Izvor slike: Shutterstock/My Ocean Production

Problem spuštenih desni: Kako rešiti gummy smile?

Sadržaj teksta

Kada upoznajemo nekog novog, prva stvar koju obično primetimo je osmeh. Ali, da li ste se ikada zapitali šta čini savršen osmeh? 

Naravno, zubi su važni, ali su takođe važne i desni. Upravo je harmoničan odnos desni i zuba ono što čini savršenu liniju osmeha.

Ako imate osećaj da su vam zubi mali ili da su vam desni prevelike, možda imate “gummy smile“. 

Šta je gummy smile?

Ne postoji tačna definicija koja bi odredila šta je gummy smile. To je više pitanje percepcije posmatrača.

Može se reći da je gummy smile stanje kod koga se prilikom osmehivanja otkriva više desni nego što bi trebalo, što izazva vizuelnu disharmoniju između zuba i desni. Ukoliko se gingiva pri osmehivanju prikazuje tri do četiri milimetra iznad zuba, to se opisuje kao prekomerni prikaz gingive.

Ukratko, pojam gummy smile je subjektivan i zavisi od osobe koja posmatra osmeh.

Da li postoji rešenje za gummy smile?

Osobe koje imaju gummy smile obično se osećaju nesigurno zbog toga i često pokušavaju da sakriju svoj osmeh. Bez obzira na to što je njihovo oralno zdravlje u redu, one se i dalje ne osećaju dobro u svojoj koži.

Srećom, danas postoji mnogo jednostavnih i efikasnih rešenja za ovaj pretežno estetski problem, a terapija se u potpunosti prilagođava pacijentu. Planiranje terapije se radi u skladu sa anatomijom lica i uzrokom pojave gingivalnog osmeha. 

Kako do novog osmeha?

Dizajniranje novog osmeha nije samo medicinski zadatak stomatologa već i umetnost koja treba da bude u skladu sa pacijentovim željama i karakteristikama licima.

Zato je izuzetno važno odabrati pravo rešenje koje će biti optimalno za vaše stanje, kako u smislu estetike, tako i u medicinskom smislu.

Osim toga, bitno je da se tretman izvodi uz što manje neprijatnosti i što kraći period oporavka. Uz to, izuzetno je važno napraviti detaljnu analizu uzroka gummy smile-a jer se u zavisnosti od uzroka razlikuje terapijski pristup.

Pre Posle

Važno je da pacijentu bude jasno kako izgleda proces i koliko traje oporavak nakon tretmana. Stomatolog ne samo da igra ulogu lekara, već i dizajnera osmeha koji se mora prilagoditi facijalnim karakteristikama pacijenta i njegovim željama.

Pacijentu bi trebalo da bude objašnjeno kako bi izgledao njegov nov osmeh, tako da bude zadovoljan krajnjim rezultatom – estetskim i funkcionalnim.

Na kraju krajeva, konačan cilj tretmana jeste postizanje estetskog i funkcionalnog zadovoljstva, tako da pacijent može da se osmehuje sa samopouzdanjem i bez stida.

Koji su najčešći uzroci pojave gummy osmeha?

Gummy osmeh može imati genetske uzroke, ali takođe može biti posledica razvoja vilice i grebena ili prethodne ortodontske ili medikametozne terapije (uzimanje različitih lekova).

Svi faktori koji dovode do gummy osmeha utiču ne samo na zube i desni, već i na usne i vilicu.

Najčešći uzroci su:

  • Prerazvijene desni – zbog zuba koji su iznikli brže i ostali prekriveni desnima;
  • Hipertrofične desni – usled bolesti desni ili kao posledica uzimanja nekih lekova;
  • Kratki zubi – Ili zato što su nedovoljno iznikli ili zato što su sitni sami po sebi. Zubi ponekad mogu biti i istrošeni zbog škrgutanja – bruksizma.
  • Kratka gornja usna i hipermobilnost gornje usne – zbog nisko postavljenih pripoja mišića koji kontrolišu kretanje gornje usne. U tom slučaju se gornja usna više podiže pri smehu i otkriva veći deo desni nego što bi trebalo, iako su zubi adekvatne veličine.
  • Prerazvijena gornja vilica – isturena napred.

