Izvor: shutterstock.com/Garnet Photo

Popravljanje zuba u trudnoći

Sadržaj teksta

Briga o zdravlju zuba je važna u svim životnim fazama, a posebno tokom trudnoće. Iako održavanje dobre oralne higijene igra ključnu ulogu, moguće je da će se, uprkos tome, stvoriti nov karijes i biti potrebno njegovo ukljanjanje, stavljanje plombe ili vađenje živca ako je karijes uznapredovao ili čak vađenje zuba u trudnoći.

Mnoge trudnice brinu o mogućim rizicima i bezbednosti stomatoloških tretmana tokom ovog perioda. Međutim, sa odgovarajućom negom i konsultacijom sa stomatologom, moguće je dobiti potrebnu stomatološku pomoć i tokom trudnoće. 

U nastavku ćemo istražiti koje su opcije dostupne za popravljanje zuba u trudnoći, kao i najbolje mere opreza koje treba preduzeti.

Da li su dozvoljene stomatološke intervencije u trudnoći?

Trudnoća ne bi trebalo da bude razlog za propadanje zuba. Tokom trudnoće, sasvim sigurno je moguće obaviti potrebne stomatološke zahvate.

Smatra se da u prvom trimestru trudnoće, kada je najkritičnije, ako je moguće, treba izbegavati stomatološke intervencije.

Međutim, tvrdnja da se tokom trudnoće ne smeju obavljati nikakve intervencije nije tačna. Moguće je izvaditi ili plombirati zub, kao i obaviti manje hitne operativne zahvate ukoliko su neophodni i neizbežni.

Kada je u pitanju ugradnja zubnih implanta, može se odložiti dok se beba ne rodi. Ipak, ukoliko je potrebno ugraditi implant na mestu izvađenog zuba, to se može učiniti uz odgovarajuću pažnju.

Da bi se donela odluka o svakom stomatološkom zahvatu, potrebno je pažljivo proceniti da li je neophodno da se obavi odmah ili može da se odloži. Uvek se biraju opcije koje najmanje negativno utiču na trudnicu i plod, pri čemu se uzima u obzir i njeno trenutno stanje.

Kada trudnica treba da poseti stomatologa?

Tokom trudnoće, najčešći uzrok problema su promene u hormonalnom sistemu, koje utiču na usnu duplju, kao i na zube i njihovu strukturu i još više na desni i kompletnu sluzokožu usta.

Zato ne treba odugovlačiti sa pregledom. Odmah nakon saznanja da ste trudni, trebalo bi da se javite stomatologu i zakažete pregled. Stomatolog bi trebalo da bude upoznat sa vašim opštim zdravljem i trudnoćom.

Ginekolog i stomatolog zajedno rade i prate trudnicu tokom svih devet meseci. Stomatološki pregledi se obično obavljaju svaka tri meseca. Trudnicama koje pate od čestih i dugotrajnih mučnina praćenih povraćanjem savetuje se da na pregled dolaze jednom mesečno. 

Naime, želudačna kiselina iz povraćenog sadržaja snižava pH vrednost u usnoj duplji, što može da nagriza i oštećuje zubnu gleđ, čineći zube osetljivijim na pojavu karijsa. U ovakvim situacijama je nakon svake epizode povraćanja važno neutralisati pH vrednost u ustima i tako izbeći štetan uticaj želudačne kiseline.

Preporučuje se da sačekate oko 60 minuta pre nego što operete zube. Nemojte odmah nakon ispiranja prati zube, jer ćete tako utrljati kiselinu u zubnu gleđ.

Koje su najučestalije tegobe sa zubima tokom trudnoće i kako ih bezbedno rešiti?

Sigurno ste puno puta čuli od žena iz vaše okoline da su im u trudnoći svi zubi proprali. To baš i nije tako.

Naime, trudnoća sama po sebi ne izaziva probleme sa zubima, ali promene koje dolaze s trudnoćom mogu uticati na stanje zuba, desni i oralno zdravlje trudnice ako se oralna higijena ne održava redovno i pravilno.

Međutim, stomatološki problemi tokom trudnoće mogu se uspešno rešiti ukoliko se na vreme reaguje. Intervencije su potpuno bezbedne ako je trudnica zdrava, a trudnoća normalna.

