Izvor: shutterstock.com/Rocksweeper

All-On-4 ili All-On-6 zubni implanti: Sve što treba da znate

Sadržaj teksta

Sasvim sigurno ste već mnogo puta čuli za pojmove All-On-4 ili All-On-6, ali da li ste ikada zaista razumeli šta se pod tim terminima podrazumeva?

Sa napretkom moderne stomatologije, All-On-4 i All-On-6 koncepti su postali dominantni prilikom rehabilitacije pacijenata bez zuba.

Ovim tekstom, želimo da vam pomognemo da bolje shvatite o čemu se zapravo radi kada se spomenu ove vrste stomatoloških tretmana.

Šta su All-On-4 i All-On-6 dentalni implantati?

All-On-4 ili All-On-6 nisu samo procedure ugradnje implantata; one su, zapravo, sveobuhvatni koncepti stomatološkog tretmana, gde su dva procesa sjedinjena u dve faze.

U prvoj fazi se ugrađuju implantati, nakon čega pacijenti dobijaju privremeni rad, koji se dobija nakon 48 sati i koji koriste sve dok ne budu spremni za definitivan rad.

Nakon tri meseca dolazi do druge faze, u kojoj se uzimaju otisci i pravi definitivan protetski rad. 

O definitivinom radu odlučuje klinički pregled i 3D snimak koji pokazuje tačnu količinu kosti i pozicije gde je moguće ugraditi implantate, kao i različite anatomske strukture.

Krajnji rezultat može da varira u zavisnosti od broja ugrađenih implantata i materijala od koga su izrađeni, kao i od toga da li je prvobitni plan terapije podrazumevao All-On-4 ili All-On-6.

Ne treba zanemariti da je, pored broja implantata, veoma važna i njihova pozicija, tj. ugao pod kojim su postavljeni.

Dva implanta su ugrađena u prednjem delu vilice, dok su dva bočno, pod uglom. Upravo ovakav raspored omogućava postavljanje protetskog rada koji je sposoban da izdrži opterećenje i sile žvakanja.

Važno je naglasiti da se ovi postupci sprovode samo kod pacijenata koji su potpuno bez zuba. 

Izvor: YouTube / Specialist Dental Group

Sličnosti između All-On-4 i All-On-6

  • Oba su efektivna stomatološka tretmana. All-On-4 i All-On-6 dentalni implanti koriste se za rekonstrukciju nedostajućih zuba u gornjoj ili donjoj vilici.
  • Oba služe kao podrška za protetske zube, čineći ih trajnim i pričvršćenim. Nema straha da će zubne proteze ispadati iz usta.
  • Postupci su slični, jer se ovi implanti postavljaju za podršku fiksnim protetskim radovima, bilo da su to mostovi ili hibridne proteze. Nakon ugradnje implantata, pacijent nakon 48h dobija privremeni rad koji nosi do dobijanja definitivnog rada.

Razlike između All-On-4 i All-On-6

  • Broj implantata. Jasna razlika između oba sistema je u broju implantata koji se ugrađuju u vilicu. All-On-4 uključuje četiri, dok All-On-6 uključuje šest implantata. 
  • All-On-6 je stabilniji. All-On-6 radovi pružaju dodatnu stabilnost i jačinu. 
  • Različiti oblici dentalnih implanta. Postupak All-On-4 karakteriše upotreba dentalnih implanta postavljenih pod uglom, dok postupak All-On-6 uključuje upotrebu ravno postavljenih implanta.

Izbor između All-On-4 i All-On-6 zubnih implantata

Osnovni faktori koji utiču na izbor odgovarajućeg rešenja su gustina, jačina i količina preostale kosti vilice. 

Kada nema mogućnosti za ugradnju šest implantata zbog blizine sinusa u gornjoj vilici ili blizine nerva u donjoj, najčešće se ugrađuje četiri implanta.

