Izvor: shutterstock.com/bbernard

Gangrena zuba: Simptomi, uzroci i lečenje

Sadržaj teksta

Postoje različite bolesti zuba, od površinskog karijesa do ozbiljnog problema kao što je gangrena zuba, koja može imati ozbiljne posledice.

Gangrena zuba zahteva posebnu pažnju jer ukoliko se ne tretira, dolazi do širenja infekcije oko korena zuba i dalje u viličnu kost. U najtežim slučajevima infekcija se širi na okolna područja glave i vrata, naročito kada su u pitanju zubi donje vilice.

Zbog toga smo se posvetili ovoj značajnoj temi i odlučili da napišemo detalje o uzrocima zubne gangrene, simptomima i mogućnostima lečenja.

Šta je gangrena zuba i kako dolazi do nje?

Kada nekrotičnu pulpu nasele bakterije nastaje GANGRENA ZUBA.

Ako vam kažemo šta čini jedan zub biće vam mnogo jasnije kako dolazi do bilo kog oboljenja zuba, pa i gangrene.

Dakle, jedan zub čini gleđ zuba, kao tvrdo zubno tkivo, ispod gleđi dentin sa dentinskim kanalićima, i najzad, u sredini zuba, zubna pulpa, svima poznatija kao živac zuba. Zubnu pulpu čine krvni sudovi, limfni sudovi i nervi.

Zubnu pulpu čine dva osnovna dela:

  1. Deo koji je u krunici zuba takozvana komora pulpe,
  2. Deo koji je u kanalima korena zuba.

Onog trenutka kada se karijes ne leči na vreme, napreduje prema pulpi, izaziva njeno zapaljenje, takozvani reverzibilni pulpitis. Ako se izostavi lečenje dolazi do ireverzibilnog pulpitisa.

Ako se i tada ne reaguje, naročito ako prolazi bez simptoma, nastaje nekroza pulpe, odnosno pulpa odumire. Takav zub više nije živ, avitalan je, i pogodno je tlo za naseljavanje bakterija.

Ako se i tada ne reaguje, infekcija se širi na okolna tkiva i viličnu kost i nastaju periapikalni procesi na vrhu korena zuba, ciste, granulomi.

Izvor YouTube/Dentist Vienna

Koji su najčešći uzroci za pojavu gangrene?

Uzroke možemo podeliti na:

Infektivne – Najčešći uzrok gangrene je karijes zuba koji napreduje.

Neinfektivne – Do odumiranja živca može doći i nakon udarca ili pada koji je čest kod dece, kao i nakon brušenja zuba ili dejstvom nekih hemijski nadražaja.

Koji su znaci i simptomi gangrene zuba?

Nažalost, mnoga oboljenja zuba se ne otkriju odmah jer ne daju nikakave simptome, ili su oni nejasni ili se pokazuju mnogo kasnije, u već uznapredovaloj fazi.

Međutim, postoje naznake koje mogu ukazivati na početak ove bolesti.

Simptomi mogu uključivati:

  • Povišenu temperaturu,
  • Oticanje limfnih čvorova ispod vilice,
  • Loš zadah ili neprijatan ukus u ustima.

Reverzibilan pulpitis se manifestuje kao bol ili osetljivost na toplo, hladno ili slatko.

Intenzivan i konstantan bol često ukazuje na to da je pulpitis prešao u ireverzibilnu fazu. Takođe, bol koji se širi nije jasan, ne može da se odredi mesto odakle počinje. Vrlo često kreće uveče i najjači je noću. 

Može postojati i bol na zagrižaj, na kuckanje, a može da se javi i otok.

Naravno, svako drugačije reaguje na bol, pa su i kod svakog pacijenta drugi osećaji.

Kada se infekcija proširila i na kost, pacijenti vrlo često vide gnojnu tačkicu na desnima u predelu zahvaćenog zuba. To je zapravo fistula koja se dalje se širi na površinu kosti. 

Pacijenti mogu osetiti olakšanje kada bol u zubu prestane. Međutim, bol je znak da nervi i dalje funkcionišu. Kada bol nestane, to može biti znak da je nerv mrtav i da je zub mrtav.

Neprijatnost retko potpuno nestaje, jer infekcija i dalje postoji. Područje oko zuba može i dalje da bude upaljeno i može postojati bolan apsces. Pored toga, infekcija se širi kako na viličnu kost tako i na okolna tkiva, sinuse, pod usta, vrat.

Zubi sa nekrozom zubne pulpe često menjaju boju. Prvo postaju žuti, a vremenom potamne u sivu, braon ili čak crnu boju.

Kako se proverava da li je zub mrtav

Na osnovu navedenih simptoma, stomatolog može da posumnja na pulpitis ili nekrozu zubne pulpe. Potpuni stomatološki pregled uz rendgenski snimak otkriće da li postoji karijes ili pukotina na zubu.

Ako rupa ili pukotina izgledaju kao da vode sve do pulpe zuba, sledeći korak je utvrditi da li je pulpa još uvek živa i da li je zub vitalan. To će pomoći stomatologu da odluči koji je najbolji način rešavanja problema.

Postoje tri metode koje se obično koriste kako bi se utvrdilo da li zub ima pulpitis ili gangrenu:

  1. Testiranje hladnoćom. Stomatolozi koriste rashladni sprej na vatici i prislanjaju ga na zub. Pacijent će osetiti hladnoću, ali nelagodnost nestaje kako se vatica ukloni. Ako bol od hladnoće traje duže od 10 sekundi nakon uklanjanja vatice, to je znak pulpitisa. Ako zub uopšte ne reaguje na hladnoću, najverovatnije je nekrotičan.
  1. Testiranje toplotom. Stomatolozi koriste istu tehniku i istim načinom merenja kao kod testiranja hladnoćom. Prvo izoluju zub pomoću lateksa koji se naziva stomatološka brana, a zatim nanose toplu vodu.

