Izvor: shutterstock.com/Marina Demeshko

Bele fleke na zubima: Uzroci, lečenje i prevencija

Sadržaj teksta

Neretko primetimo bele fleke na zubima, čak i kod mlečnih zuba naših mališana. Iako brinemo o oralnoj higijeni – peremo zube dva puta dnevno, koristimo konac i redovno posećujemo stomatologa – ove bele mrlje se  i dalje mogu pojaviti.

Ali šta uzrokuje ove promene i postoji li rešenje za njih? Razumevanje uzroka belih mrlja na zubima je važno za pravilan tretman i sprečavanje ozbiljnih problema s oralnim zdravljem, kao što su karijes i gubitak zuba u budućnosti.

U ovom članku ćemo razgovarati o uzrocima belih fleka na zubima, načinima lečenja i kako ih sprečiti.

Šta su bele fleke na zubima?

Bele fleke na zubima su promene u izgledu zubne gleđi koje se pojavljuju usled visokog nivoa fluora u vodi za piće. Ova pojava se naziva fluorozom gleđi (više o tome kasnije) i obično se javlja tokom formiranja zubne gleđi, što nije razlog za brigu.

Međutim, ukoliko primetite bele mrlje na zubima tokom odraslog doba, posebno ako se pojave iznenada, to može da bude zabrinjavajuće. Ove mrlje mogu ukazivati na rani karijes.

Ovo se dešava zbog bakterija u ustima koje se hrane ugljenim hidratima i stvaraju kiselinu koja oštećuje zubnu strukturu. Bela fleka na zubima, tačnije kada primetite da su zubi kredaste boje, to je prvi znak šupljine ispod nje.

Srećom, proces propadanja zuba može biti zaustavljen nanošenjem fluora na bele fleke, što pomaže zubima da se sami oporave.

Koji su najčešći uzroci belih fleka na zubima?

Kredaste, bele fleke na zubima obično su posledica gubitka minerala u sloju gleđi. One se u većini slučajeva pojavljuju na prednjim centralnim zubima.

Postoji nekoliko mogućih uzroka belih fleka na zubima, a ovo su najčešći:

UZROK #1: Fluoroza

Fluoroza se javlja zbog problema s mineralizacijom zuba koji proizlazi iz prekomernog izlaganja fluoridu. Dok fluorid pomaže jačanju zuba, previše fluorida može da prouzrokuje male bele, smeđe ili žute fleke, posebno na prednjim sekutićima. 

Prekomerna upotreba paste za zube ili vitamina koji sadrže fluorid može izazvati blagu fluozu, uključujući bele fleke na zubnoj gleđi. No, ozbiljno predoziranje može oštetiti gleđ ili je čak uništiti, a to već zahteva lečenje.

Zašto su bele fleke na mlečnim zubima najčešće prisutne kod dece? Zato što je kod dece teže kontrolisati unos fluora. Deca često gutaju pastu za zube sa fluoridom umesto da je ispljunu, ili je koriste u velikim količinama. 

Takođe, mnogi proizvodi prirodno sadrže fluor, što otežava precizno merenje unosa. Posebno je rizično za decu od jedne do sedam godina jer tokom tog razdoblja zubi sazrevaju, pa visoki unos fluora može da promeni gleđ, učini je poroznom i izazove promenu boje.

UZROK #2: Dekalcifikacija

Demineralizacija, takođe poznata kao dekalcifikacija, nastaje zbog prekomernog i dugotrajnog nakupljanja bakterija u ustima. Bakterije mogu napasti delove gleđi, što je oslabljuje.

Kako gleđ nestaje, može doći do belih ili smeđih mrlja na zubima. Budući da ovakva vrsta promene boje zuba može dovesti do karijesa, vaš stomatolog će morati da ih pregleda na svakom stomatološkom pregledu.

UZROK #3: Hipoplazija gleđi

Hipoplazija je stanje u kojem osoba obično ima manje od prosečne količine gleđi. Takođe poznato kao “Turnerov zub”, obično se prvi put primeti u detinjstvu, ali se može pojaviti i u odraslom dobu.

Ovo stanje je rezultat različitih faktora, kao što su genetika, nedostatak odgovarajućih hranljivih materija u ishrani, visoka temperatura usled bolesti, povrede zuba, pušenje tokom trudnoće i prevremeno rođenje. 

Pored toga, utvrđeno je da neki lekovi, posebno antibiotici ometaju apsorpciju hranljivih materija u telu, utičući na to kako se u ustima gradi gleđ.

Smatra se da osobe sa ovim stanjem mogu biti podložnije propadanju zuba na mestima gde se nalaze bele fleke. Stoga se često preporučuje praćenje ovih fleka.

UZROK #4: Nagomilavanje plaka

Bele fleke na zubima se mogu pojaviti zbog nakupljanja bakterijskog plaka. To je posledica loše oralne higijene, kao što je nedostatak čestog četkanja i korišćenje neadekvatne tehnike pranja zuba. Takođe, može se javiti kao nuspojava nošenja proteza.

Ovi tragovi, koji se mogu pojaviti na zubima nakon skidanja proteza, uzrokovani su nakupljanjem plaka ispod ili oko samih bravica.

Nedovoljna oralna higijena ili nemogućnost potpunog uklanjanja plaka između bravica dovode do demineralizacije zuba. Zub može izgledati grubo i oštećeno.

