Izvor fotografije: Shutterstock/Zoom Team

Hollywood smile: Šta je, kako ga dobiti i koliko košta holivudski osmeh u Srbiji

Sadržaj teksta

Holivudski osmeh, odnosno “Hollywood smile“, je postao popularan koncept u svetu estetske stomatologije. Ovaj termin se odnosi na zube koji su savršeno beli, ravni i proporcionalni, slični onima koje imaju filmske zvezde.

Jedna od glavnih prednosti ove procedure je da može značajno da poboljša vašu sliku o sebi i poveća samopouzdanje. Osim toga, lepi zubi mogu pozitivno da utiču na vaš društveni i profesionalni život.

U ovom članku ćemo detaljnije istražiti šta podrazumeva holivudski osmeh, kako se postiže i koja je cena ovog tretmana. 

Šta je Hollywood smile?

Holivudski osmeh predstavlja koncept koji podrazumeva zube koji su savršeno beli, poravnati i simetrični, bez oštećenja ili praznina. Cilj ove estetske procedure je da se transformiše izgled zubnog niza i postigne idealan osmeh.

Hollywood smile
Izvor slike: Shutterstock/Look Studio

Naziv “Hollywood smile” potiče iz filmske industrije i sugeriše izrazito bele zube koji se povezuje sa zvezdama Holivuda.

Osim estetskog izgleda, holivudski osmeh doprinosi ispravljanju raznih stomatoloških problema, kao što su nepravilnosti u zagrižaju i problemi sa prostorom između zuba.

Belji i blistaviji zubi ne samo da poboljšavaju vaš osmeh, već mogu da poboljšaju i vaše opšte oralno zdravlje. Zato, ne samo da je vizuelno privlačan, već ima i funkcionalnu vrednost u održavanju zdravlja zuba i desni.

Kako dobiti holivudski osmeh?

Hollywood smile se može postići korišćenjem različitih metoda, a jedna od najčešćih je ugradnja zubnih faseta (vinira) ili cirkonijum bezmetalnih krunica i mostova. 

Holivudski osmeh sa zubnim implantima

Zubni implanti su savršeno rešenje za popunjavanje praznine u nizu zuba i pružaju najpribližniji osećaj prirodnih zuba.

Implant predstavlja veštački koren zuba napravljen od titanijuma koji se bezbolno ugrađuje u vilicu, nakon čega se na njega postavlja zubna krunica. Napravljen je od materijala koji organizam ne odbacuje kao strano telo.

Proces ugradnje implantata je potpuno bezbolna intervencija. Nakon intervencije, potrebno je da implant sraste sa koštanim tkivom, a potom se izrađuju definitivne krune. 

Ukoliko postoji primarna stabilnost, mogu se uraditi privremeni zubi odmah nakon ugradnje implanta.

Ugradnjom 6-8 implantata moguće je izbeći nošenje mobilnih proteza. Ipak, ako nije moguće ugraditi navedeni broj implantata ili se ne mogu ugraditi na određenim pozicijama, izrađuju se proteze koje se čvrsto drže u ustima upravo zahvaljujući implantima.

Postoje situacije kada se implant ne može ugraditi, najčešće zbog hroničnih bolesti i kontraindikacija. 

Fasete za holivudski osmeh

Fasete su tanke, porcelanske ljuspice koje se pričvršćuju na prednju stranu zuba, omogućavajući savršen izgled zubnog niza i prekrivanje oštećenja.

Ova metoda je manje invazivna i jednostavnija u poređenju sa drugim tehnikama za postizanje holivudskog osmeha, zahtevajući minimalno uklanjanje zubne supstance. Sam proces izrade je lakši i bezbolniji za pacijenta.

Međutim, važno je napomenuti da zubi pacijenta moraju biti zdravi da bi fasete mogle da se koriste.

Iako je moguće koristiti fasete čak i kada postoje plombe ili manja oštećenja, fasete se ne mogu primeniti na zube koji imaju velika oštećenja ili nisu pravilno raspoređeni. 

Holivudski osmeh uz pomoć krunica

Krunice se koriste kada su zubi oštećeni, ali ne zahtevaju vađenje. Ova procedura zahteva minimalno brušenje prirodnog zuba i ugradnju kape koja je izrađena od keramike ili sličnog materijala, poput cirkonijuma.