Električni test pulpe (EPT). Stomatolog primenjuje električnu struju na zub. Testiranje meri vitalitet zuba na skali od nula do 80. Bilo kakav osećaj ukazuje na prisustvo živca. Kada reakcija izostane, čak ni na najvišem nivou, velika je verovatnoća da je nastupila gangrena zuba.

Kako se leči mrtav zub?

Postoje različite metode lečenja i rešavanja problema gangrene zuba, a izbor odgovarajuće zavisi od stadijuma i težine stanja zuba i uzroka nastanka.

Izvor Youtube/@MedicalArts

U nastavku su neke od mogućnosti lečenja zubne gangrene:

Lečenje kanala korena zuba

Ono što je osnovni princip u lečenju gangrene i u najvećem broju slučajeva najuspešnije jeste endodontska terapija ili lečenje kanala koren zuba.

Prilikom endodoncije uklanjanja se sav karijes ako je prusutan, uklanja se pulpa iz kruničnog dela i iz korenskih kanala, poznatije kao vađenje živca, ispiraju se kanali medikamentima  i najzad se definitivno pune korenski kanali i na zub se stavlja plomba ili krunica.

Ukoliko zbog velike količine infekcije nije moguće napuniti odmah kanale stavljaju se lekovi u kanale i često se daju antibiotici, sve u cilju da se zub sačuva i bude još dugo u funkciji.

Iako je lečenje zuba obično uspešno, ponekad terapija ne postiže željene rezultate. U takvim slučajevima, moguća je resekcija vrha korena zuba, poznata kao apikotomija, kako bi se zub sačuvao.

Vađenje zuba

Kada lečenje kanala korena ne uspe i infekcija se ne može ukloniti, jedino rešenje je vađenje zuba. Primenjuje se samo kada je neophodno i kao poslednja opcija.

Nakon vađenja zuba, pacijent mora voditi računa o oporavku, konzumirati meku hranu i možda koristiti antibiotike i druge lekove za suzbijanje upale.

Nakon potpunog zarastanja rane, preporučuje se nadoknada izgubljenog zuba kako bi se sprečilo propadanje vilice i ravnomerno raspodelilo opterećenje na susedne zube.

Najbolje rešenje je ugradnja zubnih implantata, koji predstavljaju veštačku zamenu za koren zuba i mogu se opterećivati krunicama ili drugim protetskim radovima.

Međutim, nekada je čak i ugradnja implantata nemoguća zbog velike infekcije koja je uništila kost. Tada se radi most.

Lečenje gangrene zuba na prirodan način

Često pacijenti traže prirodne načine lečenja gangrene zuba, ali to nije izvodljivo. Lečenje gangrene zuba može obaviti samo stomatolog na već opisane načine.

Prevencija je ključna, a redovno pranje zuba, stomatološki pregledi i zdrave životne navike mogu sprečiti većinu stomatoloških problema.

Stomatološki probiotici postaju sve popularniji, a prve studije sugerišu da oralni probiotici mogu imati brojne koristi za oralno zdravlje.

Gangrena zuba u trudnoći

Gangrena zuba može biti uspešno lečena tokom trudnoće, a često se savetuje da se postupak izvrši u drugom trimestru.

Uvek je prioritet zdravlje trudnice i bebe, tako da se posebna pažnja mora posvetiti ovim slučajevima.

Ne zanemarujte gangrenu zuba

Samo zato što je zub mrtav ne znači da su problemi gotovi. Infekcija koja je ubila nerve i krvne sudove može se proširiti na druge delove usta, pa čak i putovati po celom telu.

Najbolji način da se spreči prvenstveno pulpitis, bolovi, pa nekroza i gangrena zuba je da se zaustavi dentalna infekcija pre nego što dobije priliku da osteti pulpu. Zbog toga je dijagnostika karijesa u ranoj fazi izuzetno bitna.

Oštećeni ili puknuti zub takođe treba odmah popraviti. Svako mesto na zubu gde bakterije mogu da prodru izvan gleđi i dentina može uticati na pulpu.

Identifikacijom problema u ranoj fazi, stomatolozi mogu pružiti odgovarajući tretman pre nego što se razviju pulpitis ili gangrena zuba.

Održavajte oralno zdravlje tako što ćete posetiti stomatologa najmanje dva puta godišnje i kontaktirati ih kad osetite nelagodnost ili primetite promene na zubima.

Gangrena zuba: Zaključak

Gangrena zuba može imati ozbiljne posledice ako se ne tretira. Infekcija se može širiti na okolna tkiva i kosti, uzrokujući ozbiljne komplikacije. Prepoznavanje simptoma i uzroka ove ozbiljne bolesti je važno.

Povišena temperatura, oticanje limfnih čvorova i loš zadah mogu ukazivati na problem. Bol u zubu, posebno noću, može signalizirati gangrenu zuba.

Lečenje gangrene zuba zavisi od stadijuma bolesti. Endodontska terapija je često prvi izbor. U nekim situacijama, može biti potrebna resekcija vrha korena ili, kada se zub ne može spasiti, vađenje zuba.

Zato, nemojte zanemarivati gangrenu zuba, jer to može imati ozbiljne posledice po vaše oralno i opšte zdravlje. Prevencija je ključna; redovni stomatološki pregledi i dobra oralna higijena su od suštinskog značaja.

Odmah se obratite stomatologu pri prvom znaku nelagodnosti ili simptoma kako biste sprečili ozbiljne komplikacije.