Izvor: ChatGPT/DALL·E

Nadogradnja zuba: Sve što treba da znate, cena i postupak

Sadržaj teksta

Ako već duže vreme živite s neprijatnostima zbog primetnih i neprimetnih problema sa zubima, niste sami. Mnogi ljudi se suočavaju kako sa funkcionalnim tako i sa kozmetičkim (estetskim) problemima zbog oštećenja zuba. 

Dobra vest je da postoji niz tehnika koje mogu pomoći u rešavanju problema poput oštećenih ili polomljenih zuba, obojenih zuba otpornih na tretman, i drugih vrsta oštećenja gde je potrebna prvenstveno nadogradnja zuba pa onda i krunica.

U nastavku otkrijte šta je nadogradnja zuba, koje vrste nadogradnje se kada rade i druge informacije o ovom stomatološkom postupku.

Šta je nadogradnja zuba?

Nadogradnja zuba predstavlja postupak koji se primenjuje kada je kruna zuba značajno oštećena, ali je koren zuba i dalje očuvan. U situacijama gde plomba nije dovoljna za adekvatno popravljanje oštećenja krunice, koristi se nadogradnja kako bi se obnovila funkcionalnost zuba.

U osnovi, nadogradnja je fiksna nadoknada koja se primenjuje nakon endodontskog tretmana, gde je kanal korena zuba već izlečen. Nadogradnja ne predstavlja posebnu protetsku nadoknadu, već ojačava kliničku krunu oslabljenog ili oštećenog zuba.

Na avitalnom zubu, kada je zub bez živca (mrtav zub), nadogradnja predstavlja postavljanje kočića, gde se nadogradnja stavlja u kanal korena zuba, nakon uklanjanja živca. Ova nadogradnja služi kao ojačanje za plombu ili krunicu.

Koje su vrste nadogradnje zuba?

Kada razgovaramo o savremenim materijalima za nadoknadu zuba, postoji nekoliko opcija, svaka sa svojim specifičnostima. 

Glavni kriterijumi za izbor najboljeg rešenja su:

  1. Koliki deo zuba treba nadograditi.
  2. Stanje preostalog prirodnog dela zuba.

U nastavku ćemo ukratko pojasniti razlike između ovih opcija

Livena nadogradnja

Livena nadogradnje zuba se koriste kada je zub devitalizovan, odnosno kada je izvađen živac iz zuba. Svaka nadogradnja se pravi od specijalnih materijala, koji se liju u tehnici, za određen zub. Tako livena ili tzv. metalna nadogradnja se cementira u kanal korena zuba, nakon čega se uzima otisak za buduću krunicu.

Izvor Youtube/Dental Procedures Explained

Nadogradnja fabrički izrađenim metalnim kočićima

Nadogradnja zuba uz pomoć Radix ankera (latinski “sidro u korenu”) ili fabrički izrađenog metalnog kočića podrazumeva umetanje i cementiranje ovog kočića u kanal korena zuba. Radix ankeri dolaze u različitim veličinama, što znači da stomatolog nije obavezan da uzima otisak, već pažljivo procenjuje i bira odgovarajuću veličinu za postupak. 

Izvor Youtube/dr rajendra Sankpal

Postoje dve vrste metalnih kočića koje se koriste u stomatologiji:

  1. Parapulparni kočići: Ovo su manji kočići koji se koriste kada je potrebno sačuvati živac zuba. Ovi kočići se danas skoro i ne koriste.
  2. Interkanalni kočići: Ugrađuju se direktno u kanal zuba, nakon vađenja živca.

U svakodnevnoj praksi, češće se primenjuju interkanalni kočići, a ova procedura se često završava u jednoj poseti stomatologu.

Kompozitna nadogradnja zuba fiberglas kočićem (FRC kočić)

Nadogradnja zuba fiberglas kočićem postala je popularna opcija zbog svoje jedinstvene osobine – elastičnosti, ali i estetike. Fiberglas, kao složeni kompozit, proizvodi se fabrički od staklenih vlakana u različitim veličinama i pruža izdržljivost i dugotrajnu funkcionalnost korena zuba. 

Izvor Youtube/FGM Dental Group International

Njihova bela boja čini ih estetski prihvatljivim, sprečavajući promene boje zuba koje mogu nastati kod metalnih nadogradnji. Ovo je posebno važno kod nadoknade prednjih zuba. 

