Izvor: shutterstock.com/Pixel-Shot

Odbacivanje zubnih implanta: Sve što treba da znate

Sadržaj teksta

Strah od odbacivanja zubnih implanta često obeshrabruje mnoge ljude da donesu odluku o implantološkoj terapiji.

Iako većina pacijenata nema komplikacija prilikom ugradnje zubnih implanta, u nekim slučajevima se ipak može javiti odbacivanje, i to u 5-10% situacija.

U ovom članku ćemo istražiti faktore rizika koji mogu dovesti do odbacivanja zubnih implanta, te dati preporuke i savete kako da produžite vek trajanja implanta i brže se oporavite nakon ugradnje.

Izvor: Shutterstock/Maria Averburg

Zašto dolazi do odbacivanja zubnih implanta?

Zubni implanti su veštačka zamena za prirodne zubne korenove i izrađeni su od materijala kao što su titanijum ili cirkonijum, koji su biokompatibilni.

Biokompatibilni materijali moraju ispunjavati određene uslove kako bi se smatrali takvim:

 • Bez alergijskih reakcija: Biokompatibilni materijali ne smeju izazivati alergijske reakcije kod pacijenata.
 • Bez citotoksičnosti: Materijali ne smeju biti otrovni za ćelije i ne smeju prouzrokovati negativne posledice po pacijenta.
 • Bez kancerogenog efekta: Upotreba biokompatibilnih materijala ne sme imati kancerogeni efekat.
 • Otpornost na koroziju i lom: Materijali kao što su titanijum i cirkonijum otporni su na oksidaciju i koroziju, te su čvrsti i pouzdani.
 • Lako prihvatanje od strane organizma: Najkritičniji period nakon ugradnje implanta je period oporavka i zarastanja. Biokompatibilni materijali se lako integrišu sa ljudskim telom.

Zahvaljujući ovim karakteristikama materijala od kojih su implanti izrađeni, neuspesi implanta su izuzetno retki i obično se dešavaju zbog spoljnih faktora koji negativno utiču na zarastanje ili kasnije odbacivanje.

Najkritičniji period za opstanak implanta je period oseointegracije, koji traje od tri do šest meseci. Tokom tog perioda formiraju se čvrste veze između implanta i zubne kosti pacijenta, omogućavajući mu da potpuno zameni prirodan koren zuba.

Nažalost, najveći rizik za odbacivanje implanta leži u nastavku nezdravog načina života nakon implantološke intervencije. 

Izvor: Youtube.com/Dental Health Society

Rizici koji mogu uzrokovati neuspeh zubnih implanta?

Kada je reč o opstanku zubnih implanta, postoje neki važni faktori rizika koje treba uzeti u obzir. Razumevanje tih faktora je ključno za uspešnu integraciju implanta u vilicu. 

Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba razmotriti kako bi se izbegao neuspeh zubnih implanta:

Nedovoljna količina kosti u vilici pacijenta

Na temelju snimka vilice pacijenta, 3D snimka zuba, stomatolog bi trebalo da donese odluku o tome ima li pacijent dovoljno zubne kosti za ugradnju implanta.

Nakon gubitka zuba, neizbežno dolazi do gubitka zubne kosti kod pacijenata, a ako je gubitak kosti značajan, potrebno je nadoknaditi zubnu kost ili izvršiti operaciju podizanja sinusa, tzv. sinus lift, pre same ugradnje implantata.

Hronične bolesti i lekovi

Neke od hroničnih bolesti kod kojih je primećen povećan rizik od odbacivnja implanta uključuju:

 • Dijabetes,
 • Osteoporoza,
 • Oslabljen imunološki sistem,
 • Poremećaji krvarenja,
 • Kardiovaskularni poremećaji poput visokog krvnog pritiska, zatajenja srca i ateroskleroze.

Većina navedenih stanja može biti uzrokovana prekomernom ili nedovoljnom telesnom masom.

Takođe, imunosupresivni lekovi, lekovi za razređivanje krvi (antikoagulansi) i primena radioterapije mogu negativno delovati na implantat. Važno je napomenuti da su neki od ovih stanja apsolutna kontraindikacija za ugradnju implantata, zbog čega izabrani stomatolog nikako ne sme da pristane na ugradnju.

