Izvor: shutterstock.com/Ground Picture

Krvarenje desni: Zašto zubno meso krvari i kako sebi pomoći

Sadržaj teksta

Krvarenje desni iz čista mira je uobičajeni problem koji većina ljudi doživi u nekom trenutku svog života. Svi smo se našli u toj situaciji: četkate zube i primetite malo roze boje kada ispljunete pastu. Ili ste možda primetili krvarenje dok su koristili zubni konac.

Ovaj simptom obično ukazuje na potrebu za poboljšanjem oralne higijene, ali može biti i i znak da što pre posetite svog stomatologa, naročito ako primetite konstantno krvarenje desni, jer bi to mogao biti znak ozbiljnijih problema koji ne bi trebalo da se ignorišu.

U nastavku saznajte koji su uobičajeni uzroci krvarenja desni i kada treba posetiti stomatologa.

Šta izaziva krvarenje desni?

Postoji nekoliko razloga zašto desni mogu da krvare. Neki uzroci su ozbiljniji od drugih. 

Evo nekoliko uobičajenih uzroka krvarenja desni:

1. Gingivitis

Gingivitis nastaje kada bakterije i plak dobiju priliku da se nakupljaju na površini zuba i ispod linije desni, odnosno kada im mi to dozvolimo sa neadekvatnom oralnom higijenom. To izaziva crvenilo, a onda i kravrenje desni. 

Ako redovno ne uklanjate plak sa zuba i linije desni četkanjem i korišćenjem interdentalne četkice između zuba, može doći do upale desni. Bez tretmana, gingivitis može preći u parodontalnu bolest, poznatu i kao bolest desni. Ali, brza reakcija na rane znake gingivitisa može sprečiti dalje napredovanje.

2. Gingivitis u trudnoći

Hormonalne promene kod trudnica mogu izazvati krvarenje desni u trudnoći bez očiglednog razloga. Hormoni mogu promeniti odgovor tela na bakterije koje uzrokuju takozvani “trudnički gingivitis”. 

Ova pojava je prilično česta, ali je najbolje otkriti na vreme. Ako primetite krvarenje desni tokom trudnoće, najbolje što možete učiniti kako biste osigurali svoje i zdravlje svog deteta  je da zakažete termin kod stomatologa. 

3. Lekovi

Neki lekovi, poput lekova za epilepsiju ili antidepresiva, kontraceptivnih pilula, izazivaju uvećanje (hiperplaziju) desni i posledično krvarenje. Ako primetite da su desni počele da vam krvare neposredno nakon uzimanja novog leka, moguće je da je uzrokovano lekom. 

Posavetujte se sa svojim lekarom i stomatologom kako biste utvrdili da li je to problem i da li su potrebne modifikacije.

4. Promene u dentalnoj nezi

Ukoliko niste redovno praktikovali korišćenje zubnog konca, moguće je da će doći do pojave krvarenja između zuba nakon što započnete sa njegovom upotrebom. Trebalo bi da se problem sredi u roku od nedelju dana uz doslednu i redovnu negu. Ako se to ne dogodi, kontaktirajte stomatologa da dogovorite termin, jer to može biti znak gingivitisa. 

Upotreba četkice za zube sa tvrdim vlaknima može isto tako da izazove krvarenje desni. Zbog toga se preporučuje prelazak na četkicu sa mekanim ili srednjim vlaknima.

5. Preterano četkanje i korišćenje konca

Ako previše jako perete zube ili koristite neadekvatnu tehniku ne samo da će doći do krvarenja desni, već i do erozija na zubima i njihovog povlačenja.

Takođe i konac za zube treba adekvatno koristiti.

6. Nedostatak vitamina

Krvarenje desni može biti posledica nedostatka određenih vitamina. Na primer, nedostatak vitamina C, poznat i kao skorbut, uzrokuje upalu desni koja, ako se ne leči, može dovesti do gubitka zuba. 

Takođe, nedostatak vitamina K može izazvati ozbiljne probleme jer je neophodan za proces koagulacije krvi. Dakle, ako vam u ishrani nedostaju ovi vitamini, jedan od glavnih znakova može biti krvarenje desni.

Osim navedenih, uzroci krvarenja desni mogu biti genetika, pušenje, prekomerni stres, starenje i neke bolesti.

Zašto dolazi do krvarenja desni kod beba i dece?

Krvarenje desni kod beba često je povezano s nicanjem mlečnih zuba. Ovaj fenomen obično se javlja između četvrtog i 10. meseca bebinog života, mada postoje izuzeci koji mogu da produže ovaj period do godinu i po dana.

Pored toga, prelazak bebe na čvrstu hranu ili unošenje različitih predmeta u usta može nehotično povrediti desni. Primena gela za desni za bebe može pružiti olakšanje tokom procesa nicanja zuba.