Evo najčešćih problema sa zubima tokom trudnoće koje možete bezbedno i bezbolno da rešite:

1. Upala desni tokom trudnoće (gingivitis)

Prvi problem koji se javlja kod 80 posto trudnica je upala desni (gingivitis). Kod trudnica do zapaljenja desni dolazi zbog hormonalnog disbalansa izazvanog povećanjem estrogena i progesterona. 

Sa upaljenim desnima, koje krvare, natečene su i bolne, čak i u slučajevima gde je do tada higijena bila odlična, kreću drugi problemi kao što su nemogućnost čišćenja i pojava karijesa, ili ozbiljnijih problema poput parodontopatije, klimanja i ispadanja zuba. 

Problemi sa desnima mogu biti povezani čak i sa prevremenim porođajem i niskom težinom novorođenčeta, zbog čega je važno ukloniti meke i tvrde naslage sa zuba (kamenac) tokom trudnoće.

2. Zubobolja tokom trudnoće

Glavni izazivači bola su karijes i bakterije koje mogu biti prenete i na bebu! Ovaj bol se javlja kao rezultat nesaniranog karijesa koji je već napredovao toliko da izaziva pulpitis, odnosno upalu zubnog živca.

Ako se zubi ipak pokvare tokom trudnoće, ne treba trpeti zubobolju! Naprotiv, lečenje, popravka i plombiranje su potpuno bezbedni i neophodni postupci, posebno ako postoji opasnost od infekcije. Međutim, složenije oralno-hirurške intervencije, ako nisu hitne, mogu biti odložene do perioda posle porođaja.

3. Karijes u trudnoći

U periodu trudnoće često se javlja karijes zbog nedovoljne oralne higijene, gingivitisa i čestih epizoda povraćanja. Sve zubne karijesne lezije bi trebalo sanirati kako bi se sprečilo kasnije nastajanje infekcija.

Karijes se sam neće zaustaviti i tokom vremena će progresivno zahvatiti tvrde delove zuba, prodirući sve do pulpe i kosti. Kada se to dogodi, jednostavno popravljanje više neće biti dovoljno, već će biti potrebno lečenje kanala korena ili vađenje zuba.

Najbolje bi bilo izbeći takve komplikacije, jer bi tretman popravljanja zuba bio lakši i jednostavniji za trudnicu. Popravka zuba se obavlja uz primenu lokalne anestezije, što znači da neće biti osećaja bola. 

4. Otok na desnima između zuba tokom trudnoće

Crvene kvržice koje mogu krvariti i izazivati neprijatnost pri žvakanju i govoru takođe su posledica hormonalnih promena i tog začaranog kruga natečenih desni plaka i bakterija. To je tzv. hiperpalzija desni koja je jako česta u trudnoći.

Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno određeno lečenje radi uklanjanja ovih otoka, o čemu ćete se dogovoriti sa stomatologom.

5. Vađenje zuba u trudnoći

Ako se tokom trudnoće utvrdi da je neki zub potrebno izvaditi, ne preporučuje se odlaganje takve intervencije jer to može dovesti do ozbiljnijih komplikacija koje mogu ugroziti zdravlje trudnice.

Srednji trimestar trudnoće se smatra najpogodnijim periodom za sve stomatološke intervencije, uključujući i vađenje zuba. Međutim, ukoliko stomatolog proceni da je stanje akutno i zahteva hitnu intervenciju, zub se može izvaditi bez obzira na fazu trudnoće.

Jedino u slučaju da trudnica ima poremećaj zgrušavanja krvi ili neko drugo sistemsko oboljenje koje može uticati na ishod, intervenciju treba obaviti uz konsultaciju sa lekarom koji vodi trudnoću i specijalistom koji prati to oboljenje.

Da li trudnice mogu primiti anesteziju tokom stomatološke intervencije?

Anestezija je potpuno bezbedna tokom trudnoće, što znači da se zubi mogu popravljati uz primenu lokalne anestezije tokom svih devet meseci trudnoće. Međutim, u prvom tromesečju trudnoće, kao i kod većine lekova, preporučuje se izbegavanje anestezije, iako ona nije kontraindikovana.

U tom periodu, stomatološke intervencije se preporučuju samo u hitnim slučajevima. Najbolje je da sve stomatološke intervencije budu obavljene u drugom tromesečju, osim ako je situacija hitna.

Veruje se da bol izazvan intervencijom može povećati nivo stresa kod trudnice i potencijalno uticati na bebu. Dakle, ukoliko je neophodno, trudnice mogu i trebaju da prime anesteziju tokom stomatološke intervencije.