Oralna higijena

Jedan od najčešćih faktora rizika za odbacivanje zubnog implanta je periimplantitis.

Ova upalna bolest ima određene sličnosti s parodontitisom i gingivitisom (blagom upalom desni).

Održavanje izvrsne oralne higijene kod kuće i redovno profesionalno čišćenje u stomatološkoj ordinaciji od vitalne su važnosti za sprečavanje periimplantitisa.

U slučaju periimplantitisa, dolazi do bakterijske infekcije koja, ako se ne leči, može dovesti do propadanja mekih i tvrdih tkiva, što kasnije negativno utiče na strukturu kosti koja podržava implant, te može rezultirati njegovim gubitkom.

Izvor: Youtube.com/NHS England Workforce, Training and Education

Trauma

Udarci, padovi ili žvakanje vrlo tvrde hrane poput leda, neobrađenih zrna kukuruza ili lepljive hrane koja može izazvati jak pritisak spolja, mogu oštetiti zubni implant i dovesti do njegovog odbacivanje.

Osim što mogu oštetiti sam zubni implant, verovatnije je da će zbog traume doći do loma zubne krunice, protetskog rada koji se postavlja na implant.

Naravno, u slučaju oštećenja, moguće je samo zameniti krunu, ali ne i ceo implant.

Nakon same ugradnje, vrlo je važno pridržavati se ishrane koja neće negativno uticati na oporavak, već ga podsticati.

Tvrdi zalogaji mogu lako oštetiti operisano područje, izazvati bol, nelagodu, krvarenje ili čak pomeriti krvni ugrušak potreban za pravilno zalečenje.

Bruksizam

Bruksizam, poznat i kao škrgutanje ili škripanje zubima, često se javlja samo noću. Ukoliko pacijent ima problem sa bruksizmom, to može prouzrokovati lom krunice ili neuspeh zubnog implanta jer je implant u konstantnoj traumi.

Pacijentima koji pate od bruksizma preporučuje se nošenje noćne folije tokom spavanja te otkrivanje i rešavanje uzroka škripanja.

Starost pacijenta

Opšte je poznato da kod starijih pacijenata često dolazi do slabljenja koštane strukture, a pored toga, često se javljaju i druge dugotrajne zdravstvene tegobe. Osim toga, kod starijih pacijenata proces oporavka zahteva više vremena.

Sveukupno, stopa uspešnosti ugradnje implanta kod starijih pacijenata nešto je niža u poređenju s mlađim pacijentima.

Ipak, to ne bi trebalo da obeshrabri starije pacijente da se odluče za zubne implante, koji su puno udobnije rešenje od proteza za nadoknadu zuba. 

Kod većine pacijenata ovaj postupak prolazi uspešno i bez ikakvih komplikacija, te može pružiti trajno rešenje za gubitak zuba.

Da bi osigurali uspešnost zubnih implanta starijim pacijentima se preporučuje unos vitamina D. Naime, ovaj vitamin igra značajnu ulogu u osiguravanju dugoročne uspešnosti dentalnih implanta, budući da njegovo prisustvo ili nedostatak znatno utiče na integraciju implantata u kost. Također, vitamin D može poboljšati zdravlje desni, podstičući proizvodnju supstanci koje smanjuju nivo bakterija u ustima.

Pušenje

Pušenje može negativno da utiče na oralno zdravlje i dovede do poremećaja ravnoteže mikrobioma u ustima. 

To može promeniti prostor oko implanta i pridoneti pojavi periimplantitisa.

Pušenje takođe može ometati zalečenje nakon ugradnje implanta. Ugljen monoksid iz dima cigarete usporava zaceljivanje tkiva.

Osim toga, citotoksični učinci pušenja mogu da poremete oporavak.

Parodontoza

Preporučuje se da se implanti ne ugrađuju pacijentima koji imaju parodontalne probleme sve dok se bolest potpuno ne sanira.

U suprotnom, postoji opasnost od razvoja periimplantitisa, upale oko implantata koja sprečava njihovo uspešno integrisanje sa kostima vilice.

