Izvor: shutterstock.com/Roman Zaiets

Ortopan – Dentalni panoramski snimak: Cena, postupak i šta očekivati

Sadržaj teksta

Ortopan ili panoramski dentalni snimak beleži jednu sliku koja prikazuje vaše zube, vilice i okolne facijalne strukture, kao i temporomandibularni zglob. Tehnički izraz za panoramski dentalni rendgen je ortopantomogram, zbog čega se skraćeno naziva ortopan

Stomatolozi i oralni hirurzi koriste ortopan snimak radi dijagnoze dentalnih problema i planiranja tretmana, posebno za restaurativnu stomatologiju, postavljanje krunica i ispravljanje zuba. Pored kliničkog pregleda, ortopan je izuzetno bitan i za ustanovljavanje količine kosti, odnosno stadijuma parodontopatije.

Ovde možete saznati kako radi panoramska radiografija, šta možete očekivati od postupka i koja je cena ortopan snimka u Srbiji

Šta je ortopan?

Za razliku od drugih vrsta zubnih rendgena, koji samo prikazuju jedan zub ili deo usne šupljine, ortopan prikazuje celu usnu šupljinu na jednoj slici. 

Dentalna radiografija pomaže stomatolozima i oralnim hirurzima da identifikuju probleme sa zubima koji bi inače bili teški ili nemogući za primetiti.

To uključuje:

  • Karijes na zubu, posebno ispod plombe ili između dva zuba.
  • Infekcije zuba, uključujući apscese na vrhu zubnog korena ili ispod linije desni.
  • Impaktirane umnjake.
  • Gubitak kosti u vilici zbog oboljenja desni ili nedostatka zuba.
  • Hiper ili hipodoncija, ili čak anodoncija, uslovi koji se odnose na genetski previše ili premalo zuba, ili nedostatak zuba.
  • Tumori povezani sa rakom vilice ili oralnim kancerom.

U nekim slučajevima može biti potrebno izvršiti retroalveolarni snimak ili mali snimak ciljane regije ili zuba (koji se fokusira na nekoliko zuba u detalje) ili CT skeniranje. Dentalni CT skener proizvodi 3D sliku i posebno je koristan za procenu gustine i količine kosti kada se postavljaju zubni implanti

Kako se radi ortopan snimak zuba?

Ortopan se obavlja pre prvog stomatološkog pregleda, zajedno s kliničkim pregledom, da se utvrdi stvarno stanje u ustima. Radi se rendgenskim aparatom.

Panoramski rendgenski aparat za zube ima dve strane: jednu sa rendgenskom cevi i drugu sa filmom ili detektorom. One su postavljene na rotirajućoj ruci koja se okreće 180 stepeni oko pacijentove glave da bi uhvatila celu sliku.

U pripremi za rendgenski snimak zuba, neophodno je da:

  • Skinete nakit, naočare ili druge metalne predmete koji bi mogli da zaklone sliku.
  • Obučete olovnu kecelju koja štiti ostatak vašeg tela od izloženosti radijaciji.
  • Zagrizete tanku ploču da biste malo otvorili usta.

Radiolog ili stomatološki asistent će postaviti vašu glavu na naslon za bradu, i mogu postojati mali oslonci napred i sa strane vaše glave. Važno je da ostanete potpuno mirni da biste dobili jasnu sliku.

Postupak obično traje dok stojite, ali ako se osećate udobnije sedeći, aparat se može podesiti. Takođe, može se prilagoditi osobama u invalidskim kolicima. Slikanje traje samo oko 10-20 sekundi. 

Vaš stomatolog može predložiti da napravite nove rendgenske snimke usta svakih šest meseci ili godinu dana, u zavisnosti od vašeg oralnog zdravlja.

Da li je ortopan bezbedan?

Uz pravilne mere opreza, uključujući one koje su opisane gore, dentalni rendgeni se smatraju izuzetno sigurnim.

Izvor: Youtube/Renew Digital

Iako ortopan uključuje malu količinu izloženosti radijaciji, ona ne ostaje u telu nakon postupka. Čak i za bebe i malu decu, koje su osetljivije na radijaciju, izloženost dentalnom rendgenu se ne smatra rizikom.