Da li analgetici predstavljaju rizik za trudnicu i bebu?

Zabluda je da se trudnici ne sme dati analgetik. Pod normalnim uslovima se ova sredstva ne ulazeći u krvotok lako apsorbuju u tkiva, i na taj način ne ugrožavaju bebu. Posledice dugotrajne boli i patnje za bebu su znatno ozbiljnije nego mogući efekti analgetika.

U današnje vreme i rentgenski snimci su dopušteni. Savremena tehnologija omogućava bezbedno snimanje zuba. Uz savesno pridržavanje uputstava rentgenski snimci se mogu obaviti bez posledice po bebe i trudnice.

Korišćenje rendgena u stomatološkoj praksi je potpuno sigurno ukoliko se pridržava mera zaštite kao što je nošenje zaštitnog ogrtača i korišćenje savremene opreme.

Ipak, postoje stomatološki postupci koji se ne preporučuju tokom trudnoće, a jedan od njih je izbeljivanje zuba. Razlog tome je što beljenje zuba obično koristi preparate koji sadrže visoku koncentraciju vodonik-peroksida, a hormonalna neravnoteža može smanjiti efikasnost ovih preparata.

Takođje, nijedna studija nije rađena na trudnicama, tako da iako nije kontarindikovano, naš savet je da se ne izbeljuju zubu u trudnoći.

Koje lekove iz stomatološke prakse trudnice mogu bezbedno da koriste?

Kada je u pitanju terapija za ublažavanje bola, trudnice bi trebalo prednost da daju lekovima koji sadrže paracetamol. Tek ako ovi lekovi ne pružaju željeni efekat, trebalo bi se posavetovati sa ginekologom radi eventualnog odobrenja za upotrebu drugih analgetika.

Što se tiče antibiotika, prvenstveno je važno uzeti u obzir da li trudnica ima alergiju na određenu grupu antibiotika i na osnovu toga odabrati adekvatnu terapiju. Generalno, ukoliko nema potvrđenih alergijskih reakcija na lekove, preporučuju se penicilini i cefalosporini.

Vodič za očuvanje oralnog zdravlja tokom trudnoće

Pre trudnoće, preporučljivo je posetiti zubara i lečiti eventualne probleme. Oralno stanje ima veliki uticaj na zdravlje majke i bebe, stoga je važno održavati redovnu i pravilnu oralnu higijenu tokom trudnoće, kao i zdrav način života, radi prevencije zdravstvenih komplikacija.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da održite dobro oralno zdravlje tokom trudnoće:

  1. Perite zube odgovarajućom pastom koja sadrži fluor, najmanje dva puta dnevno (tokom trudnoće, poželjno je i češće), koristeći zubni konac i redovno ispiranje usta, posebno ako imate mučnine i povraćanje.
  1. Ako imate mučnine praćene povraćanjem, nemojte odmah prati zube nakon što se ove neprijatnosti smire. Time ćete širiti kiselinu po ustima i oštetiti zubnu gleđ, što može dovesti do drugih komplikacija. Preporučuje se temeljno ispiranje usta vodom, a pranje zuba odložite barem pola sata.
  1. Redovno menjajte četkicu za zube. Tokom trudnoće birajte četkice sa mekšim vlaknima kako biste izbegli iritaciju i krvarenje desni.
  1. Koliko god je moguće, izbegavajte slatkiše i nezdrave grickalice, kao i pušenje i alkohol.
  1. Jedite više manjih obroka tokom dana, koji su bogati raznim vitaminima, mineralima (posebno kalcijumom, fluorom i vitaminom D) i drugim hranljivim sastojcima.
  1. Posetite zubara najmanje dva puta godišnje (po potrebi i češće) i obavezno naglasite da ste trudni. Na taj način će stomatolog preduzeti potrebne mere predostrožnosti za pravovremeno i sigurno lečenje eventualnih stomatoloških problema.
  1. Odlazak kod stomatologa je najbitniji u poslednja tri meseca trudnoće jer se tada dešavaju najveće hormonalne promene koje uzrokuju upaljene desni. Samo stomatolog može da vam ublaži simptome gigngivitisa detaljnim čišćenjem.

Sada znate da su skoro sve stomatološke intervencije bezbedne, čak i preporučljive tokom trudnoće. Zato nemojte čekati jer se ovi problemi neće sami od sebe rešiti, a neadekvatna briga može imati negativne posledice kako po vas, tako i po vašu bebu.