U procesu izbora između različitih metoda nadogradnje, stomatolog pažljivo analizira kliničku situaciju pacijenta kako bi doneo najbolju moguću odluku. Za svaku od ovih tehnika potrebno je da je kanal korena zuba dobro izlečen i napunjen, što se vidi i na rendgenskom snimku.

Šta je osnovni preduslov za nadogradnju zuba?

Osnovni preduslov za nadogradnju zuba je izvađen živac iz zuba i adekvatno napunjeni svi korenski kanali (osim kod parapulparnog kočića). Okolno tkivo takođe mora biti potpuno zdravo, bez upalnih procesa u kosti i desni. 

Stomatolog će odlučiti o prikladnosti korena za nadogradnju na osnovu pregleda i rengenskih snimka. 

Sam proces postavljanja nadogradnje je potpuno bezbolan jer se radi samo na zubima koji nemaju živac, pa anestezija nije potrebna.

Koliko košta nadogradnja zuba?

Cena nadogradnje zuba zavisi od vrste nadogradnje. Procena troškova obuhvata nekoliko faktora, prvenstveno broj zuba koji zahtevaju produženje krunice. Što je veći broj zuba koji zahtevaju produženje krune, to su očekivani troškovi veći. 

Prosečno, cena se kreće između 50€ i 100€ za jedan zub, uključujući uklanjanje viška desni i postavljanje nadogradnje.

Kod livene nadogradnje, cena varira od oko 6.000 RSD za klasičnu nadogradnju ili više za nadogradnje sa atačmenom (vezivni element za poboljšanje stabilnosti i funkcionalnosti protetskog rešenja).

“Radix anker” nadogradnja je nešto povoljnija i košta oko 3.500 RSD, dok se cena fiberglas nadogradnje kreće od 4.500 do 6.000 RSD.

Koliko traje proces nadogradnje zuba?

Koliko tačno traje proces nadogradnje zuba  nije lako odrediti, jer zavisi od različitih faktora, uključujući kliničku situaciju i izbor metode.

Na primer, livena nadogradnja može potrajati nekoliko dana, jer se obavlja u dve posete sa ukupnim zadržavanjem od otprilike sat vremena.

S druge strane, nadogradnja sa fiberglasom može biti brža, s obzirom da su kočići već fabrički napravljeni. U proseku, ova vrsta nadogradnje zuba traje 30 minuta.

Međutim, trebalo bi shvatiti da je ovaj vremenski okvir opšti.

Nadogradnja zuba: Zaključak

Ako razmišljate o nadogradnji zuba, imajte na umu da brza reakcija na oštećenje zuba može sprečiti buduće komplikacije, čineći ovaj postupak neophodnim korakom ka očuvanju oralnog zdravlja.

Sa različitim vrstama nadogradnji, uključujući fiberglas i radix anker, stomatolog će prilagoditi rešenje vašoj kliničkoj situaciji. 

Cena nadogradnje zuba varira, ali ulaganje u ovu proceduru je investicija u vašu oralnu dobrobit. Za najbolje rezultate, obratite se stomatologu kako biste osigurali optimalnu funkcionalnost, estetiku i dugotrajnost vaših zuba. 

Često postavljana pitanja

Da li nadogradnja zuba boli?

Nadogradnja zuba ne boli ako je živac izvađen iz korenskog kanala, a zahvat se izvodi na “mrtvom” zubu. Dakle, nema razloga za bol, te anestezija često nije potrebna.

Koji su potencijalni problemi ako se čeka s nadogradnjom zuba?

Odlaganje nadoknade zuba može dovesti do narušavanja zubnog niza i izazvati funkcionalne i estetske probleme i dovesti do gubitka zuba.

Da li se oštećeni zubi moraju odmah nadoknaditi?

Da, preporučuje se što brža nadogradnja oštećenih zuba kako bi se izbegle moguće komplikacije i očuvala oralna funkcionalnost i estetika.

Da li je nadogradnja zuba isto što i zubni implanti?

Nadogradnja zuba i zubni implanti nisu jedno te isto. Ovo često dovodi do zabune među pacijentima, koji misle da se radi o istoj stvari za zamenu izgubljenog zuba. Suštinska razlika je u tome što se nadogradnja zuba primenjuje kada zub nije potpuno izgubljen, već je delimično oštećen, ali i dalje ima koren. S druge strane, zubni implant se koristi kada zub potpuno nedostaje, tj. nema ni koren. Obe vrste nadoknade imaju isti cilj – zameniti izgubljeni zub, ali je način njihove primene potpuno različit.