Postoje dva osnovna tipa krunica:

Bezmetalne krunice su dugotrajnije i vizuelno lepše od metalokeramičkih jer su izrađene u celosti od keramike, što ih čini sličnijim prirodnim zubima.

Najbolje je izabrati krunice napravljene od cirkonijuma, jer ovaj biokompatibilni materijal ima izuzetne karakteristike i pruža prirodan izgled zuba. Zbog toga se preporučuje za postizanje holivudskog osmeha.

Nije nužno da sve krunice moraju da budu izrađene od cirkonijuma ili metalokeramike. Moguće ih je kombinovati. 

Cirkonijumske krunice se najčešće koriste za prednje zube, od očnjaka do očnjaka, dok se za zadnje zube, od četvorke do šestice, koriste metalokeramičke krunice.

Debljina krunice je oko dva milimetra, što praktično ne utiče na izgled zuba.

Pacijenti mogu da biraju boju i nijansu krunice, a najčešći izbor su blistavo bele nijanse kako bi se postigao efekat filmskog osmeha. 

Poliranje i izbeljivanje zuba za savršen osmeh

Jedan od ključnih elemenata za postizanje Hollywood osmeha je poliranje i izbeljivanje zuba. Poliranjem se uklanja plak i kamenac duž linije desni, što čini zube lepšim i desni zdravijim. Zdrave i bledo ružičaste desni su ključne za lep osmeh.

Kada je reč o izbeljivanju zuba, postoje dve vrste: ordinacijsko i kućno.

Tokom ordinacijskog izbeljivanja, stomatolog nanosi sredstvo za izbeljivanje na bazi vodonik peroksida, koje se zatim izlaže UV ili laserskim zracima. Sama procedura traje između trideset i šezdeset minuta.

Sa druge strane, kućno izbeljivanje zuba koristi slične proizvode, ali u manjoj koncentraciji. Proces traje duže i zahteva veću pažnju i strpljenje, jer se tretman mora ponavljati nekoliko puta kako bi se postigao željeni efekat.

Koncentracija rastvora mora biti strogo kontrolisana da bi se izbegla oštećenja mekog tkiva i gleđi zuba. 

Koliko dugo traje holivudski osmeh?

Trajanje holivudskog osmeha u velikoj meri zavisi od materijala od koga su izrađene fasete i krunice kao i od dentalnih implanta koji su ugradjeni.

Fasete su najčešće korišćene i u proseku mogu da traju do 15 godina. Porcelanske fasete mogu trajati i preko 20 godina uz pravilnu negu, dok kompozitne fasete traju oko 10 godina. Važno je da se pridržavate uputstava stomatologa o nezi faseta nakon tretmana.

Izvor slike: Freepik.com/wavebreakmedia_micro

Ukoliko imate krunice ili zubne implante kao deo holivudskog osmeha, trajnost zavisi od nege koju primenjujete.

Takođe, uloga stomatološkog tima koji sprovodi postupak holivudskog osmeha je od velike važnosti za trajnost vašeg osmeha.

Kako biste održali savršen osmeh, redovne posete stomatologu i briga o oralnoj higijeni su ključni.

Koliko košta Hollywood smile?

Da bi se postigao holivudski osmeh, tretman zahteva personalizovan pristup u skladu sa stomatološkim potrebama svakog pacijenta, odnosno od stanja zuba pacijenta i specifičnih zahteva za lečenje.

Zbog toga se vremenski okvir tretmana može kretati od 10 do 14 dana, a sve to utiče na to koilika će biti konačna cena Hollywood smile u Beogradu, a i šire. 

Cena holivudskog osmeha sa krunicama

Cena Hollywood smile tretmana sa krunicama se kreću u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.

Ova cena zavisi od više faktora, uključujući vrstu krunica koje se koriste, kao i broj krunica neophodnih za ugradnju. 

Uobičajeno je da se ugradi deset krunica po vilici, od petice do petice, ukoliko su svi bocni zubi zdravi i imate stabilan zagrizaj.