UZROK #5: Ishrana

Ishrana koja je siromašna kalcijumom podložna je problemima sa zubima kao što su bele mrlje. Kalcijum je osnova za jake zube, a njegov nedostatak oslabljuje gleđ.

Konzumiranje hrane bogate kalcijumom, poput zelenog lisnatog povrća i badema, smanjuje šanse za razvoj belih fleka.

Isto tako, previše konzumiranja visoko kiselih namirnica oštećuje gleđ na zubima, kao i ishrana bogata šećerom.

Refluks kiseline može biti dodatni okidač jer uzrokuje stvaranje želudačane kiseline koja se može proširiti na grlo i usta.

Vrlo često osobe koje povraćaju ili imaju oboljenja poput bulimije imaju naviku da peru zube odmah nakon povraćanja. Iako je ovakvo ponašanje razumljivo, vrlo je štetno za zube.

Naime, pranje zuba odmah nakon povraćanja može dodatno oštetiti gleđ koja je već nagrižena želučanom kiselinom. Umesto toga, preporučljivo je isprati usta vodom i sačekati najmanje pola sata pre nego što se zubi operu četkicom i pastom. 

Kako se gleđ na zubima razgrađuje, možete osetiti druge simptome kao što su osetljivost na hladne ili vruće namirnice i napitke. A onda nastaje začarani krug. Zbog velike osetljivosti sve slabije se peru zubi, a oni sve više propadaju.

UZROK #6: Genetika

Slično kao i kod drugih fizičkih aspekata, genetika takođe igra ulogu u tome da li ćete ili ne razviti bele fleke na zubima.

Ako se bele lezije pojavljuju u vašoj porodici, trebalo bi da preduzmete dodatne mere opreza kako biste ih izbegli.

Lečenje belih fleka na zubima

Ako imate bele fleke zbog demineralizacije zuba, prvo i najvažnije, trebalo bi da poboljšate higijenu svojih zuba. Odrasli i deca treba da peru zube najmanje dva puta dnevno po dva minuta.

Takođe, stomatolog može propisati fluoridni gel koji će ojačati vaše zube i sprečiti da postojeće bele fleke prerastu u karijes.

Ako se karijes razvije tamo gde se nalazi bela mrlja ili diskoloracija, vaš stomatolog će moći da popuni te mrlje kompozitnim materijalom iste boje kao vaši zubi.

Ako vaš stomatolog utvrdi da imate hipoplaziju gleđi i da bele mrlje ne uzrokuju propadanje ili karijes, onda nema potrebe za lečenjem.

Međutim, ako se osećate nesigurno zbog ovih mrlja, moguće je koristiti tretmane kao što su zubne fasete kako bi se bele fleke učinile manje primetnim.

Efekti fluoroze obično su vrlo blagi. Za lečenje fluoroze možete smanjiti unos fluorida tako što ćete koristiti preporučenu količinu paste za zube i piti flaširanu vodu umesto vode sa česme.

Kako sprečiti pojavu belih fleka na zubima

Da biste sprečili pojavu belih fleka na zubima, važno je da primenjujete dobru oralnu higijenu. To podrazumeva redovno četkanje i čišćenje zuba koncem. Po mogućstvu, perite zube i ispirajte usta posle svakog obroka.

Takođe, trebalo bi da svako veče čistite zube koncem i koristite električnu četkicu za zube dizajniranu da smanji nakupljanje plaka.

Dentalni tuš Waterpik pomaže u uklanjanju plaka koji se nakuplja oko bravica za proteze i između zuba. Vaš stomatolog takođe može preporučiti pastu za zube dizajniranu da remineralizuje gleđ i zaštiti vaše zube od belih fleka.

Osim toga, smanjenje unosa šećera i manje konzumiranje kiselih namirnica može zaštititi gleđ i sprečiti pojavu belih fleka. Ako ste trudni, prestanite da pušite kako biste podržali zdrav razvoj zuba kod vaše bebe.

Da biste sprečili prekomernu izloženost fluoridu kod male dece, pratite svoju decu dok peru zube. Ne bi trebalo da stavljaju previše paste na četkicu za zube, već naneti količinu veličine graška.

Takođe, naučite decu da ne gutaju pastu dok peru zube. Pratite količinu fluorida koju vaše dete unosi i, ako je potrebno, smanjite broj pića koje dnevno konzumira. Fluorid se nalazi u voćnim sokovima, flaširanoj vodi i gaziranim napicima.

Bele fleke na zubima: Zaključak

Bele fleke na zubima mogu biti zabrinjavajuće, čak i ako se brinete o oralnoj higijeni. Razumevanje uzroka i tretmana ovih promena značajno je za očuvanje oralnog zdravlja i sprečavanje budućih problema. 

Ako imate bele fleke usled demineralizacije, poboljšavanje oralne higijene je prvi korak. Stomatolog može preporučiti fluoridni gel ili tretmane za restauraciju. Za fluorozu, prilagođavanje unosa fluorida i vode može pomoći.

Lečenje može uključivati i popunjavanje mrlja kompozitnim materijalom ili čak estetske tretmane poput izbeljivanja zuba ili fasetama.

Prevencija je ključna. Redovno četkanje zuba, upotreba konca i smanjenje unosa šećera mogu zaštititi gleđ. Praćenje unosa fluorida kod dece je takođe važno. Uz pravilnu negu i svestran pristup, možete očuvati svoj osmeh bez belih fleka.