Upala se može proširiti sa zahvaćenog dela usne šupljine na područje gde je implant postavljen. Zato je izuzetno važno da se obezbedi optimalna situacija pre ugradnje implantata – zdrava usna šupljina i zdrav parodont.

Koji su simptomi odbacivanja dentalnih implanta?

Ako primetite neke neobičnosti ili sumnjate da nešto nije u redu sa zubnim implantima, odmah se obratite stomatologu kako biste ih sačuvali.

Postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati na probleme sa implantima, a među njima su:

 • Pojava akutnog bola,
 • Crvenilo oko implanta,
 • Otok,
 • Krvarenje desni,
 • Povlačenje desni,
 • Gnojenje,
 • Pomeranje krunice, odnosno mosta.

Implanti za zube mogu neočekivano biti odbačeni čak i bez ikakvih prethodnih simptoma, bolova ili upozorenja. Međutim, u većini slučajeva, pravovremena terapija može da spreči neuspeh implanta.

Ukoliko se utvrdi da terapija nije uspešna ili nije moguća, dentalni implant će biti izvađen uz lokalnu anesteziju.

Postupak vađenja implanta i oporavak nakon toga se ne razlikuju od postupka koji se primenjuje kod prirodnih zuba.

Kako se nositi s problemom odbacivanja zubnih implantata?

Prvi korak je da ostanete smireni. Ako primetite da vam je implant ispao, nemojte ga sami stavljati nazad u usta kako biste izbegli mogućnost infekcije!

Ukoliko osetite da se implant klima ili da osećate bol u području gde je ugrađen, te primetite crvenilo oko zubnog mesa, odmah se obratite stomatologu radi pregleda.

Postoji mnogo faktora rizika koji mogu dovesti do odbacivanje implanta, počevši od same ugradnje, održavanja oralne higijene, životnih navika pa sve do opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Srećom, neki od ovih faktora rizika se mogu relativno lako kontrolisati.

Izbor iskusnog implantologa, održavanje stroge oralne higijene, redovne posete stomatologu i smanjenje ili prestanak pušenja mogu se značajno odraziti na dugotrajnost i uspešnost implanta.

Često postavljana pitanja i odgovori

Koliki je procenat uspešnosti ugradnje zubnih implantata?

Odbacivanje zubnog implanta može da se desi tokom ili nakon protetske faze, odmah posle hirurgije ili čak mesecima ili godinama kasnije. Procenjuje se da se 5-10% ugrađenih implantata odbaci u nekom trenutku. 

Koji su simptomi odbačenog implanta?

Odbačeni implant može biti praćen različitim simptomima, i ne moraju se uvek javiti svi odjednom. U većini slučaju, može se javiti jak bol u području implanta. Bez obzira da li je bol spontana ili se pojavljuje prilikom žvakanja, treba se obratiti stomatologu radi kontrole.

Da li su otok i crvenilo znak da nešto nije u redu sa zubnim implantom?

Nakon hirurgije, desni mogu biti otečene i crvene. Ako se oteklina i crvenilo pojave kasnije, to su upozoravajući znaci. Povlačenje desni oko implanta zahteva odgovarajuću oralnu higijenu. Ako se pojavi crvenilo na mestu ugradnje implantata kasnije – nemojte brinuti. To je najčešće samo površinska blaga infekcija koja se bez problema sanira kod vašeg stomotologa.

Da li zubni implant treba da se pomera?

Ukoliko se javlja pomeranje krunice, mogući uzroci mogu biti odvrtanje same krunice sa implanta ili odlepljivanje, u zavisnosti od načina njihovog povezivanja. U svakom slučaju, neophodno je proveriti i korigovati kod stomatologa. Ponekad to mogu biti i mikropomeranja, koja i dalje ukazuju na moguće odbacivanje implanta.

Šta raditi u slučaju komplikacija sa zubnim implantima?

Uspešnost implantacije je veoma visoka. Ipak, u nekim situacijama, iz različitih uzroka, mogu se javiti komplikacije. Veoma je važno pravovremeno se javiti na kontrolu, jer će u nekim slučajevima biti potrebna samo korekcija. U drugim slučajevima, može biti potrebno uklanjanje implanta i izrada novog plana terapije.