Dečija i preventivna stomatologija

NAŠE USLUGE

Dečija i preventivna stomatologija

Stomatologija za najmlađe podrazumeva:

 

  • Učenje najmlađih pravilnom održavanju oralne higijene od nicanja prvih zubića
  • Zalivanje fisura
  • Popravke kako mlečnih tako i stalnih zuba

 

U našoj ordinaciji veliki akcenat se stavlja na prevenciju, pa kako odraslih tako i najmlađih pacijenata.Deca treba od malih nogu da prihvate rutinu pranja zuba i da u početku kroz igru steknu naviku pranja zubića.Pravilno održavanje higijene je ono što možete decu najpre naučiti uz našu pomoć.Redovnim kontrolama sprečite karijes na bočnim zubima.Najjednostavniji i najefikasniji način prevencije karijesa jeste zalivanje fisura odmah po nicanju stalnim zubima.Naime,fisure i jamice na bočnim zubima predstavljaju najčešće mesto nakupljanja plaka i hrane.Pošto deca u najmlađem uzrastu još uvek nisu ovladala tehnikom pravilnog pranja zuba, u jamicama i fisurama na griznim površinama zaostaje hrana i plak.Zalivanjem fisura mi praktično pravimo površinu koja nema te fisure i jamice odnosno mi ih popunjavamo sa zalivačem i time smanjujemo rizik od pojave karijesa.

 

Važnost očuvanja mlečnih zuba je velika, jer oni čuvaju prostor za stalne zube.Prevremeno izvađeni mlečni zubi remete normalnu funkciju žvakanja i remete mesto gde će nići stalni zubi.

 

Zato se mlečni zubi popravljaju isto kao i stalni.To podrazumeva uklanjanjanje karijesa i postavljanje kompozitnog ispuna.

 

Ako je karijes uznapredovao, a kod dece je izuzetno voluminozna pulpa, tj živac zuba potreban je endodontski tretman-pulpotomija, koji ne bi trebao da bude uskraćen najmlađima.

Polpotomija podrazumeva uklanjanje samokruničnog dela pulpe i to najčešće u dve posete.U prvoj poseti stomatologu kada se ukloni sav karijes i postane vidljiva komora pulpe, postavlja se preparat koji stoji u zubu 10 dana.Najčešće toxavit.Nakon toga, u drugoj poseti se uklanja taj krunični deo pulpe,tj živca i postavlja se pasta koja mumificira korenski deo živca.Preko tako zaštićene pulpe postavlja se definitivni ispun i mlečni zub nakon ovakvog tretmana može čuvati mesto za stalni dok ne dođe vreme za fizilošku zamenu.

zakažite pregled

PROMOCIJA

Newsletter

NOVOSTI I AKCIJE IZ NAŠE ORDINACIJE

Blog

IMPLANTI ZUBA

30.09.2020

IMPLANTI ZUBA

IMPLANTI ZUBA Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići o...

detaljnije
STOMATOLOŠKA ORDINACIJA UPDENT

12.06.2020

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA UPDENT

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA UPDENT Dobrodošli u ordinaciju UpDent, oazu zdravih zuba i lepih osmeha!Stomatološka ordinacija UpDe...

detaljnije
DESNI ZUBA - GUMMY SMILE

16.04.2020

DESNI ZUBA - GUMMY SMILE

DESNI ZUBA ili GUMMY SMILE Osmeh je jedina kriva koja može ispraviti mnoge stvari.– Duško Radović Da li ste nekad pomislili kak...

detaljnije
Top