicu.

Ponekad, umnjaci rastu bez ikakvih bolova i nelagodnosti.

Izvor: Youtube/Insider Science

Koliko dugo traje bol umnjaka tokom rasta?

Trajanje bola tokom rasta umnjaka varira od individue do individue i zavisi od različitih činilaca. To uključuje veličinu i položaj umnjaka, prisustvo infekcije ili upale, kao i toleranciju pojedinca na bol.

Takođe zavisi da li ima prostora u vilici za nicanje. Naime, ako ima prostora za nicanje, bol traje nekoliko dana dok ne probije desni.

Ali, ukoliko postoji infekcija ili upala, bol može biti intenzivniji i produžiti se na duži period.

Iako obično počinju rasti između 17. i 25. godine, kod nekih osoba dolazi do kasnog nicanja umnjaka, a kad počnu rasti, taj proces može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina.

Ako osećate dugotrajan bol u predelu umnjaka ili simptome kao što su otok zuba i crvenilo koji traju više od nekoliko dana, hitno se posavetujte sa stomatologom.

Izvor: Youtube/Dental Solutions Clinic Bangalore

Stomatolog će utvrditi uzrok bola i preporučiti odgovarajuće lečenje, koje može da uključuje lekove protiv bolova, antibiotike ili vađenje umnjaka.

Kako rešiti nepodnošljiv bol umnjaka?

Zdravi i pravilno pozicionirani umnjaci obično ne uzrokuju bol. Međutim, kada umnjak izaziva intenzivne bolove, vađenje često postaje neizbežno.

Razlozi za vađenje umnjaka uključuju:

 • Manjak prostora u vilici za njegovo nicanje,
 • Pritisak na susedni zub,
 • Stvaranje teskobe u ustima i guranje ostalih zuba, što dovodi do rotiranosti i preklopljnih drugih zuba,
 • Rast pod neprirodnim uglom, 
 • Potrebu za ortodontskim tretmanom.
Izvor:Yotube/Outdoor Dental Seton Dentist Calgary SE

Vađenje umnjaka se preporučuje i kad postoji jak bol koji se širi na uho, vrat i glavu, kod delimično izraslih umnjaka sa znacima karijesa, pojave ciste, bolesti parodonta i parodontnih džepova.

Iako može zvučati zastrašujuće, vađenje umnjaka obično prolazi s manjim bolovima i otokom nakon hirurške intervencije. 

simptomi rasta umnjaka

Često postavljana pitanja:

Kada prestaju da rastu umnjaci?

Kao stomatolozi, često čujemo pitanje: “Mogu li umnjaci da rastu posle 30. godine?” Odgovor je ponekad. Treći molari, poznati kao umnjaci, obično počinju da niču između 17. i 25. godine. Ovaj proces može biti dug i bolan i obično se završava pre 30. Međutim, moguć je i rast umnjaka u 30-im, pa čak i u 40-im godinama života. Neke osobe uopšte nemaju zametke umnjaka.

Koliko dugo traje bol umnjaka?

Dok raste umnjak bol obično traje sedam do deset dana ako nema komplikacija. Međutim, nelagodnost se može očekivati tokom celog perioda izbijanja, što može trajati i do godinu dana, pa čak i nekoliko godina.

Koji su znaci izbijanja umnjaka?

Znaci izbijanja umnjaka uključuju bol u vilici, bolne i otečene desni iza kutnjaka, teškoće pri otvaranju usta, loš ukus u ustima i loš zadah. Ovi simptomi su česti pokazatelji da umnjaci izbijaju.

Kako smanjiti bol umnjaka?

Da biste ublažili bol kad umnjaci rastu održavajte čiste desni kako biste sprečili infekciju. Ispiranje desni toplom slanom vodom ili sredstvima za ispiranje usta, upotreba manje meke četkice za zube za čišćenje područja i zaobilaženje tvrde, hrskave ili oštre hrane može pomoći u pružanju olakšanja. Ako bol postane jači ili traje, preporučljivo je posetiti stomatologa.

Zašto bol od umnjaka dolazi i odlazi?

Kako umnjaci izbijaju, mogu stvarati pritisak na desni i susedne zube, izazivajući bol i nelagodnost koja se može javljati u ciklusima. Nabor desni koji prekriva griznu površinu umnjaka takođe može oticati i zaglaviti se između zuba, što može da izazove veći bol.

Može li bol umnjaka samo da nestane (bez lečenja)?

U nekim slučajevima, bol od umnjaka može tokom vremena spontano da nestane bez lečenja. Međutim, hirurška intervencija može biti preporučena ako je bol jak ili ako umnjaci izazivaju bilo kakve probleme poput infekcije, cista, karijesa ili oštećenja susednih zuba.