Endodoncija

Šta je endodoncija?

Možda vam ovaj naziv nije baš poznat, ali vađenje živca sigurno jeste. Pulpa ili živac zuba koga čine krvni sudovi i nervi čini unutrašnjost naših zuba.

Endodoncija

Endodoncija se bavi svim oboljenjima živca zbog čega taj sinonim vađenje živca nije baš u potpunosti tačan. Ako znamo da je cilj endodoncije očuvanje svakog zuba u vilici, onda ćemo reći da se endodoncija bavi lečenjem svim oboljenja zubne pulpe.

KOJI SU NAJČEŠĆI UZROCI?

Najčešći uzroci ovog oboljenja su:

ŠTA JE PULPITIS?

Zanemarivanjem već dubokog karijesa, bakterije i toksini prodiru u komoru zubnog živca, kada dolazi do prve faze zapaljenja ili takozvanog pulpitisa.

Kao prvi simptom javlja se osetljivost zuba na toplo i hladno, slatko, a kasnije se mogu javiti i jaki bolovi. Bol izaziva otok same pulpe, što u stvari predstavlja biološki odgovor na prisustvo bakterija. Tada pulpa, zarobljena u zidovima zuba izaziva pritisak i bol.

ŠTA SU POSLEDICE UPALE ZUBNOG ŽIVCA?

Ukoliko se uzrok upale ne ukloni i infekcija ne očisti, može doći do nekroze i gangrene zuba i potpunog odumiranja
živca, u koji se dalje naseljavaju drugi sojevi bakterija.

Simptomi koji prate gangrenu zuba su:

Nesanirana gangrena širi se na periapeksno područje, odnosno deo oko vrha korena zuba u kosti. Tada je zub, u većini slučajeva, osetljiv na kuckanje i dodirivanje u predelu vrha korena zuba.

Jako često vidljiva je i kao bubuljica u predelu korena vrha zuba, koja predstavlja u stvari fistulu iz koje se cedi gnoj. Moguće je nekada i da pacijenti oteknu. Međutim, i u tim situacijama je moguće uspešno konzervativno sanirati zub, i to bez hiruških intervencija.

Procesi u periapikalnmom podrucju se javljaju i kada kanali koreni zuba nisu dobro napunjeni.U tim slucajevima se radi revizija kanala ,odnosno ponovno punjenje kanala. I tako napunjeni zubi bivaju vrlo uskoro bez ikakvih simptoma i u funkciji jos jako dugo.

U nekim situacijama kada su periapikalni procesi prošireni je nemoguće samo lečenjem kanala korena zuba uspešno sanirati infekciju. Tada hirurškim putem, tzv. apikotomijom uklanjamo vrh korena zuba i čistimo infekciju u cilju očuvanja zuba u vilici.

U izuzetno retkim situacijama kada zub i posle svih vrsta terapije i dalje ima simptome odlučujemo se za vađenje.

PS.

Ukoliko osećate osetljivost ili bol u zubu prilikom jela i pića ili bol koji se širi – reagujte na vreme.
Svako odlaganje lečenja kanala korena zuba može dovesti do daleko većih problema.