U zavisnosti od broja implantata, može se raditi o hibridnim radovima ili protezama. Ukoliko su ugrađena četiri implanta, proteza je mobilna, ali ako su implantati postavljeni pod uglom, moguće je napraviti fiksne proteze.

S druge strane, kada je ugrađeno šest implantata, standardna praksa je izrada fiksnog protetskog rada.

Postoje i drugi parametri koji će uticati na donošenje odluke o najboljoj opciji za vaš slučaj. Metoda All-On-6 zahteva više kosti i veću snagu kostiju u poređenju sa All-On-4.

Šest implantata bolje raspoređuju pritisak između tačaka kada je gustina ili količina kostiju u vilici manja.

Ako u prvom trenutku nije moguće ugraditi šest implantata, to ne znači da neće biti moguće kasnije. Nakon intervencija poput podizanja sinusa ili dodavanja veštačke kosti, stvaraju se uslovi za ugradnju većeg broja implantata.

Cena All-On-4 i All-On-6 procedura

Ukupna cena All-On-4 ili All-On-6 procedura zavisi od troškova hirurškog i protetskog dela. Cena hirurškog dela uključuje:

  • Ugradnju implantata,
  • Postavljanje svih veznih elemenata koji spajaju privremeni protetski rad i implante,
  • Izradu privremenog protetskog rada,
  • Sve kontrolne preglede.

Nakon tri do četiri meseca, prelazi se na definitivnu protetsku rehabilitaciju pacijenta, koja traje otprilike desetak dana. Cena ove faze zavisi od izbora materijala, tj. od vrste krunica, kao i osnove koju pacijent želi za buduće zube.

Primera radi, cena All-On-4 u Srbiji sa metalokeramičkim krunama se kreće između 2.500 i 3.300 evra. Ako se koriste bezmetalne krunice, cena za istu proceduru se kreće između oko 5500 evra.

All-On-4 ili All-On-6

All-On-4 i All-On-6 su trajna rešenja za gubitak zuba koja se postiže dentalnim implantima. Prilikom izbora između ove dve metode, ne postoji pogrešna odluka.

Na vama i vašem stomatologu je da donesete odluku koja je najbolje prilagođena vašim potrebama, a takođe može biti utemeljena na dostupnim finansijskim sredstvima.

Bez obzira na odluku koju donesete, oba postupka su odlična za zamenu izgubljenih zuba. Važno je samo da odaberete iskusnog stomatologa i pravu stomatološku ordinaciju jer je to jednako bitno kao i sam postupak, ako želite da izbegnete moguće buduće komplikacije.

Ukoliko vam nedostaju zubi i razmišljate o All-On-4 ili All-On-6 implantima, kontaktirajte nas kako biste zakazali konsultacije i saznali koje od ova dva rešenja je adekvatno za vas na osnovu vašeg oralnog zdravlja. 

Izvor: YouTube / Hillbull Studios

Često postavljana pitanja

Šta je bolje, All-On-4 ili All-On-6?

Izbor između All-on-4 i All-on-6 najbolje je prepustiti vašem stomatologu. Iako All-on-6 omogućava bolju stabilnost, trebalo bi da dozvolite stomatologu da odluči šta je najbolje za vas, jer je uključeno mnogo faktora.

Da li All-On-4 zubni implanti izgledaju prirodno?

Da, protetski rad na četiri implanta izgleda prirodno a pacijenti nemaju osećaj stranog tela u ustima. Iako je u pitanju hibridna proteza, nema postoji osećaj stranog tela. Jede se i i zvaće kao sa prirodnim zubima.

Da li je postavljanje All-On-4 implanta bolno?

Postupak All-On-4 se obavlja pod anestezijom. Dakle, apsolutno ne osećate nikakav bol tokom trajanja cele procedure. I postoparativni tok takođe protiče bez bolova, samo sa blagim otokom. Vreme potrebno za ugradnju jednog implanta je oko 15 minuta. Konci se skidaju nakon 10 dana. Isto važi i za All-On-6.