Cena holivudskog osmeha sa fasetama

U nastavku možete videti prosečne cene za promenu osmeha uz pomoć faseta:

  • Cena jedne fasete se kreće od 200 do 250 evra, dok je prosečna cena oko 220 evra.
  • Za postizanje holivudskog osmeha sa deset faseta na jednoj vilici, cena je oko 2.200 evra.
  • Ukoliko želite holivudski osmeh sa 20 faseta na obe vilice, cena se kreće oko 4.400 evra.

Kombinovanje faseta i krunica

Holiwoodski osmeh se prilagođava individualnim potrebama svakog pacijenta, što omogućava kombinovanje fasete i krunice kako bi se smanjila invazivnost tretmana, ako je moguće.

Konačna cena se u tom slučaju formira na osnovu broja krunica i faseta koje su potrebne za postizanje željenog rezultata. 

Kako dodatni stomatološki radovi utiču na ukupnu cenu tretmana?

Da bi se postigli maksimalni rezultati Hollywood smile transformacije osmeha, često su potrebni dodatni stomatološki radovi. Ovi radovi uključuju popravku svih zuba, lečenje i plombe, kao i nadoknađivanje nedostajućih zuba implantima.

Svi ovi postupci mogu značajno da utiču na ukupnu cenu. U nekim slučajevima, dodatni troškovi mogu da budu gotovo zanemarljivi. Međutim, kada se radi o ugradnji implantata, ovi troškovi mogu biti značajni, s obzirom da je cena zubnih implanta oko 700 evra.

Stoga, pacijenti treba da budu svesni da dodatni stomatološki radovi mogu povećati ukupnu cenu tretmana, ali i da su oni neophodni za postizanje željenih rezultata.

Hollywood smile iskustva

Kada se odlučujete za Hollywood smile tretman, važno je da imate realna očekivanja i da se informišete o iskustvima drugih ljudi.

U nastavku ćemo vam predstaviti neka od iskustava pacijenata koji su prošli kroz ovaj tretman:

Kako sačuvati zdrav i lep Hollywood smile?

Iako cena stomatoloških tretmana može značajno da varira u zavisnosti od vrste potrebnog rada, pronalaženje stomatologa od poverenja koji pruža individualizovan pristup je ključno za postizanje željenog osmeha.

Ipak, važno je imati realna očekivanja i razumeti da “holivudski osmeh” nije rešenje za sve probleme. Redovno održavanje dobre oralne higijene i posećivanje stomatologa su od suštinske važnosti za očuvanje zdravog i lepog osmeha. 

Često postavljana pitanja

Da li je Hollywood smile isto što i fasete?

Hollywood osmeh se postiže sveobuhvatnom transformacijom uz primenu najnaprednije tehnologije i inovacija u stomatologiji. Ovaj proces podrazumeva različite stomatološke tretmane, uključujući ugradnju implantata, krunica i fasete.

Iako su fasete često deo ovih tretmana, ljudi greškom pretpostavljaju da se Hollywood smile svodi samo na fasete. Međutim, fasete predstavljaju samo jedan korak ka potpunoj transformaciji osmeha.

Holivudski osmeh predstavlja krajnji cilj koji vi i vaš stomatolog želite da postignete. Da biste došli do tog cilja, možda će biti potrebno da prođete kroz različite tretmane, uključujući fasete.

Ipak, fasete su samo jedan od nekoliko mogućih tretmana koje možete proći na putu ka holivudskom osmehu, u zavisnosti od trenutnog stanja vaših zuba i usne duplje. 

Da li je Hollywood smile tretman bolan?

Različite vrste stomatoloških tretmana i procesa pripreme mogu izazvati različit intenzitet bola. Na primer, endodoncija (postupak lečenja zuba iznutra radi sprečavanja širenja infekcije i očuvanja zubnog tkiva) i vađenje zuba obično izazivaju više bola u poređenju s drugim vrstama tretmana.

Međutim, vaš stomatolog će uvek dati prioritet vašoj udobnosti i bezbednosti. Zato će se potruditi da minimalizuje i upravlja bolom pomoću sedativa i analgetika.

Pored toga, u zavisnosti od stanja vaših zuba i vaših potreba, vaš tretman može uključivati ​​i procedure kao što su dentalni implanti.

Iako ovi tretmani mogu izazvati nekoliko dana nelagodnosti i bola nakon postupka, redovnim uzimanjem analgetika možete se osećati bolje.