Svaki oblik terapije ima za cilj smanjenje vidljivosti desni i povećanje vidljivosti zuba.

Jedno od terapijskih rešenja kod prerazvijenih ili hipertrofičnih desni i kratkih zuba je kliničko produženje zubnih krunica. 

Kako hipertrofija desni utiče na zdravlje zuba?

Kada je uzrok gummy smile-a hipertrofija desni, važno je napomenuti da terapija ne rešava samo estetski, već i zdravstveni problem.

Pacijenti s hipertrofičnim i upaljenim desnima teško održavaju oralnu higijenu, jer četkica ne može da dopre do zubnih površina koje su prekrivene desnima.

Zato se kod ovih pacijenata smatra da terapija i kasnija dobra higijena smanjuju rizik od kasnije pojave bolesti desni – parodontopatije. Briga o desnima je ključna za očuvanje zdravih zuba. 

Gingivoplastika za savršen osmeh

Za postizanje savršenog osmeha kod blaže forme gummy smile-a, može se primeniti gingivoplastika. Ovaj postupak podrazumeva oblikovanje i smanjenje desni kako bi se postigao skladan odnos sa zubima.

Gingivoplastika se radi u lokalnoj anesteziji, kratkotrajna je i bezbolna. U roku od nekoliko dana, uz dobru oralnu higijenu, desni se u potpunosti oporave.

Uz gingivoplastiku, mogu se primeniti fasete koje su praktično zavoj za desni. Ove fasete se stavljaju tokom posete stomatologu, i pomažu u sprečavanju vraćanja desni na prethodni nivo. 

Gingivektomija za izraženiji gummy smile

Kada je gummy smile izraženiji, često se primenjuje hirurško ili lasersko uklanjanje viška desni, poznato kao gingivektomija. Ovim postupkom često se oblikuje i kost ispod desni kako bi se sprečio recidiv i vraćanje desni na prethodni nivo nakon intervencije.

Nakon gingivektomije, najčešće se koriste bezmetalne krunice kao najbolje estetsko rešenje koje se može koristiti za promenu veličine, oblika i boje zuba, ako je to želja pacijenta.

Alternativno, mogu se primeniti i keramičke fasete – viniri.

Pacijenti sa gummy smile-om takođe često imaju dijasteme, što su zapravo slobodni prostori između zuba. Dijasteme su naročito uobičajene kod pacijenata sa kratkim zubima.

Ostali problemi koji se mogu javiti zajedno sa prekomernim izloženjem desni su asimetrija i često tamne pigmentacije na desnima. 

Repozicioniranje gornje usne za manje vidljive desni

Kod pacijenata kod kojih je uzrok gummy smile-a hipermobilnost gornje usne, može se primeniti hirurška intervencija repozicioniranja usne kako bi se smanjila vidljivost desni prilikom smejanja.

Ova procedura je minimalno invazivna i podrazumeva spuštanje gornje usne. Osim toga, rezultat je puniji izgled gornje usne. 

Kombinovana terapija

Neki pacijenti zahtevaju kombinovanu terapiju koja uključuje gingivektomiju i repoziciju usana. U današnje vreme, botoks se takođe koristi kao opcija za korekciju gummy smile-a, naročito kod pacijenata sa hipermobilnošću gornje usne.

Međutim, važno je napomenuti da botoks nije trajno rešenje jer se tretman mora ponavljati na svakih tri do šest meseci.

Manje čest ortodontski tretman – fiksna proteza, može takođe dati dobre rezultate gummy smile. Nošenje proteze može da pomogne da se vaši zubi postave u željeni položaj i značajno poboljšaju vizuelni izgled vaših zuba, uključujući i gingivalni osmeh.

Ako primetite da imate bilo koji od ovih problema sa zubima ili desnima, savetujemo vam da se obratite stomatologu. 

Zahvaljujući napretku u stomatologiji, današnje terapije su efikasne i uglavnom bezbolne, pa nema razloga da se stidite svog osmeha.

Poverite svoje oralno zdravlje i izgled zuba stručnjacima kako biste mogli da uživate u zdravom i lepom osmehu.