Parodontologija

NAŠE USLUGE

Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija

 

Prevencija, dijagnoza i tretman bolesti tkiva koji okružuju zub, desni, kost i vlakna oko zuba.

 

Nažalost parodontopatija je sve zastupljenija i može se reći da je bolest današnjice. Može početi u ranoj mladosti. Predstavlja hronično oboljenje potpornog aparata zuba i ne može se izlečiti već se samo može usporiti. Kako je izazivač parodontopatije dentalni plak koga čine bakterije vrlo je bitno održavati oralnu higijenu. Ukoliko se oralna higijena neadekvatno održava dentalni plak i meke naslage koje zaostanu pretvaraju se u kamenac koji mehanički iritira i pritiska desni nakon čega dolazi do krvarenja i oticanja desni - gingivitis.

 

Ako se u ovoj fazi javite lečenje je konzervativno. Ultrazvučno se skida kamenac i uklanjaju meke naslage sa zuba. Međutim ako se gingivitis ne leči, usled širenja zapaljenja pojavljuju se parodontalni dzepovi, ali se i ovoj fazi bolesti pristupa konzervativno kiretažom džepova i uklanjanjem patološkog tkiva iz džepova u lokalnoj anesteziji.

 

Ako se i ta faza preskoči krvarenje desni je sve veće kao i destrukcija kosti pa zubi počinju da se klate.Tada se već pristupa lečenjem hiruškim putem tzv. režanj operacija. Odiže se režanj odnosno pravi se rez na desnima i pod kontrolom oka uklanja se sav patološki sadržaj iz džepova i aplikuje se veštačka kost. Nakon toga se obično pristupa protetskom zbrinjavanju pacijenata.

 

  • Pored neadekvatnog održavanja oralne higijene, predisponirajuci faktori za pojavu parodontopatije su i pušenje, ali i genetski faktori kao i loši protetski radovi.
  • U kojoj god fazi da se pacijent javio vrlo je bitno obučiti ga održavanju oralne higijene.

 

Ono što je bitno napomenuti jeste da pacijenti vrlo često mešaju parodontopatiju sa recesijama desni. To ni u kom slučaju nije isto, različiti su uzroci i na različite načine se leči. Uzroci recesija su loša tehnika pranja zuba, loš položaj zuba, trauma,odnosno neki prevremeni kontakti, visoki pripoji frenuluma i plika, itd. Uglavnom se recesije javljaju na pojedinim zubima mada mogu retko biti i generalizovane. Leče se hiruškim putem,ali tek onda kada se ukloni uzrok nastanka.TVT je najčešće primenjivana operacija koja podrazumeva uzimanje vezivnog tkiva sa periostom sa nepca i postavljanje na ogoljene vratove i korenove zuba.

 

PRF - Platelet Rich Fibrin

 

Takođe, jedan od načina lečenja recesija koji se danas koristi sve češće u mnogim hiruškim intervencijama,posle ekstrakcije zuba, u parodontalnoj hirurgiji, prilikom ugradnje implantata, za sinus lift jeste PRF - Platelet Rich Fibrin.

 

 

PRF je produkt krvi koji se dobija centrifugiranjem krvi pacijenta. U roku od samo nekoliko minuta dobija se tzv. klot koji je bogat trombocitima koji otpuštaju faktore rasta ili citokine koji stimulišu stem ćelije da regenerišu i meko i koštano tkivo. Klot se može mešati sa veštačkim zamenicima za kost ali isto tako od njega se mogu praviti membrane koje se često koriste u lečenju recesija.

 

PRF se jako često koristi i za augmentaciju grebena. Koliko vas je čulo za žabicu? Koliko vas je nažalost nosi? Žabica suštinski predstavlja malu protezu i nadoknađuje jedan ili više zuba, ali služi isključivo kao privremeno rešenje.Međutim većina pacijenata je nosi  jako dugo. Kada pacijenti najzad reše da urade most ili da ugrade implant nailazimo na problem - usled predugog nošenja dolazi do resorpcije kosti i pravljena kolapsa grebena, tzv. udubljenja na kosti.

 

Da bi estetika u potpunosti bila zadovoljena pre izrade bilo kog protetskog rada potrebno je prvo augmentirati greben pa tek onda pristupiti izradi nadokande. U te svrhe odlično se pokazala primena PRF-a zajedno sa veštačkim zamenicima za kost.

 

zakažite pregled

PROMOCIJA

Newsletter

NOVOSTI I AKCIJE IZ NAŠE ORDINACIJE

Blog

IMPLANTI ZUBA

30.09.2020

IMPLANTI ZUBA

IMPLANTI ZUBA Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići o...

detaljnije
STOMATOLOŠKA ORDINACIJA UPDENT

12.06.2020

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA UPDENT

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA UPDENT Dobrodošli u ordinaciju UpDent, oazu zdravih zuba i lepih osmeha!Stomatološka ordinacija UpDe...

detaljnije
DESNI ZUBA - GUMMY SMILE

16.04.2020

DESNI ZUBA - GUMMY SMILE

DESNI ZUBA ili GUMMY SMILE Osmeh je jedina kriva koja može ispraviti mnoge stvari.– Duško Radović Da li ste nekad pomislili kak...

detaljnije
Top