Krvarenje desni kod starije dece može doći i usled promena koje se dešavaju tokom puberteta. U ovom periodu, povećano lučenje određenih hormona može doprineti krvarenju desni. Zbog ovih promena primetna je intenzivnija upala desni, često praćena i njihovim uvećanjem, odnosno hiperplazijom.

Kako zaustaviti krvarenje desni

Sada kada znate neke od uzroka krvarenja desni, evo nekoliko načina kako zaustaviti krvarenje desni kod kuće:

Koristite ispravne tehnike četkanja i čišćenja prostora između zuba

Ako vam desni krvare, prva stvar koju treba da pokušate je da promenite tehniku četkanja i korišćenja interdentalne četkice. Verovatno preterujete sa pritiskom, a problem se može rešiti smanjenjem pritiska.

Ako trenutno koristite ručne, razmislite o prelasku na električne četkice. Možete izabrati mekše glave četkica, koje će biti nežnije prema vašim zubima i desnima. Takođe, većina (ako ne i sve) ima senzor, pa ako preterujete sa pritiskom, upaliće se svetlo da vas upozori. 

Ne koristite tečnost za ispiranje usta na bazi alkohola

Ispiranje usta se promoviše kao nešto korisno za oralnu higijenu, posebno tečnost za ispiranje usta na bazi alkohola. Na kraju krajeva, alkohol ubija bakterije.

Međutim, dolazi sa velikim nedostatkom: može isušiti vaša usta. Kada se to dogodi, može dalje da iziritira desni i izazove još veće krvarenje.

Koristite tečnost za ispiranje na bazi vodonik peroksida

Umesto da koristite tečnost za ispiranja na bazi alkohola, izaberite tečnost na bazi vodonik peroksida (hidrogen). Ovo može pomoći u smanjenju i otoka i krvarenja u vašim desnima. Tu je i dodatna korist što vodonik peroksid može da izbeli zube.

Ako nemate vodonik peroksid, možete koristiti ispiranje usta slanom vodom kao zamenu. Ovo će biti nežno prema vašim desnima i pomoći će u borbi protiv štetnih bakterija, te istovremeno smanjiti loš zadah i krvarenje desni.

Prevencija obično predstavlja najbolje rešenje za probleme sa oralnim zdravljem. Bez obzira na uzrok, često je korisno pratiti efikasan i dosledan režim oralne higijene kako biste zaštitili svoje oralno zdravlje.

Kada posetiti zubara

Idealni koraci za rešavanje problema sa krvarenjem desni u velikoj meri će zavisiti od osnovnog uzroka.

Ako primetite neko manje krvarenje prilikom pranja zuba, važno je da to ozbiljno shvatite i identifikujete druge simptome. 

Pogledajte svoje zube da biste uočili znake tvrdog, hrapavog, obojenog kamenca. Ostali znaci zbog kojih treba posetiti zubara ili stomatologa zbog krvarenja desni uključuju:

  • Niste posetili zubara više od šest meseci,
  • Linija desni se povlači,
  • Desni vam krvare uprkos redovnom pranju zuba i korišćenju konca,
  • Osećate da se zubi blago pomeraju,
  • Trudni ste.

Najbolja stvar koju možete učiniti za sebe je da zakažete pregled kod zubara radi provere oralnog zdravlja.

Krvarenje desni: Zaključak

Krvarenje desni može biti posledica različitih faktora, ali rešenje leži u pravovremenom prepoznavanju uzroka i odgovarajućem pristupu lečenju. Promenom oralne rutine, konsultacijom sa stomatologom i primenom preventivnih mera kod kuće, možete značajno poboljšati stanje svojih desni.

Uz pravilne korake usmerene ka očuvanju oralnog zdravlja, možete pružiti najbolju moguću podršku svojim desnima i nastaviti putem ka manjem krvarenju i zdravijim desnima.

Često postavljana pitanja

Zašto desni krvare?

Tkivo desni između vaših zuba ima malo udubljenje koje zadržava plak i bakterije. Ovo područje je teško očistiti četkicom za zube. Preskakanje svakodnevnog čišćenja prostora između zuba može dovesti do nakupljanja plaka i bakterija, što dovodi do upale i krvarenja desni.

Da li je krvarenje desni ozbiljno?

Krvarenje desni je znak da vaše telo ima infekciju i posledičnu upalu. Ako se na vreme otkrije, u fazi gingivitisa, može se rešiti kroz dobru oralnu higijenu koja se svakodnevno obavlja kod kuće. 

Ako se ne leči, može da napreduje u oboljenje desni, gde dolazi do gubitka tkiva koje podržava kost i potencijalnog gubitka zuba. Oboljenje desni je takođe lečivo, ali obično zahteva specifično lečenje u stomatološkoj ordinaciji.

Kako sprečiti krvarenje desni?

Najbolji način da sprečite krvarenje desni je praktikovanje dobre oralne higijene svaki dan, pri čemu četkanje nije dovoljno. Za najbolje rezultate pored četkanja zuba i desni i korišćenja interdentalne cetkice preporučljiva je i upotreba Waterpik dentalnog tuša.