Blog

NAŠE USLUGE

IMPLANTI ZUBA

IMPLANTI ZUBA

 

Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići ovaj estetski i funkcionalni problem. Ipak, opcija koja se po svojim benefitima izdvaja od ostalih, su ZUBNI IMPLANTI.

 

ŠTA SU ZAPRAVO ZUBNI IMPLANTI?

Zubni implanti predstavljaju najdugoročniju i najadekvatniju zamenu za koren zuba.

Zubni implanti su:

- Dizajnirani da traju ceo život.

- Bez obzira koji je proizvođač u pitanju, svima im je jedno zajedničko, a to je materijal od koga su napravljeni. To je TITANIJUM. Ovaj biokompatibilan, bioinertan materija, ne izaziva reakcije na strano telo i ne izaziva alergijske reakcije.

PROBLEMI KOJI NASTAJU GUBITKOM ZUBA

Usled gubitka zuba ugrožen je prvenstveno govor jer izgovor pojedinih glasova može biti izmenjen u potpunosti. Takođe, ishrana je otežana, a samim tim i varenje koje, kao što znamo, započinje u ustima. Tome moramo dodati i estetiku, koja je jednako bitna koliko i funkcija, jer se sa gubitkom zuba potpuno menja fizionomija lica.

 

ZAŠTO BAŠ IMPLANTI, A NE KRUNICE I MOSTOVI?

Kako sa gubitkom zuba dolazi do resorpcije kosti tj. alveolarnih grebenova gornje i donje vilice, implanti su jedini koji mogu stimulisati kost. Na taj način preveniramo gubitak kostiju u usnoj duplji. Upravo je to i glavna prednost ove stomatološke intervencije.
 

BENEFITI UGRADNJE ZUBNIH IMPLANTATA
 

  • IMPLANTI PODRŽAVAJU SUSEDNE ZUBE, ČUVAJU MEĐUZUBNE ODNOSE

Jaz u ustima uzrokovan zubom koji nedostaje može dovesti do pomeranja zuba na obe strane, što dovodi do nesklada. Implanti zuba i kasniji protetski rad popunjavaju taj jaz, omogućujući vam da dugo imate i održavate savršen osmeh.
 

  • OMOGUĆAVAJU PRIRODNI GOVOR

Nedostajući zubi kao i nestabilne proteze mogu značajno izmeniti vaš govor. Kako zubni implanti funkcionišu kao prirodni zubi, omogućavaju vam da govorite lako i zvučite prirodno.
 

  • OBNAVLJAJU SNAGU UGRIZA

Pošto su zubni implantati usidreni u vašu vilicu tako da zamenjuju i koren, oni vam omogućavaju da zagrizete sa manje ili više istom silom koju biste mogli da upotrebite sa svojim prirodnim zubima. Ostale opcije zamene zuba ne obnavljaju silu ugriza jer sede na vrhu desni i nisu usidrene u kosti.
 

  • SPREČAVAJU PROMENE U OBLIKU LICA

Oblik vaših zuba u vilici konstruiše vašu strukturu lica. Pri gubitku zuba, ta podrška fizionomiji lica je narušena. Gubitak više zuba može uzrokovati da vaše lice promeni oblik, čineći da izgledate čudno ili starije. Zubni implantati vašem licu pružaju sličnu podršku kao i vaši prirodni zubi, sprečavajući da promeni oblik.


 

IMPLANTOLOGIJA - KAKO IZGLEDA UGRADNJA IMPLANTATA

Prvi korak u proceduri ugradnje zubnih implanta je pravljenje individualnog plana terapije.

Obavezan deo planiranja intervencije je 3D snimak koji stomatologu pokazuje precizno količinu kosti, odnosno širinu i visinu grebena (donje ili gornje) vilice kao i blizinu različitih anatomskih struktura. To su: mandibularni nerv, foramen mentale, maksilarni sinus, nosna duplja i drugo.

Na osnovu kliničkog pregleda i 3D snimka određuje se koji bi implant najviše odgovarao i koji bi protetski rad, na tako ugradjene implante, mogao da se stavi.

Zajedno sa pacijentom se dogovara, dizajnira i pravi individualno i najbolje moguće rešenje za postojeći problem odn. nedostatak zuba.

 

POSTUPAK UGRADNJE IMPLANTATA PODRAZUMEVA DVE FAZE.

PRVA FAZA

Prvu fazu ugradnje implantata predstavlja sama hirurška intervencija. Iako se sam proces zaista ubraja u hirurške intervencije, što može zvučati zastrašujuće, danas je to rutinska procedura koja traje kratko. Ugradnja implantata se radi u lokalnoj anesteziji i potuno je bezbolna.

Postoperativni tok je uglavnom isti kao i posle svake hiruske intervencije. Bol koji se javlja nakon operacije kontroliše se analgeticima, a prolazna, blaga otečenost – hladnim oblogama. U približno 95% slučajeva pacijent je potpuno spreman da se nakon 24h vrati svojim svakodnevnim aktivnostima.

 

DRUGA FAZA UGRADNJE IMPLANTATA

Nakon ugradnje implantata, dolazi do oseointegracije odnosno srastanja implanta za kost. Oseointegracija u gornjoj vilici može trajati čak 4-6 meseci, dok u donjoj traje približno 3 meseca.

