PLOMBA

– Rekonstruktivna stomatologija
Plombom rekonstruišemo oštećene zube. Zato kažemo da plomba spada u rekonstruktivnu stomatologiju.
PLOMBA
– Rekonstruktivna stomatologija
Plombom rekonstruišemo oštećene zube. Zato kažemo da plomba spada u rekonstruktivnu stomatologiju.
plomba

ZAŠTO BAŠ NAZIV PLOMBA?

Od reči plomb što znači pečat. Svi sigurno znate za amalgamske ili takozvane crne plombe.
Danas se amalgamske plombe skoro pa i ne stavljaju, jer su materijali novijih generacija i drugačijih karakteristika potpuno potisnuli takozvane crne plombe.

Danas estetski materijali imaju primat, a to su bele plombe ili kompozitni ispuni.

plombiranje zuba cena
Najčešći uzroci oštećenja zuba su karijes, ali mogu biti i povreda, neki poremećaji u rastu i razvoju – hipomineralizacije zuba.

LEČENJE KARIJESA

Karijes je najčešće oboljenje zuba današnjice i najčešći uzok upale pulpe i korena zuba.
Karijes izazivaju bakterije koje se nalaze u već pomenutom zubnom plaku, u kome se nalaze i hrana i pljuvacka.

Kada zubni plak zaostane na zubima, bakterije iz plaka pretvaraju šećer iz hrane u kiseline koje rastvaraju minerale gleđi. Oštećenjem ove primarne, neophodne zaštite, stvaraju se šupljine zuba.

Prilikom lečenja zuba, najbitnije je da se karijes u potpunosti ukloni, da bi se sprečilo dalje propadanje zuba.

Karijes može biti površinski, kada nakon uklanjanja karijesa postavljamo plombu. Ipak, kada je karijes odnosno kvar zuba, dubok, tada je zahvaćena i pulpa, živac zuba. Tada je potrebno endodontski pripremiti zub – očistiti kanale korena zuba, napuniti ih, i tek nakon toga staviti plombu.

Ozbiljnost oštećenja nastalih od karijesa diktiraju i dimenzije plombe koju stavljaju.

Onda kada je plomba izuzetno velika i smatramo da nece izdrzati sile žvakanja (naročito nakon lečenja kanala korena zuba) stavlja se keramički inlej ili onlej ili krunica na taj zub. Krunica predstavlja svojevrsnu zaštitu za takve zube.

Nekada se zubi sa lečenim kanalom korena zuba pre plombe ili krunice ojačavaju nadogradnjama, koje idu u kanal korena zuba, takozvanim fiber kočićima koji imaju za cilj da dodatno učvrste zub.

Tačno je da plomba služi za rekontrukciju oštećenih zuba, ali isto tako plombom možemo spojiti manje razmake izmedju zuba – dijasteme. Možemo postavljati na prednju površinu zuba narošito prednjih iz estetskih razloga iako zubi nisu oštećeni – kompozitne fasete.

BENEFITI BELE PLOMBE

Plombiranje zuba

Procedura plombiranja zuba ili zamena starih plombi je bezbolna, jer se primenjuje lokalna anestezija.

Bol koji se javlja nakon intervencije kod nekih pacijenata je normalna pojava. Ako se javlja bol na toplo i hladno dozvoljeno je i do dve nedelje da traje uz postepeno smanjivanje.

PS. Čak i najmanji karijes je bolje na vreme ukloniti i ne dozvoliti mu da se dalje proširi. Plomba je svojevrsna zaštita i čuvaće vaš zub i omogućiti mu nesmetanu funkciju žvakanja.