Za razliku od drugih vrsta rendgena koje uključuju postavljanje opreme u usta, panoramski rendgeni se obavljaju spolja. Zbog toga je ovo često preferirana metoda za rendgensko snimanje zuba kod beba i dece i često kod gadljivih pacijenata. Takođe, u dašnje vreme sa napretkon tehnologije, sami aparati za snimanje emituju mnogo manju dozu zračenja.

Kada se ortopan ne preporučuje? Jedini trenutak kada dentalni rendgeni možda nisu bezbedni je tokom trudnoće. Ako lekar smatra da je neophodno uraditi ortopan u trudnoći, primeniće se sve potrebne mere kako bi se smanjila izloženost bebe zračenju.

Koliko košta ortopan snimak?

Cena ortopan snimka varira u zavisnosti od potreba i zahteva. Za 2D tehnologiju, cena se kreće oko 2000 dinara. Za 3D snimak zbog složenijeg procesa i bolje tehnologije, cena je viša, i kreće se od 4500 do 6000 dinara. 

Cena snimka pojedinačnog zuba (retroalveolarni snimak) je u proseku oko 600 dinara.

Cena ortopana takođe može da zavisi i od načina dostave snimka, odnosno da li je fizički napravljen ili dostavljen u digitalnom formatu.

Treba napomenuti da je 3D snimak u nekim slučajevima važniji od 2D snimka jer pruža važne informacije za preciznije tretmane, ali nije uvek neophodan. 

Ortopan: Zaključak

Dentalni panoramski snimak, poznat kao ortopan, pruža sveobuhvatnu sliku vaših zuba, vilica i okolnih facijalnih struktura.

Ova tehnika, korisna u dijagnostikovanju dentalnih problema, omogućava stomatolozima i oralnim hirurzima planiranje tretmana kao što su protetski radovi, planiranje lečenja parodontopatije ili ortodontski radovi.

Panoramski rendgen ortopantomogram precizno identifikuje probleme poput karijesa, infekcije zuba, impaktiranih umnjaka, gubitka vilične kosti i tumorskih formacija. 

Postupak ortopana je brz i udoban. Pacijent stoji ili sedi, a aparat se rotira oko glave, praveći sliku celokupne oralne regije za svega 10-20 sekundi. Uz pravilne mere opreza, rendgenski snimci su sigurni, čak i za decu, i ne ostavljaju trajne efekte na telo.

Sa pravilnim merama opreza, ova procedura je sigurna i neinvazivna i pruža stomatolozima jasnu sliku oralnog zdravlja pacijenta.

Često postavljana pitanja

Da li je ortopan bezbedan za decu?

Da, ortopan je siguran za decu. Doza zračenja kojoj je dete izloženo tokom snimanja je minimalna i znatno manja u poređenju sa drugim medicinskim procedurama. Moderan razvoj tehnologije je doveo do smanjenja doze zračenja, a bezbednost je maksimalno povećana.

Zračenje kojem smo izloženi tokom ortopanskog snimanja je manje od prirodnog zračenja koje svakodnevno dolazi iz kosmičke radijacije i Zemlje. Osim toga, pre samog snimanja se postavlja zaštitna oprema poput kragne ili kecelje sa olovnim slojem, što dodatno smanjuje dozu zračenja na samo 10%.

Koliko traje da se uradi ortopantomografija?

Ortopantomografija je veoma jednostavan test koji traje samo nekoliko minuta (obično manje od pet minuta). Osim toga, nije bolna i ne uzrokuje nelagodnost.

Njena jednostavnost i brzina, zajedno sa velikom vrednošću koju pruža, čine je neophodnom da se uradi svake godine. Na ovaj način ćemo se obezbediti da je naše zdravlje zuba adekvatno i isključićemo bolesti koje ga ugrožavaju (karijes, gingivitis, parodontopatija, itd.).

Koliko često je potreban ortopan?

Stomatolog će doneti tu odluku. Pacijenti sa visokim rizikom mogu zahtevati rendgene svakih šest meseci, naročito pacijenti sa parodontopatijom, dok pacijenti sa zdravom oralnom istorijom mogu imati potrebu za rendgenima samo jednom u nekoliko godina.