Druga faza takođe podrazumeva otvaranje implantata u lokalnoj anesteziji i uzimanje otiska za definitivni protetski rad. Da li ce biti urađen fiksni protetski rad – koji se ne skida, ili mobilne proteze, zavisi od broja ugradjenih implantata, kao i od broja preostalih zuba u vilici.

Kada se kaže: fiksni protetski rad, misli se na krunice i mostove koji su cementirani na implantima i koji se ne skidaju. Međutim, u današnje vreme postoje fiksni radovi koji se takodje ne skidaju, ali ih može skinuti stomatolog u ordinaciji. To su krunice i mostovi koji se šrafe. Ovim je omogućeno detaljno čišćenje svih prostora u ustima, do kojih pacijent ne može dopreti samostalno. Nakon čišćenja, rad se ponovo šrafi u ustima pacijenta.
 

FIKSNI ILI MOBILNI RAD

Pored broja implantata, na vrstu protetskog rada odnosno na izbor fiksnog ili mobilnog rada utiče i faktor pozicije implantata. Nekada je kod bezubih pacijenata samo 4 ili samo 6 implanta (takozvani: all on 4 ili all on 6) na odredjenim pozicijama, dovoljno da se napravi fiksni protetski rad koji ce biti u potpunosti stabilan da izdrži žvačne silu.

Ukoliko pak, u ustima nema dovoljno kosti za ugradnju više od dva implanta, kao definitivno protetsko rešenje rade se proteze. One se specijalnim vezama – atečmenima koji su u protezi, vezuju za implante. Ovakve protezu su izuzetno stabilne i pouzdane.

 

DA LI SVAKO MOŽE DA UGRADI ZUBNI IMPLANT?

Uspešnost ugradnje implantata je 97%

Ono sto je imperativ za ugradnju implantata jeste dobro opšte i oralno zdravlje pacijenta.

Kontraindikacije u suštini kao takve ne postoje, osim kod pacijenata koji su na zračnoj terapiji ili hemioterapiji. Oprez je neophodan kod pacijenata kojima je imuni sistem potpuno kompromitovan, koji pate od bubrežne insuficijencije, ili su doživeli skorašnji infarkt. Takođe, jako je važno da se napomene da su relativne kontraindikacije nekontolisani dijabetes ili hronična autoimuna oboljenja. Uzimanje određenih lekova takođe može uticati na oseointegraciju kosti (npr. kortikosteroidi ili imunosupresivi).

U napomenutim slučajevima pristupa se još detaljnijoj analizi, a nakon toga donosi odluka i nalazi kompromis između objektivnih mogućnosti i želja pacijenata za ugradnju implantata.


 

ODRŽAVANJE ZUBNIH IMPLANTA

Ono sto je izuzetno važno nakon ugradnje implantata, a i kasnije – nakon stavljanja protetskog rada, jeste održavanje oralne higijene.

Svi članci koji ste pročitali o tome da se implanti: ne moraju održavati, da imaju dozivotnu garanciju itd. jednostavno rečeno: nisu tačni.

Naprotiv, izuzetno je važno održavati oralnu higijenu i pored obične zubne četkice koristiti i interdentalne četkice. One dopiru u prostore koje nije moguće oprati običnom četkicom i na taj način čiste sve prostore od dentalnog plaka (kamenca). Takođe, indikovano je koristiti i vodice za ispiranje usta, kao i redovno posećivati stomatologa, radi kontrola.

Pored svega navedenog, postoje i aparati na tržištu (tzv. Water pick) koji izuzetno pomažu u pravilnom održavanju oralne higijene.
 

UPDENT STOMATOLOŠKA ORDINACIJA

Ako vam je potrebna opcija zamene zuba, svakako biste trebali razmotriti zubne implantate. Da biste saznali da li ste dobar kandidat za zubne implantate, stomatološka ordinacija UpDent vam stoji na raspolaganju za konsultacije.

Pozovite nas i zajedno ćemo naći najbolje rešenje za osmeh koji ste oduvek želeli da imate.


 


 

 


 


 


 


 

zakažite pregled

PROMOCIJA

Newsletter

NOVOSTI I AKCIJE IZ NAŠE ORDINACIJE

Blog

IMPLANTI ZUBA

30.09.2020

IMPLANTI ZUBA

IMPLANTI ZUBA Kada govorimo o nadoknadjivanju zuba koji nedostaju, postoji nekoliko stomatoloških rešenja kojima možemo prevazići o...

detaljnije
STOMATOLOŠKA ORDINACIJA UPDENT

12.06.2020

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA UPDENT

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA UPDENT Dobrodošli u ordinaciju UpDent, oazu zdravih zuba i lepih osmeha!Stomatološka ordinacija UpDe...

detaljnije
DESNI ZUBA - GUMMY SMILE

16.04.2020

DESNI ZUBA - GUMMY SMILE

DESNI ZUBA ili GUMMY SMILE Osmeh je jedina kriva koja može ispraviti mnoge stvari.– Duško Radović Da li ste nekad pomislili kak...

detaljnije
Top